Η ιστορία που θα σας αφηγηθώ είναι μικρή, ασήμαντη. Είναι, όμως, ενδεικτική των πραγματικών ηθών που κυριαρχούν στον δημόσιο λόγο, και της υποκρισίας (ή της επιπολαιότητας) με την οποία αντιμετωπίζονται ζητήματα δικαιωμάτων και διακρίσεων. Και ιδιαίτερα χρήσιμη, σε μια εποχή που, με αφορμή τις λίγο ηθικολογικές και λίγο κωμικές διαμαρτυρίες της Ζωής Κωνσταντοπούλου και της Ραχήλ Μακρή, κατακρίθηκαν ακόμα και γελοιογράφοι ως σεξιστές, μολονότι ο πραγματικός σεξισμός ανθεί στον πυρήνα ενός στερητικού συνδρόμου που είναι καθημερινό φαινόμενο.

Πριν από μερικές ημέρες, το βαθύ Ιντερνετ πλημμύρισε από γυμνές και ημίγυμνες φωτογραφίες μιας ευειδούς κυρίας, που όπως κατάγγειλε η ίδια ήταν προϊόν υποκλοπής –τις υπέκλεψαν χάκερ, είπε, από τον λογαριασμό της στο facebook. Η κυρία είχε την ατυχία να εργάζεται σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας –στο γραφείο Τύπου -, είχε την ατυχία δηλαδή να είναι και δημοσιογράφος, κατά κάποιον τρόπο δηλαδή και δημόσιο πρόσωπο. Φίδι που την έφαγε. Οι φωτογραφίες της διακινήθηκαν παντού, συνοδευμένες με το ονοματεπώνυμό της και διόλου κολακευτικά σχόλια. Κι άντε να καθαρίσει, από τη στιγμή που «η αγορά του Ιντερνετ» αποφάσισε ότι οι φωτογραφίες της δεν εμπίπτουν στις νόρμες των κουτσομπόληδων για το τι είναι και τι δεν είναι σεμνόν και ηθικόν.

Ο διασυρμός στο Ιντερνετ είναι μια πολύ εύκολη δουλειά. Το μπουκάλι στο πέλαγος της αδιακρισίας εύκολα βρίσκει παραλήπτες. Εκτοτε, από αναδημοσίευση σε αναδημοσίευση, προστίθενται φήμες, χαρακτηρισμοί και «πληροφορίες» που κάνουν το ρυάκι της αδιακρισίας χείμαρρο, θάλασσα, τσουνάμι. Αλίμονο αν είσαι γυναίκα, αλίμονο αν είσαι επαγγελματίας και τρισαλίμονο αν η ευήθεια συναντά την κακεντρέχεια και όλα μαζί αυτό που η αγορά συνιστά σκάνδαλο. Το αρχικό δημοσίευμα πολλαπλασιάστηκε και, από αναπαραγωγή σε αναπαραγωγή, εμπεδώθηκε ένας νέος αστικός μύθος: μια ωραία πολιτική συντάκτρια (πήρε προαγωγή, διότι εκεί είναι η δόξα, στο νταραβέρι με τους πολιτικούς), απολύθηκε από τον σταθμό όπου εργαζόταν ακριβώς λόγω των άσεμνων φωτογραφιών –γράφτηκε.

Ευτυχώς, αντέδρασαν οι συνάδελφοί της και η διοίκηση του σταθμού. Πρώτον, ανακοινώθηκε ότι δεν απολύθηκε ποτέ κανείς, ότι είχε λήξει η σύμβαση της δημοσιογράφου, μαζί και αρκετών συναδέλφων της, κι ότι επρόκειτο να ανανεωθεί για όλους. Και δεύτερον, αποφασίστηκε οι συνάδελφοί της και οι εργοδότες της να την προστατέψουν από τους κουτσομπόληδες του Διαδικτύου και τις παραφυάδες τους.

Ηθικόν επιμύθιον; Αλίμονό σου αν είσαι γυναίκα, ωραία με κάποια, έστω μικρή, δημόσια εμβέλεια. Οι λιγούρηδες του Ιντερνετ είναι έτοιμοι να σε κανιβαλίσουν για μερικά κλικ –για πενταροδεκάρες. Αυτό είναι ο σεξισμός. Αλλά δεν φέρνει ψήφους ούτε όταν τον περιγράφεις ούτε όταν τον καταγγέλλεις.