Στις περισσότερες περιπτώσεις οι αστοχίες των exit polls είναι τεχνικά και επιστημονικά αδικαιολόγητες. Καμιά, ωστόσο, από τις μεθόδους που εφαρμόζονται για την προσέγγιση του εκλογικού αποτελέσματος δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει (προς το παρόν τουλάχιστον) ορό αληθείας για τον έλεγχο της ειλικρίνειας των απαντήσεων που δίνονται κατά την έξοδο από την κάλπη.

Ως εκ τούτου, καμιά από τις υποθέσεις εργασίας που γίνονται για την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος δεν μπορεί να έχει την ασφάλεια της πρόβλεψης που υπόσχεται θεωρητικά η προσφυγή στους κανόνες της «απλής και άδολης» στατιστικής.

Ιδιαίτερα, όταν ο συνειδητός ή ασύνειδος «δόλος», που χρησιμοποιεί ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών για να αποφύγει την αποκάλυψη επιλογών που έχει κάνει την τελευταία στιγμή και με κρύα καρδιά, παραμένει ένας από τους τρόπους που διαθέτει το εκλογικό σώμα για να διαχειρισθεί τις δύσκολες σχέσεις του με μια ακόμα δυσκολότερη πραγματικότητα που δεν του επιτρέπει πια την αθωότητα των παλαιότερων ιδεολογικών ταυτίσεων.

Γι’ αυτόν τον λόγο οι αστοχίες των exit polls, εκτός από συνέπεια της γενικότερης κρίσης αξιοπιστίας των πολιτικών και μιντιακών θεσμών, είναι μια απεικόνιση της αβύσσου που προκαλεί στις ψυχές των πολιτών η κατάρρευση των παραδοσιακών βεβαιοτήτων τους.

Ο Γ. Σεφερτζής είναι πολιτικός επιστήμονας – αναλυτής