Οταν ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε τον Νοέμβριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρομοίασε την Ευρωπαϊκή Ενωση με μια γιαγιά –ευχάριστη και πλούσια σε εμπειρίες αλλά χωρίς να έχει την ενέργεια του παρελθόντος. Είναι καιρός, είπε ο Πάπας, να αλλάξουν οι Ευρωπαίοι την εικόνα τους, να αναγνωρίσουν τις στρατηγικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και να επεξεργαστούν μια ισχυρή πολιτική.

Ο κόσμος αλλάζει. Η περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού αυξάνει συνεχώς την επιρροή της στις παγκόσμιες εξελίξεις και την οικονομία. Η μεγάλη συνεργασία των χωρών του Ειρηνικού –όπου οι ΗΠΑ με άλλες 11 χώρες θα δημιουργήσουν μια μεγάλη ζώνη ελεύθερου εμπορίου –θα επιταχύνει τις εξελίξεις αυτές, ειδικά εάν συμμετάσχει και η Κίνα.

Η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί για να εδραιώσει τη θέση της στη νέα παγκόσμια τάξη ξεκινώντας από την εμβάθυνση των δικών της εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων με τις ΗΠΑ. Το πρόβλημα είναι ότι οι συνομιλίες γι’ αυτήν την υπερατλαντική συμφωνία εμπορίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ (ΤΤΙΡ) δεν προχωρούν. Οταν προτάθηκε η ΤΤΙΡ, η Ευρώπη φάνηκε να αναγνωρίζει την αξία της. Ηταν η Ευρώπη εκείνη που πίεσε τις ΗΠΑ, οι οποίες αρχικά αμφισβητούσαν τη βούληση της ΕΕ να ξεκινήσουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις τον Ιούνιο του 2013. Ομως οι ηγέτες της ΕΕ ουσιαστικά εγκατέλειψαν το σχέδιο, επιβεβαιώνοντας φαινομενικά τους αμερικανικούς φόβους. Οταν επαναληφθούν τον επόμενο μήνα οι διαπραγματεύσεις, πρέπει να πιέσουν ώστε να επιτευχθεί πραγματική πρόοδος. Η προεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ θα ξεκινήσει και μπορεί άλλα προβλήματα να απασχολήσουν την ατζέντα των Ευρωπαίων. Γι’ αυτό τον λόγο οι ηγέτες της Ευρώπης δεν μπορούν να χάσουν άλλο χρόνο. Πρέπει να αδράξουν την οικονομική ευκαιρία και να αποφύγουν μια στρατηγική καταστροφή.

Ο Καρλ Μπιλντ είναι πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας.

Ο Χαβιέ Σολάνα είναι πρώην εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πρώην γ.γ. του ΝΑΤΟ. Και οι δύο είναι μέλη του Global Agenda Council on Europe του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.