Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση δίδαξε στον κόσμο πόσο βαθιά αλληλεξαρτώμενες έχουν γίνει οι οικονομίες μας. Στη σημερινή κρίση εξτρεμισμού, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αλληλεξαρτόμαστε ακριβώς το ίδιο για την ασφάλειά μας.

Προκειμένου να εμποδίσουμε το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) να μας διδάξει αυτό το μάθημα με τον σκληρό τρόπο, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι δεν μπορούμε να σβήσουμε τις φωτιές του φανατισμού μόνο με τη βία. Ο κόσμος πρέπει να ενωθεί σε μια ολιστική προσπάθεια απαξίωσης της ιδεολογίας που προσφέρει στους εξτρεμιστές τη δύναμή τους και να αποκαταστήσει την ελπίδα και την αξιοπρέπεια σε εκείνους τους οποίους επιζητούν να στρατολογήσουν.

Ούτε ένας πολιτικός στη Βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη, στην Αφρική ή στην Ασία δεν έχει την πολυτέλεια να αδιαφορήσει για τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή. Μια παγκοσμιοποιημένη απειλή επιβάλλει μια παγκοσμιοποιημένη απάντηση. Ολοι θα νιώσουν τον καύσο γιατί φλόγες όπως αυτές δεν γνωρίζουν σύνορα· πράγματι, το ISIS έχει στρατολογήσει μέλη τουλάχιστον 80 διαφορετικών εθνικοτήτων.

Το ISIS είναι μια βάρβαρη και βάναυση οργάνωση. Δεν εκπροσωπεί ούτε το Ισλάμ ούτε τις θεμελιώδεις αξίες της ανθρωπότητας. Παρ’ όλα αυτά, αναδύθηκε, εξαπλώθηκε και αντιστέκεται σε εκείνους που το πολεμούν. Αυτό που πολεμάμε δεν είναι μόνο μια τρομοκρατική οργάνωση, αλλά η ενσάρκωση μιας κακόβουλης ιδεολογίας που πρέπει να ηττηθεί πνευματικά.

Θεωρώ αυτή την ιδεολογία μεγαλύτερο κίνδυνο που θα αντιμετωπίσει ο κόσμος την ερχόμενη δεκαετία. Οι σπόροι της αναπτύσσονται στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στην Ασία και αλλού. Με τους διεστραμμένους θρησκευτικούς τόνους της, αυτή η προσυσκευασμένη θυγατρική του μίσους είναι διαθέσιμη προς υιοθεσία από οποιαδήποτε τρομοκρατική ομάδα. Φέρει τη δύναμη να κινητοποιήσει χιλιάδες απελπισμένους, εκδικητικούς ή οργισμένους νέους και να τους χρησιμοποιήσει για να πλήξει τα θεμέλια του πολιτισμού.

Η καταστροφή των τρομοκρατικών ομάδων δεν αρκεί για να φέρει τη βιώσιμη ειρήνη. Η λύση έχει τρεις συνιστώσες. Η πρώτη είναι η αντιμετώπιση των μοχθηρών ιδεών με πεφωτισμένη σκέψη, ανοιχτά μυαλά και μια στάση ανεκτικότητας και αποδοχής. Η προσέγγιση αυτή πηγάζει από την ισλαμική θρησκεία μας που επιζητεί την ειρήνη, τιμά τη ζωή, εκτιμά την αξιοπρέπεια, προωθεί την ανθρώπινη ανάπτυξη και μας καθοδηγεί να κάνουμε το καλό στους άλλους.

Η δεύτερη συνιστώσα είναι η στήριξη των κυβερνητικών προσπαθειών να δημιουργηθούν σταθεροί θεσμοί ικανοί να παρέχουν πραγματικές υπηρεσίες στον λαό τους. Πρέπει να γίνει σαφές σε όλους ότι η ταχεία ανάπτυξη του ISIS τροφοδοτήθηκε από τις αποτυχίες της συριακής και της ιρακινής κυβέρνησης: η πρώτη διεξήγαγε πόλεμο εναντίον του ίδιου του λαού της, η δεύτερη προώθησε τον σεχταριστικό διχασμό. Οταν οι κυβερνήσεις δεν κατορθώνουν να αντιμετωπίσουν την αστάθεια, τα δικαιολογημένα παράπονα και τις επίμονες σοβαρές προκλήσεις, δημιουργούν ιδανικό περιβάλλον προκειμένου να επωασθούν ιδεολογίες του μίσους –και να καλύψουν τρομοκρατικές οργανώσεις το κενό νομιμότητας.

Τέλος, πρέπει να αντιμετωπίσουμε κατεπειγόντως τις μαύρες τρύπες της ανθρώπινης ανάπτυξης που πλήττουν πολλές περιοχές της Μέσης Ανατολής. Αυτό δεν είναι ευθύνη μόνο των Αράβων αλλά ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας. Κάθε μέρα που κάνουμε ένα βήμα προς την επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, υπονομεύουμε τις ιδεολογίες του φόβου και του μίσους που τρέφονται από την απελπισία. Στερούμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις από τον λόγο ύπαρξής τους.

Είμαι αισιόδοξος, διότι γνωρίζω ότι οι λαοί της Μέσης Ανατολής διαθέτουν μια δύναμη ελπίδας και επιθυμία για σταθερότητα και ευημερία, που είναι ισχυρότερες και πιο ανθεκτικές από τις καιροσκοπικές και καταστροφικές ιδέες. Δεν υπάρχει καμία δύναμη ισχυρότερη από εκείνη της ελπίδας για μια καλύτερη ζωή.

Ο Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μάκτουμ είναι πρωθυπουργός τωνΗνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπως επίσης κυβερνήτης τουΝτουμπάι