Θα στραβωθούν από τα γαλόνια τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής. Το λέω επειδή σήμερα συνεδριάζουν στο Πεντάγωνο παρουσία του Δημήτρη Αβραμόπουλου και της στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Θυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει ειδική ενημέρωση για τα εξοπλιστικά. Μένω στα αμυντικά, καθώς χθες ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τις προτάσεις του για την άμυνα της χώρας, την οποία θέλει «ελληνοκεντρική». Το «παρών» στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ έδωσαν οι βουλευτές Θοδωρής Δρίτσας, Δημήτρης Παπαδημούλης, Σταύρος Κοντονής, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Νάντια Βαλαβάνη, καθώς και ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ησυχος.

Μεγάλος απών ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μάλιστα επρόκειτο να μιλήσει. Αδικα περίμεναν οι δημοσιογράφοι και οι κάμερες. Ο Τσίπρας δεν έφθασε ποτέ, καθώς βρίσκεται στο σπίτι του με υψηλό πυρετό. Μου λένε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι άρρωστος εδώ και περίπου δέκα ημέρες. Τα ταξίδια στο Παρίσι, την Κεφαλονιά και τη Ρώμη, όμως, επιδείνωσαν την κατάστασή του και τον έριξαν στο κρεβάτι. Του εύχομαι περαστικά.

Ο Μυλόπουλος στην έδρα του Μπουτάρη

Συμπόσιο με θέμα «Ποια Ελλάδα;» οργανώνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σήμερα και αύριο. Το επισημαίνω επειδή έχει ενδιαφέροντες συμβολισμούς. Κατ’ αρχάς, ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος επιλέγει ως χώρο διεξαγωγής το δημαρχείο της πόλης. Ετέρα λεπτομέρεια με ενδιαφέρον είναι η επιλογή των συμμετεχόντων, αφού είναι κατά πλειονότητα πρόσωπα αντικυβερνητικού κλίματος. Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, τις εργασίες ο Μυλόπουλος θα τις ανοίξει μαζί με τον Γιάννη Μπουτάρη. Κατάσκοπός μου από τη συμπρωτεύουσα αναρωτιέται αν η κοινή εμφάνιση του δημάρχου και του πρύτανη σηματοδοτεί και την απαρχή μιας επιχείρησης προσέγγισης χάριν των επικείμενων εκλογών. Εκφράζει ακόμη την απορία του για το γεγονός ότι ο Μυλόπουλος δεν επέλεξε κάποια μεγάλη αίθουσα του Πανεπιστημίου, αλλά την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν αποκλείω να φοβήθηκε την εισβολή «γνωστών αγνώστων» φοιτητών.

Ο υπουργός και οι καπετάνιοι

Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται. Στην προκειμένη περίπτωση, το περιστατικό αφορά πράγματι καπεταναίους: τους συνταξιούχους πλοιάρχους (την Πανελλήνια Ενωσή τους), οι οποίοι έκοψαν τις προάλλες την πίτα τους στην αίθουσα εκδηλώσεων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Εκεί εμφανίστηκε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Λίγο το γενικότερο αντιμνημονιακό κλίμα, λίγο οι περικοπές στις συντάξεις, λίγο η συγχώνευση του ΝΑΤ, είχαν ως αποτέλεσμα ο υπουργός Ναυτιλίας να αποδοκιμαστεί έντονα κατά την είσοδό του στην αίθουσα, καθώς και την ώρα που ανέβηκε στο βήμα για να απευθύνει χαιρετισμό. Ωστόσο ο Βαρβιτσιώτης, υιοθετώντας το στυλ του Αδωνη Γεωργιάδη, συνέχισε να μιλάει σαν να μη συνέβαινε τίποτα, ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις. «Είστε άνθρωποι που έχετε μάθει να λειτουργείτε με σύνεση και ρεαλισμό. Ως καπετάνιοι ξέρατε να μετράτε τα καύσιμα, να βλέπετε τις συντεταγμένες και να βλέπετε πού θα πάει το καράβι» επισήμανε, για να προσθέσει: «Εμείς πήραμε μια χρεοκοπημένη χώρα και προσπαθούμε να την κουμαντάρουμε. Ομως το καράβι έχει αλλάξει ρότα». Κατέληξε δε λέγοντας κάτι του τύπου «σέβομαι τη δυσκολία σας, αλλά είμαι εδώ να συζητήσουμε για όλα». Επειτα από αυτό ηρέμησαν.

Η ΔΗΜΑΡ στηρίζει Μπόλαρη

Οσονούπω κλείνει η υποψηφιότητα του Μάρκου Μπόλαρη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Τον ανεξάρτητο βουλευτή μαθαίνω ότι θα στηρίξει επίσημα η

ΔΗΜΑΡ. Κατά τα λοιπά, στην Αγίου Κωνσταντίνου δεν έχουν καταλήξει ακόμη στους υποψήφιους περιφερειάρχες, ούτε στην ευρωλίστα. Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σε δέκα ημέρες. Μιλώντας για περιφερειάρχες, μαθαίνω ότι ο Γιάννης Πανούσης, τον οποίο προκρίνει το κόμμα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, πηγαίνει καλά στις μετρήσεις. Ο ίδιος, όμως, δεν έχει πει ακόμη «ναι». Κρίμα. Θα ήθελα πολύ να τον δω να κονταροχτυπιέται με τον πρώην «σύντροφο» Οδυσσέα Βουδούρη, αν εκείνος επιβιώσει από τις επιθέσεις που δέχεται…

Βαλλιανάτος στην Αθήνα

Εκπληξη δεν αποτέλεσε μόνο η διπλή γαλάζια υποψηφιότητα του Αρη Σπηλιωτόπουλου και του Νικήτα Κακλαμάνη στην Αθήνα. Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε και η χθεσινή ανακοίνωση –μέσω twitter –της Φιλελεύθερης Συμμαχίας ότι κατεβάζει ως υποψήφιο δήμαρχο τον πρόεδρό της Γρηγόρη Βαλλιανάτο. Αυτό επειδή δεν είναι λίγοι όσοι θα περίμεναν η Φιλελεύθερη Συμμαχία να στηρίξει τον Γιώργο Καμίνη. Θυμίζω ότι ο Βαλλιανάτος έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στα θέματα της Αθήνας, ενώ έχει παρελθόν ακτιβιστή σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων.

Το αρνάκι έπεσε βαρύ

Λιγάκι ακριβά μου φαίνεται ότι στοίχισε στη Βουλή το γεύμα που παρατέθηκε στο τέλος Ιανουαρίου προς τιμήν της Διάσκεψης των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, στο οποίο μετείχαν 140 άτομα. Το λέω επειδή με βάση τη σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Κοινοβουλευτικής Διαφάνειας κόστισε 6.960 ευρώ, δηλαδή περί τα 49,7 ευρώ ανά άτομο. Κοινοβουλευτική πηγή μού μεταφέρει ότι το μενού περιλάμβανε αρνάκι αμπελουργού, μπακαλιάρο ταμπούρα, μπιφτεκάκια μοσχαρίσια, κοτόπουλο, σαλάτες, τυριά, πίτες και κρασιά. Η ίδια πηγή εξέφραζε την απορία της για το κόστος, αφού το μαγείρεμα και την επιμέλεια του μενού είχε το εστιατόριο της Βουλής, το οποίο είθισται να έχει χαμηλές τιμές.