Αν δεν ήταν διαπραγμάτευση με την τρόικα, θα μπορούσε να είναι και σχολική εκδρομή. Το λέω επειδή όλοι οι συμμετέχοντες ταξιδεύουν για το Παρίσι με την ίδια πτήση το πρωί της Τρίτης και επιστρέφουν με τον ίδιο τρόπο το βράδυ της Πέμπτης. Και όταν λέω όλοι, εννοώ όλοι, δηλαδή και οι Χρήστος Πρωτόπαπας και Κυριάκος Πιερρακάκης. Δεν είναι όμως έτσι ακριβώς. Γιατί μαθαίνω ότι, αν κάποιος από τους υπουργούς καταφέρει να κλείσει τα θέματά του νωρίτερα, δηλαδή την Τετάρτη ας πούμε, τότε είναι ελεύθερος να φύγει χωρίς να περιμένει τους υπόλοιπους. Δηλαδή, πάνε με ανοιχτό εισιτήριο. Και θέλουν να τελειώνουν το ταχύτερο. Σαν να λέμε: ξεπέτα!

Μπρίφινγκ στο Παρίσι

Ο Γκίκας Χαρδούβελης –εκτός από τους Χρήστο Σταϊκούρα και Γιώργο Μαυραγάνη –θα συνοδεύεται από τη διευθύντρια του γραφείου του Ευτυχία Μιχαηλίδου, τον γενικό γραμματέα του ΥΠΟΙΚ Τάσο Αναστασάτο και τον πρόεδρο του ΣΟΕ Χριστόδουλο Στεφανάδη. Το ενδιαφέρον είναι ότι στην Πόλη του Φωτός θα ταξιδέψει και ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Γιάννης Καμπουράκης. Κοινώς, θα υπάρχει ενημέρωση. Η πρόταση της Νίκης είναι τις δύο πρώτες ημέρες να αναλάβει την πληροφόρηση ο Καμπουράκης, ενώ την τελευταία ημέρα που θα γίνει και η συνολική εκτίμηση να μιλήσουν ο Γκίκας και ο Σταύρος Παπασταύρου. Αν δεν το καταλάβατε, στο Παρίσι θα έχουμε μπρίφινγκ.

Θα τον ψηφίσουν οι δικοί του;

Ολα τα είχε η ΔΗΜΑΡ, ο αλληλοσπαραγμός για το τι προτίθεται να κάνει ο Φώτης Κουβέλης αν προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας τής έλειπε. Το λέω επειδή οι σχετικές διαρροές έχουν προκαλέσει εκνευρισμό σε αρκετά στελέχη. Οσο δε ο Φώτης δεν ανοίγει τα χαρτιά του, ο εκνευρισμός τους εντείνεται και ρίχνουν στο τραπέζι προτάσεις εξτρεμιστικές. Οπως οι ευσεβείς πόθοι του Αριστερού Δικτύου να δεσμευθεί ο Κουβέλης προσωπικά για το θέμα στο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ. Δεν νομίζω να τους κάνει τη χάρη. Στην περίπτωση όμως αυτή, μπορεί και αυτοί να μην του κάνουν τη χάρη να τον στηρίξουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ωστόσο, η Αγίου Κωνσταντίνου θα πρέπει να λάβει επίσημη θέση για το αν στηρίζει τον βίο της παρούσας κυβέρνησης στο Συνέδριο –εφόσον, βέβαια, αυτό γίνει και δεν πάρει αναβολή.

Σχετικό ρεπορτάζ του Μιχάλη Τσιντσίνη στη σελίδα 16

Η Περιστέρη στο Μαξίμου

Από ποια πόρτα μπήκε; Πάντως, είναι βέβαιο ότι η Κατερίνα Περιστέρη πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου. Η επικεφαλής της ανασκαφής στην Αμφίπολη είχε πριν από λίγες ημέρες συνάντηση στο πρωθυπουργικό γραφείο με τον Αντώνη Σαμαρά, που κρατήθηκε μυστική. Ακούω ότι η Περιστέρη ενημέρωσε τον πρωθυπουργό αναλυτικά και με τεκμηρίωση για τα ευρήματα. Συμπέρασμα: στις αγορές βγήκαμε. Να δούμε τι θα βγει από τον τύμβο που ιντριγκάρει τον Πρωθυπουργό και τη μισή Ελλάδα.

Ψυχραιμία πίσω από το σπασμένο τζάμι

Κρύος ιδρώτας πρέπει να τους έλουσε στην ανάμνηση του τι έγινε στο Φάλκον που πήγαινε τον Γιάννο Κρανιδιώτη στο Βουκουρέστι το 1999. Αναφέρομαι στην αποστολή που πετούσε με τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Εκεί που διάβαζαν αμέριμνα τις μεταφράσεις των τουρκικών εφημερίδων για την ορκωμοσία του Ερντογάν πετώντας με το κυβερνητικό Εμπραέρ από Τουρκία προς το Μιλάνο, ξαφνικά ράγισε ένα από τα τζάμια του αεροσκάφους. Παρά το γεγονός ότι η ομήγυρη βρισκόταν στα 37.000 πόδια, στην καμπίνα επικράτησε ψυχραιμία. Παρ’ όλα αυτά μαθαίνω ότι η κατάσταση ήταν ζόρικη, αφού άρχισε να χτυπά συναγερμός και ο πιλότος αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αποσυμπίεση και να κάνει προσγείωση στη Θεσσαλονίκη. Δεν ξέρω αν τον Βαγγέλη τον μάτιασαν οι δικοί του ή οι Τούρκοι. Αυτό που ξέρω είναι ότι το προηγούμενο βράδυ είχε μακρά συνομιλία και με τον Ταγίπ Ερντογάν και με τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Εκεί του αποκάλυψαν –όπως ήταν και η αίσθηση του Βενιζέλου –ότι ο επόμενος ομόλογός του θα είναι ο μέχρι τώρα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ονομα που ανακοινώθηκε επίσημα χθες.