Χώρισαν οι 58 από το ΠαΣοΚ; Οχι ακριβώς. Για να χωρίσεις με κάποιον πρέπει να είσαι πρώτα μαζί του. Και δεν ήταν ποτέ. Οτι ο Βαγγέλης Βενιζέλος είδε μια λύση για τις ευρωεκλογές σε αυτή την κίνηση ήταν απλώς αστοχία. Οτι παρέστη περισσότερο απ' όσο επιτρέπει το ιστορικό μέγεθος ΠαΣοΚ στις εκδηλώσεις τους - ή τους έδωσε περισσότερα από όσα αντέχει αυτό το μέγεθος - ήταν λάθος. Οι 58 αποδείχθηκαν όχι και τόσο καλή παρέα για ένα κόμμα σαν το ΠαΣοΚ - αν και πολλοί από αυτούς πίστευαν ακριβώς το αντίθετο.
Τα σημάδια άλλωστε δεν έλειψαν από την πρώτη στιγμή. Κάποιοι, π.χ., είχαν «τουπέ» απέναντι στους πασόκους, ενίοτε ώς τα όρια της απρέπειας. Οταν, ας πούμε, αξίωσαν από την επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠαΣοΚ Συλβάνα Ράπτη να αποχωρήσει από τη συνάντηση με τον Σβόμποντα, τον οποίο η κυρία συνόδευε ως εκ της θέσεώς της κατά την παρουσία του στην Ελλάδα. Ή όταν ορισμένοι αντιμετώπιζαν το ΠαΣοΚ, ή ορισμένους από το ΠαΣοΚ, περίπου ως μιάσματα! Αυτή η βιτριολική σχέση αργά ή γρήγορα θα έφθανε σε αδιέξοδο. Υπήρχαν άλλωστε και άλλοι λόγοι.
Ενας ήταν ότι οι 58 εκπροσωπούσαν μόνο τους εαυτούς τους - και δεν το έκρυβαν, άλλωστε, δηλώνοντας «ανέστιοι». Αλλά όταν στα 60 σου είσαι ανέστιος κάτι δεν πάει καλά. Παρ' όλα αυτά προσπάθησαν να δαγκώσουν περισσότερο από όσο μπορούσαν να μασήσουν, βάζοντας όρους σε υπαρκτά κόμματα. Ο Κουβέλης τούς ξέκοψε από την αρχή, ο Βενιζέλος χρειάστηκε λίγο χρόνο και αφού συνειδητοποίησε ότι όσο πλησιάζει προς τους 58 τόσο χάνει τον έλεγχο στο ΠαΣοΚ και, στο τέλος, το εγχείρημα της Ελιάς μπορούσε να αποβεί εις βάρος του.
Ο σημαντικότερος λόγος που έριξε τη βαρκούλα στα βράχια όμως ήταν ότι παραήταν βαρκούλα για να βγει στο ανοικτό πέλαγος με τη σημαία της Κεντροαριστεράς. Κακά τα ψέματα. Κεντροαριστερά δεν μπορεί να είναι ορισμένοι - αξιοσέβαστοι κατά τα λοιπά - καθηγητές, μερικοί ενδιαφέροντες καλλιτέχνες και τρεις-τέσσερις γυρολόγοι - το μόνο τυπικό πολιτικό στέλεχος ανάμεσά τους ήταν ο Νίκος Χριστοδουλάκης.
Ο πολιτικός χώρος της Κεντροαριστεράς καταλαμβάνεται σήμερα από το ΠαΣοΚ, τη ΔΗΜΑΡ και ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ. Οταν θα ενωθούν - με άλλο υλικό και όχι με βιτριόλι - θα υπάρξει και κεντροαριστερό κόμμα με κυβερνητική προοπτική. Το έλεγε πολύ εύστοχα ο Ανδρέας Παπανδρέου: «Οι πλειοψηφίες φτιάχνονται με όλους».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από