Στα 2,40 δισ. ευρώ ανήλθε το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2014, αποκλίνοντας οριακά έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,44 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στο 10μηνο σε 37,55 δισ. ευρώ, 3% χαμηλότερα έναντι του επικαιροποιημένου στόχου.

Παρουσιάζοντας την  Πέμπτη τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε πως το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 10μηνο στα 2,4 δισ. ευρώ ή στο 1,3% του ΑΕΠ. Το δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 2,7 δισ. ευρώ ή στο 1,5% του ΑΕΠ, έναντι στόχου στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για έλλειμμα 3,1 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός υπογράμμισε πως τα καθαρά έσοδα του Προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στο 10μηνο χαμηλότερα έναντι του στόχου του Μεσοπρόθεσμου και ανήλθαν στα 37,6 δισ. ευρώ (χαμηλότερα κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ έναντι του στόχου).

Όπως είπε ο κ. Σταϊκουρας αυτό οφείλεται στις υψηλότερες κατά 270 εκατ. ευρώ επιστροφές φόρων, στην είσπραξη δύο λιγότερων δόσεων του ΕΝΦΙΑ που οδήγησαν σε απόκλιση 885 εκατ. ευρώ, αλλά και στο γεγονός ότι πολλοί πολίτες δεν κατέβαλαν οφειλές αναμένοντας την υλοποίηση του νέου πλαισίου ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών. «Οι εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ, κατά τους δύο πρώτους μήνες συλλογής του, ανήλθαν στα 1,2 δισ. ευρώ», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα αυξήθηκαν σημαντικά οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.Διαμορφώθηκαν περίπου στα 4,1 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 24% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, συμβάλλοντας στην αύξηση του ιδιωτικού και δημόσιου κεφαλαίου της οικονομίας.

«Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη και υπερκάλυψη του δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5% του ΑΕΠ το 2014», είπε ο αναπληρωτής υπουργός προσθέτοντας ότι «αυτή η ικανοποιητική - μέχρι σήμερα - εκτέλεση του φετινού Προϋπολογισμού έδωσε τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση, για στοχευμένες, θετικές παρεμβάσεις».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από