Στους αποστολικούς χρόνους μια σύντομη ομολογία της πίστεως –χωρίς ιδιαίτερη κατήχηση –αρκούσε για την παροχή βαπτίσματος σε αυτούς που πίστευαν στο μήνυμα των Αποστόλων ή των Ευαγγελιστών. Στις ημέρες μας, αν κατεβαίνεις υποψήφιος στις εκλογές, μπορεί να χρειαστούν πολλά βαπτίσματα. Αυτά, όμως, δεν συνοδεύονται απαραίτητα από το εξαγνιστικό τελετουργικό της κατάδυσης σε νερό.

Τα λέω όλα αυτά επειδή μια τέτοια λειτουργία επιτέλεσε η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Αγιον Ορος. Οπως μαθαίνω ότι εκμυστηρεύθηκε ο Πρωθυπουργός σε συνομιλητή του, την επίσκεψη στην αθωνική πολιτεία την έκανε προκειμένου να… βαφτίσει τον Γιάννη Ιωαννίδη και τον Σταύρο Καλαφάτη, οι οποίοι τον συνόδευαν. Θυμίζω ότι ο πρώτος είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και ο δεύτερος υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Εξού και ο Σαμαράς ήθελε να δείξει ενώπιον όλων πόσο καλοί χριστιανοί είναι οι υποψήφιοι της ΝΔ. Δεξιά του Κυρίου είναι αυτή και παραδοσιακά είναι στο φόρτε της στη Βόρεια Ελλάδα. Κατά τα λοιπά, ο Πρωθυπουργός και η συνοδεία του (εκτός από τους προαναφερθέντες, μαζί του ήταν και οι Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Θεόδωρος Καράογλου, Τάκης Μπαλτάκος και Θανάσης Μπούρας) εμφανίστηκαν χθες το πρωί στη λειτουργία στον Πάνσεπτο Ιερό Ναό του Πρωτάτου. Στο συλλείτουργο μετείχαν αντιπρόσωποι από όλες τις μονές. Οσο για τον Σαμαρά, είπε το «Πάτερ ημών» και το «Πιστεύω». Αν ήθελε, ας έκανε και διαφορετικά.

Στη Μονή Σιμωνόπετρας περίμενε τον Πρωθυπουργό μια μεγάλη συγκίνηση. Εκεί τον πλησίασε και άρχισε να του μιλάει σε άπταιστα ελληνικά για την Ορθοδοξία ένας κινέζος μοναχός. Οπως έμαθε από τους αγίους πατέρες, ο νέος μοναχός –που ξέρει να γράφει και στα ελληνικά –είναι ένας από τους πολλούς ξένους μοναχούς που βρίσκονται στο Ορος: ένας Γάλλος, ένας Γερμανός, ένας Σύρος, ένας Ουκρανός και άλλοι.

Παρεμπιπτόντως, ο Σαμαράς είχε να πάει στην Αθωνική Πολιτεία από τότε που ήταν υπουργός Εξωτερικών και είχε υποδεχθεί το 1990 στο Περιβόλι της Παναγίας τον Οικουμενικό Πατριάρχη Δημήτριο. Στις συζητήσεις που είχε με τους εκπροσώπους της μοναστικής κοινότητας ο Πρωθυπουργός έδωσε λύσεις σε κάποια φορολογικά ζητήματα που αφορούσαν τις μονές ενώ υποσχέθηκε μεγαλύτερη ασφάλεια για τα μοναστήρια –συνοδευόταν εξάλλου από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος.

Γιατί δεν πάει στο G20 ο Γιάννης Στουρνάρας

Δεν θα μεταβεί τελικά στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας στις 22 και 23 Φεβρουαρίου για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Σύνοδο του G20 o Γιάννης Στουρνάρας. Σημειώνω ότι ο υπουργός Οικονομικών θα παρευρισκόταν στη Σύνοδο ως προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ομως, πληροφορούμαι ότι τελικά θα μείνει στην Αθήνα. Υποθέτω ότι έχει την αγωνία του με την τρόικα. Μου ακούγεται περίεργο, αλλά αντ’ αυτού την Ελλάδα στη Σύνοδο – στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν οι αναδυόμενες αγορές – θα εκπροσωπήσει η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου. Η γενική γραμματέας του υπουργείου θα βρεθεί δίπλα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στην Κριστίν Λαγκάρντ.

