Το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών θεωρείται από τις πιο σύγχρονες και ενδιαφέρουσες σχολές με αρκετές προοπτικές, καθώς δίνει τη δυνατότητα στον φοιτητή να ασχοληθεί με μαθήματα που αφορούν τη διεθνή και ευρωπαϊκή πολιτική, οικονομία και τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα μαθημάτων. Ενδεικτικά μαθήματα κατά το πρώτο εξάμηνο φοίτησης είναι: Ευρωπαϊκή Πολιτική Ιστορία, Οικονομική Ανάλυση, Διεθνείς και Ευρωπαϊκοί Θεσμοί, Εισαγωγή στην Πολιτική Επιστήμη, Εισαγωγή στις Διεθνείς Σχέσεις, Αγγλική Γλώσσα, Β’ Ξένη Γλώσσα και Εφαρμογές Η/Υ. Ως Β’ Ξένη Γλώσσα ο φοιτητής μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στα γαλλικά, γερμανικά, αραβικά ή κινεζικά.

Σε κάθε εξάμηνο αντιστοιχούν κατά μέσο όρο 8 μαθήματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διαλέξεις που γίνονται από διακεκριμένους επιστήμονες στον χώρο του πανεπιστημίου, όπως και η συμμετοχή σε ομάδες έρευνας (π.χ. ειδική μονάδα έρευνας κρατών BRICS). Οι εργασίες στο 1ο εξάμηνο είναι προαιρετικές, όπως επίσης και η παρακολούθηση των μαθημάτων.

Το τμήμα παρέχει τη δυνατότητα πραγματοποίησης μεταπτυχιακών σπουδών στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές και στην Ενέργεια: Στρατηγική, Δίκαιο και Οικονομία. Το διδακτικό και επιστημονικό προσωπικό του είναι υψηλού επιπέδου και έχει δικαιολογημένα ανεβάσει το επίπεδο σπουδών σε μια σχολή όπου δεν υπάρχουν λειτουργικά και κτιριακά προβλήματα.

Τέλος, ο απόφοιτος του τμήματος έχει τη δυνατότητα να αναζητήσει απασχόληση σε διεθνείς οργανισμούς, στο Διπλωματικό Σώμα, σε άλλες κρατικές υπηρεσίες, ερευνητικά κέντρα, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, διδασκαλία, διοίκηση διεθνών επιχειρήσεων, ιδιωτικές επιχειρήσεις, στα όργανα της ΕΕ κ.α.

Η Ανθή Σμυρνιώτη είναι φοιτήτρια του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών