Ολα ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’60 από τον Γεώργιο Παπανδρέου. Σύμφωνα με τον αστικό μύθο, στην Πλατεία Ελευθερίας της Λάρισας, παραμονές της εκλογικής αναμέτρησης του 1965, ο Γέρος της Δημοκρατίας ετοιμαζόταν να εκφωνήσει τον πύρινο λόγο του ενάντια στο παρακράτος της Δεξιάς.

Οταν άρχισε την ομιλία του, το πλήθος που παραληρούσε από κάτω ξαφνικά πάγωσε καθώς ο Παπανδρέου απευθύνθηκε στους Λαρισαίους φωνάζοντας «Λαέ του Βόλου». Ενας από τους συνεργάτες του τον πλησίασε ευθύς και του ψιθύρισε: «Πρόεδρε, στη Λάρισα είμαστε». Και αμέσως ο πανέξυπνος πολιτικός ηγέτης, με γρήγορα αντανακλαστικά, επανέλαβε: «Λαέ του Βόλου… Ελα στη Λάρισα, να δεις τι γίνεται…» προκαλώντας ντελίριο ενθουσιασμού στους χιλιάδες συγκεντρωμένους.

Από τότε, λίγο – πολύ, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί αναφέρονται με εγκωμιαστικά σχόλια στους τόπους που επισκέπτονται. Ποιος άλλωστε μπορεί να ξεχάσει την ιαχή «Καρδίτσα – Καρδίτσα – Καρδίτσα» που βγήκε από το στόμα του αείμνηστου Μιλτιάδη Εβερτ παραμονές των εκλογών του 1996.

Γενικά αυτό συμβαίνει. Εχω όμως την αίσθηση πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει σπάσει όλα τα κοντέρ φέτος. Μία με τον πεντοζάλη στη Κρήτη, μία με τους ζουρνάδες στη Μακεδονία, τώρα ήρθε η ώρα της Ρόδου. Εκείνο που σκέφτηκε να πει στο σμαραγδένιο νησί ήταν η γνωστή ρήση «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα», προσθέτοντας «το πήδημα σε λίγες μέρες με την ώθηση του ελληνικού λαού. Με τη δική σας ώθηση».

Η Συγγρού δεν βρήκε την αναφορά του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ πολύ χαριτωμένη και με ανακοίνωσή της υποστήριξε: «Ο κ. Τσίπρας δεν παίζει μόνο με την Ευρώπη. Δεν παίζει μόνο με τους Ελληνες. Μας προσβάλλει όλους. Ντροπή!». Παιδιά λίγο σεμνά, υπάρχουνε και δεσποινίδες!

Το δόλωμα των ακινήτων

Κανείς δεν κατάλαβε τι ακριβώς εννοούσε χθες το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Τόλιος, ωστόσο η δήλωσή του προκάλεσε αίσθηση. Με αφορμή την παρουσία του σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) για την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, ο Τόλιος, και αφού πρώτα ανέπτυξε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΕΝΦΙΑ, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κίνηση της Τράπεζας της Ελβετίας να εγκαταλείψει τη σύνδεση του ελβετικού φράγκου με το ευρώ στο 1,20.

«Και να σας πω κάτι και για τα δάνεια που έχουν συναφθεί σε ελβετικό φράγκο. Θα πρέπει να είναι στην ισοτιμία του ευρώ, και όχι στην ισοτιμία που αυτά έγιναν. Εμείς εκεί θα στοχεύσουμε». Τι να εννοούσε άραγε ο Τόλιος; Οτι εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση θα πληρώσει τη διαφορά για τους πάνω από 60.000 δανειολήπτες που θα δουν να αυξάνονται σημαντικά οι δόσεις των δανείων τους;

Πάντοτε τα ακίνητα αποτελούσαν δόλωμα για τους αλιείς ψήφων. Πόσω μάλλον σε μια περίοδο όπου ο ΕΝΦΙΑ βρίσκεται στο επίκεντρο της προεκλογικής διαμάχης. Ούτε λίγο ούτε πολύ στη χθεσινή δημόσια εκδήλωση της ΠΟΜΙΔΑ κατέγραψα 14 υποψήφιους βουλευτές.

Οχι τυχαία, οι περισσότεροι ήταν από τη ΝΔ. Παρήλασαν λοιπόν και εξέθεσαν τις θέσεις των κομμάτων τους από τη ΝΔ οι Ντόρα Μπακογιάννη, Κωστής Χατζηδάκης, Φωτεινή Πιπιλή, Γιώργος Βλάχος, Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, Γιώργος Κώτσηρας, Αντώνης Παναγόπουλος, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Τόλιος και η Φωτεινή Κούβελα, από Το Ποτάμι οι Θόδωρος Σκυλακάκης (αυτός δεν θα είναι υποψήφιος), Χάρης Θεοχάρης, Γεωργία Πανοπούλου, από το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Παπανδρέου ο Δημήτρης Π. Οικονόμου και από τον ΛΑΟΣ ο Μανώλης Ντουκάκης.

Τσακώνονται συνεχώς

«Θέλω να συγχαρώ τον κύριο Μπασκόζο. Ωραίο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία. Μεγάλο κομμάτι, όμως, περιλαμβάνει επί λέξει δικά μου κείμενα». Τάδε έφη ο υποψήφιος στη Β’ Αθηνών με Το Ποτάμι Λυκούργος Λιαρόπουλος μόλις ανέβηκε στο βήμα εκδήλωσης του Πανελλήνιο Φαρμακευτικού Συλλόγου την Τετάρτη.

Ο ΠΦΣ είχε προσκαλέσει όλα τα κόμματα να αναπτύξουν τις θέσεις τους για τα φάρμακα. Οπως μάλιστα μου είπε πηγή μου, που ήταν παρούσα, η συντονίστρια του πάνελ είπε στον καθηγητή Οικονομικών της Υγείας ότι ως διαπρεπής ακαδημαϊκός θα έπρεπε να έχει συνηθίσει να βλέπει τις θέσεις του να χρησιμοποιούνται από άλλους.

Παρ’ όλα αυτά δεν χαλάρωσε καθόλου το κλίμα, αφού ο Λιαρόπουλος πέταξε μια ακόμη μπηχτή: «Θα μπορούσαν τουλάχιστον να έχουν τροποποιήσει τα αρχικά κείμενα».

Εντάξει, είχαμε καταλάβει ότι ποταμικοί και συριζαίοι μπορούν να τσακωθούν ακόμη και για όσα φαίνεται να συμφωνούν.