Για να μη χάνουμε το δάσος και βλέπουμε μόνον το δέντρο: η ΝΔ και το ΠαΣοΚ –οι εκπρόσωποι του δικομματισμού της Μεταπολίτευσης –έδωσαν τόπο στις πολιτικές διαφορές τους και έκαναν κυβέρνηση με έναν μοναδικό σκοπό: να παραμείνει η χρεοκοπημένη Ελλάδα στο ευρώ –το σημαντικότερο επίτευγμα της χώρας μετά την ένταξη στην ΕΟΚ.

Οπως σοφά έχει πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται. Οι παρασκηνιακές συνεννοήσεις με τον εχθρό είναι κοινός τόπος στην πολιτική. Ο Κένεντι μιλούσε κρυφά με τους Ρώσους στο απόγειο της κρίσης των πυραύλων στην Κούβα, η Μάργκαρετ Θάτσερ έκανε παζάρι με τον IRA την εποχή των απεργιών πείνας που οδήγησαν στον θάνατο τον Μπόμπι Σαντς, η Ουάσιγκτον βρήκε πρόσφατα λύση με το Ιράν για το θέμα των πυρηνικών επειδή μιλούσε με «υπόγεια κανάλια» –μέσω Ομάν –με την Τεχεράνη…

Βέβαια, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τους εκπροσώπους των δύο αντιπάλων να… υβρίζουν τους προϊσταμένους τους στις μυστικές συνομιλίες –όπως έπραξε ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης.

Το υποκλαπέν βίντεο είναι ασφαλώς πολύ δυσάρεστο πολιτικά για τον κ. Σαμαρά, στενός συνεργάτης του οποίου ήταν ο αποπεμφθείς. Ωστόσο, πέραν αυτής καθαυτής της κρυφής συνάντησης και της ενοχλητικής οικειότητας με τον Κασιδιάρη, ο Μπαλτάκος δεν λέει και τίποτα που δεν ξέραμε ή δεν φανταζόμασταν.

Στην πραγματικότητα, το μόνο που προκύπτει από τα λεγόμενά του είναι ότι στην κυβέρνηση υπήρχαν δύο «γραμμές» για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής –και ότι ο ίδιος δεν ήθελε να αλλάξει η πολιτική της «ασυλίας» που απολάμβαναν οι νεοναζί ώς τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Ομως ό,τι και να λένε ο Κασιδιάρης και ο Μπαλτάκος, ο Μιχαλολιάκος και ο Παππάς μπήκαν στη φυλακή όχι επειδή τηλεφώνησαν ο Δένδιας και ο Αθανασίου στην Κουτζαμάνη, αλλά επειδή ένα μέλος της οργάνωσής τους –με την εντολή ανωτέρων του –πήγε και σκότωσε έναν πολίτη.

Αντίθετα, ο Κασιδιάρης αφέθηκε ελεύθερος από τους δικαστές επειδή –τότε –δεν υπήρχαν στοιχεία εναντίον του. Τα στοιχεία που προέκυψαν στη συνέχεια έδειξαν ότι η Χρυσή Αυγή ήταν μια εγκληματική συμμορία με στρατιωτική δομή που έδερνε και σκότωνε. Κι αυτά τα ευρήματα ήταν που οδήγησαν όλα τα κόμματα της Βουλής να άρουν την ασυλία των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Συμπέρασμα: θα είναι εγκληματικό λάθος να κάνουμε ρυθμιστή των εξελίξεων τα βίντεο των Κασιδιάρηδων, που στόχο έχουν τη δημιουργία εντυπώσεων και τη διάλυση της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας ΠαΣοΚ – ΝΔ. Τώρα μάλιστα που η χώρα είναι έτοιμη ύστερα από τρία χρόνια τεράστιων θυσιών του ελληνικού λαού να βγει –επιτέλους –στις αγορές και να μη βασίζεται στο φιλοδώρημα των δανειστών. Ημαρτον!