Μένω στον Στουρνάρα, που αναχώρησε χθες για τις Βρυξέλλες συνοδευόμενος από τον Χρήστο Σταϊκούρα. Στο σημερινό Eurogroup θα γίνουν δύο χωριστές συνεδριάσεις: η μία για την τρέχουσα ατζέντα και η άλλη για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης των Τραπεζών (SRM). Το ενδιαφέρον είναι ότι αύριο, λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος του Eurogroup Ντεϊσελμπλούμ θα έχει αναφερθεί στο ελληνικό πρόβλημα, θα παραχωρεί κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Στουρνάρα για τον SRM.

Γερμανική πρεσβεία καλεί Μανώλη Γλέζο

Τον Μανώλη Γλέζο ζήτησε να δει τις προάλλες ο επιτετραμμένος της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα, Κλέμενς Τσέμντε. Επειδή μαθαίνω ότι η συνάντηση ζητήθηκε αιφνιδιαστικά, δεν αποκλείω να περιστράφηκε γύρω από το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Θυμίζω ότι πριν από λίγες ημέρες η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε ομόφωνα τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων. Το θέμα της διεκδίκησης είχε ανακινήσει ο Γλέζος με σχετική επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής.

Μένω στους Γερμανούς, καθώς αυτές τις ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί το Βερολίνο. Μαθαίνω μάλιστα ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει χθες σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για τις ευρωεκλογές, όπου έγινε γνωστό ότι επικεφαλής στην ευρωλίστα της Die Linke θα είναι η Γκάμπι Τσίμερ. Ομως ακύρωσε την εμφάνισή του λόγω… ίωσης. Δεν ξέρω τι σόι ίωση είναι αυτή που φεύγει και ξανάρχεται. Το λέω επειδή την Πέμπτη ο Τσίπρας εμφανίστηκε στο Πολεμικό Μουσείο πλάι στον Δημήτρη Δασκαλόπουλο, ενώ σήμερα θα εμφανιστεί στην εκδήλωση του Ακροπόλ.

Φαήλος και Κασιδιάρης στην πρώτη γραμμή

Συμπάσχω με τους απανταχού Κολωνακιώτες που ξύπνησαν χθες αμέριμνοι για να πιουν τον καφέ τους στην πλατεία, όμως ξαφνικά είδαν μπροστά τους τα λάβαρα και την μπάντα της… επανάστασης. Δεν αστειεύομαι. Πληροφορούμαι ότι γύρω στις 12 άρχισε να ακούγεται κάτι σαν εμβατήριο στην αρχή της οδού Σκουφά. Εκτός από το εμβατήριο μαθαίνω ότι ακούγονταν και ανδρικές φωνές που φώναζαν συνθήματα περί… ανακατάληψης της Βορείου Ηπείρου. Με μαγικό τρόπο όλα τα συνθήματα κατέληγαν στο γνωστό «αίμα, τιμή» της Χρυσής Αυγής. Και όχι τυχαία. Μου λένε ότι η συγκέντρωση οργανώθηκε από τον Σύλλογο Βορειοηπειρωτών σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις. Αφορμή η επέτειος 100 χρόνων από την ανακήρυξη της αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου (17 Φεβρουαρίου 1914). Το ενδιαφέρον είναι οι συμμετοχές. Κατάσκοπός μου συνέλαβε στην πρώτη γραμμή τον πρωθυπουργικό φίλο Φαήλο Κρανιδιώτη. Σε απόσταση αναπνοής βρισκόταν ο Τέρενς Κουίκ, ενώ λίγο πιο πίσω βάδιζε ο Ηλίας Κασιδιάρης. Ο υποψήφιος δήμαρχος της ΧΑ για την Αθήνα συνοδευόταν από πέντε-έξι… μπράβους. Ετερη λεπτομέρεια: οι συγκεντρωμένοι μοίρασαν φυλλάδια με το σύνθημα «Πριν από 100 χρόνια οι πρόγονοί μας έπραξαν το χρέος τους. Εμείς σήμερα τι κάνουμε;». Το χαρακίρι ίσως να ήταν μια κάποια λύση, λέω εγώ…