Τι προκύπτει από τον πρώτο κύκλο των επαφών που προκάλεσε η πρωτοβουλία του Φώτη Κουβέλη για την αναζήτηση κοινών τόπων στον ευρύτερο χώρο που η παλαιά πολιτική ορολογία ονόμαζε «δημοκρατικές δυνάμεις»; Κατ’ αρχήν, ότι ως πολιτική κίνηση του βγαίνει –δεν έμεινε στα χαρτιά. Από μια άποψη, μάλιστα, εξελίσσεται και σε κάτι απίθανο ώς τώρα: σε εκ του σύνεγγυς επικοινωνία του ΠαΣοΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ! Η απευθείας επαφή μεταξύ των δύο κομμάτων θεωρείται εκατέρωθεν έγκλημα καθοσιώσεως. Αλλά εφόσον η ΔΗΜΑΡ συζητά με τις αντιπροσωπείες τους με την ίδια ατζέντα, κάτι αλλάζει.

Δεύτερον, η πρωτοβουλία Κουβέλη λειτουργεί ως ορός αλήθειας για τα δύο κόμματα που συνομιλούν μαζί του. Από τη στιγμή που οι τοποθετήσεις σε μεγάλα θέματα διατυπώνονται σε ένα τραπέζι και όχι διά δημόσιων δηλώσεων, κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του. Αυτό ακριβώς φάνηκε στη συνάντηση ΔΗΜΑΡ – ΣΥΡΙΖΑ. Στην ουσία αναδείχθηκε το πραγματικό πρόβλημα του Αλέξη Τσίπρα αυτή την περίοδο: η αδυναμία του κόμματός του να αποσαφηνίσει οριστικά και αμετάκλητα τη θέση του στο κεντρικό θέμα οποιασδήποτε σοβαρής πολιτικής συζήτησης μεταξύ ελληνικών κόμματων: τη σχέση της χώρας με την ευρωζώνη.

Από τη συζήτηση της περασμένης Πέμπτης προκύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται μεν υπέρ του ευρώ, αλλά όχι κατηγορηματικά και απόλυτα. Συμφωνεί με την παραμονή στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, αλλά δεν δεσμεύεται ότι αυτό με κανέναν τρόπο και για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορεί να τεθεί σε συζήτηση. Δηλαδή αφήνει να εννοηθεί ότι ενδέχεται και να αλλάξει θέση κάτω από κάποιες συνθήκες. Αυτό συνιστά τρύπα στην πολιτική του. Είναι αδιανόητο να αιωρούνται, έστω και θεωρητικά, ενδεχόμενα αποχώρησης της χώρας από την ευρωζώνη, ειδικά όταν έχει αποκλειστεί το εφιαλτικό ενδεχόμενο αποβολής της. Η αξία αυτής της θέσης, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά πρωτίστως για γεωπολιτικούς λόγους, είναι αυταπόδεικτη.

Συνιστά παραλογισμό για ένα κόμμα που θέλει να κυβερνήσει να μην αντιλαμβάνεται ότι η οποιαδήποτε επιφύλαξη σε αυτό το θέμα το καθιστά επιλογή υψηλού ρίσκου για τον μέσο πολίτη. Οι συζητήσεις των αντιπροσωπειών ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ και ΔΗΜΑΡ – ΠαΣοΚ συνιστούν θετική εξέλιξη και αυτό πιστώνεται στον Κουβέλη. Αλλά δεν θα προχωρήσουν ποτέ όσο στην ερώτηση «είναι απαραίτητο να μείνουμε στο ευρώ;» ο Αλέξης απαντάει σαν τον αμερικανό κινηματογραφικό παραγωγό Σάμιουελ Γκόντγουιν: «Θα σου πω ένα οριστικό: ίσως».