Οι πληροφορίες από τις διαβουλεύσεις ανάμεσα στο ΠαΣοΚ, τους 58 και άλλες –ενίοτε… μονοπρόσωπες –ομάδες, που φιλοδοξούν να διαδραματίσουν ρόλο στο εγχείρημα συγκρότησης νέου κεντροαριστερού φορέα, το έδειχναν από μέρες: το αδιέξοδο ήταν αναπόφευκτο, στον βαθμό που το ΠαΣοΚ είχε επίγνωση ότι είναι η κυρίαρχη δύναμη σε αυτόν τον χώρο και, συνεπώς, αδύνατο να άγεται και να φέρεται από πρόσωπα που δεν εκπροσωπούν τίποτε.

Το κόμμα του οποίου ηγείται σήμερα ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει στην καμπούρα του πολλές αμαρτίες –και πολλές πλήρωσε ήδη στην κάλπη. Αλλά έχει την ιστορική διαδρομή του και κυρίως τη βάση του. Εστω και αν στις τελευταίες εκλογές η απήχησή του συρρικνώθηκε στο 12% και οι δημοσκοπήσεις έκτοτε την υπολογίζουν στο μισό, σίγουρα είναι πολύ ισχυρότερη από την απήχηση της κίνησης των 58 και όσων την περιστοιχίζουν.

Με απλά λόγια, το ΠαΣοΚ παραμένει η βασική συνιστώσα σε αυτό τον χώρο –μαζί με τη ΔΗΜΑΡ. Οι υπόλοιποι μπορεί να έχουν καλές προθέσεις, μπορεί ανάμεσά τους να βρίσκονται αξιόλογοι άνθρωποι –όπως βρίσκονται και τελειωμένοι ή σουλατσαδόροι –αλλά την εκλογική τους απήχηση κανείς δεν την ξέρει και είναι δύσκολο να την υπολογίσει. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο συσχετισμός δυνάμεων είναι συγκεκριμένος.

Θα ήταν αφύσικο λοιπόν να συζητήσει το ΠαΣοΚ τις απίστευτες αξιώσεις διαφόρων, οι οποίοι πότε ζητούν να εξαφανιστεί το λογότυπο του Κινήματος από το ψηφοδέλτιο και πότε να τελεί υπό την έγκρισή τους ο κατάλογος των υποψηφίων που θα επιλέξει ο Βενιζέλος για τις ευρωεκλογές –χωρίς να θέτουν και οι ίδιοι τους δικούς τους υποψηφίους στην έγκριση του ΠαΣοΚ.

Το ΠαΣοΚ δίνει σήμερα εικόνα κατάρρευσης. Αλλά για την ύπαρξη ή την εξαφάνισή του αρμόδιοι να αποφανθούν είναι οι ψηφοφόροι –άλλωστε, για πολλούς είναι το πρώην κόμμα τους. Εχει κερδίσει έξι φορές αυτοδυναμία και μέχρι πριν από πέντε χρόνια το εμπιστεύονταν –ακόμη και όταν έχανε τις εκλογές –οι τέσσερις στους δέκα πολίτες. Θεωρητικά θα μπορούσαν να το εμπιστευθούν εκ νέου στο μέλλον, ανάλογα με την πολιτική του. Γιατί λοιπόν να παραδώσει τα κλειδιά σε τρίτους που δεν έχουν πολιτικό και κοινωνικό αντίκρισμα; Είναι προς όφελος του Βενιζέλου ότι ως επικεφαλής του ΠαΣοΚ κινήθηκε όπως έλεγε η τραγουδίστρια Τζάνις Τζόπλιν: «Μην ψευτίζεις τον εαυτό σου –είναι ό,τι έχεις».