Με την υπενθύμιση ότι ο κύκλος της 17 Νοέμβρη έκλεισε οριστικά το καλοκαίρι του 2002 και η όποια προσπάθεια επανάληψης της δράσης της δεν μπορεί παρά να αποτελέσει φάρσα, ο επιχειρησιακός αρχηγός της οργάνωσης Δημήτρης Κουφοντίνας, αλλά και ο Σάββας Ξηρός, απάντησαν στο μανιφέστο του δραπέτη Χριστόδουλου Ξηρού. Κυρίως, αποκήρυξαν την προσπάθειά του να αυτοχρισθεί συνεχιστής της οργάνωσης, υπογράφοντας το κείμενό του ως «ελεύθερο μέλος της 17 Νοέμβρη».

Είχε προηγηθεί η επιστολή του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου στην οποία απέδιδε τις άδειες του Ξηρού και τα προνόμιά του στον Κορυδαλλό σε σχέσεις του με την ΕΥΠ. Χθες με δήλωσή του ο Δημήτρης Κουφοντίνας και ραδιοφωνική συνέντευξη ο Σάββας Ξηρός, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις στο τότε και στο σήμερα, συγκλίνουν στο σημείο ότι ο ιστορικός κύκλος της και η ίδια η οργάνωση 17 Νοέμβρη έχει τελειώσει.

Σαφής, ξεκάθαρη και με πολλούς αποδέκτες είναι η δήλωση του Δημήτρη Κουφοντίνα που δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Αρχίζει με τη φράση «όπως έχω πει ξανά, ο ιστορικός κύκλος της 17Ν έχει κλείσει». Συνεχίζει αφήνοντας αιχμές τόσο για εκείνους που ομολόγησαν –δείχνοντας τον Χριστόδουλο Ξηρό –όσο και για εκείνους που με τη σιωπή τους αποποιήθηκαν τον ρόλο και τις ευθύνες στην οργάνωση –δείχνοντας τον Γιωτόπουλο. Το τέλος της 17Ν, λέει, «το έχω δηλώσει το 2002, όταν υπεράσπιζα την τιμή της οργάνωσης και τις επαναστατικές αξίες που ευτελίζονταν από τις ομολογίες και τραυματίζονταν από το κενό της σιωπής».

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας αναφέρεται και στο τοπίο της νεοτρομοκρατίας όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, κρατώντας αποστάσεις.

«Η 17Ν έκλεισε τον κύκλο της» επαναλαμβάνει και προσθέτει για το σήμερα: «Τα τελευταία χρόνια όμως στη χώρα μας, στα πλαίσια του πολύμορφου κινήματος αντίστασης, αναπτύσσεται ένα άλλο αντάρτικο. Νέου τύπου, πιο μητροπολιτικό με χαρακτηριστικά διαφορετικά από το δικό μας. Το οποίο αναπόφευκτα θα πρέπει να λάβει υπόψη τη δική μας εμπειρία, όπως δοκιμάστηκε στην ιστορική της διαδρομή.

Η κάθε προσωπική επιλογή ένταξης σε αυτό το νέο αντάρτικο κρίνεται και θα κριθεί από αυτήν που ήταν πάντα ο πραγματικός αποδέκτης του λόγου μας, από την αγωνιζόμενη κοινωνία». Προειδοποιεί όμως τόσο τον Χρ. Ξηρό, όσο και κάθε επίδοξο διεκδικητή: «Οφείλω να προειδοποιήσω προς κάθε κατεύθυνση, προς οποιονδήποτε επίδοξο διεκδικητή ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί και να καπηλεύεται το όνομα και την ιστορία της 17Ν, πολύ περισσότερο να δηλώνει συνεχιστής της».

ΣΑΒΒΑΣ ΞΗΡΟΣ. «Η οργάνωση έχει τελειώσει. Δεν υπάρχει» ήταν η κατηγορηματική δήλωση του Σάββα Ξηρού στο ραδιόφωνο του Alpha. Σε πιο προσωπικό τόνο, απευθυνόμενος στον αδελφό του, ο Σ. Ξηρός είπε: «Ο Χριστόδουλος διατρέχει έναν θανάσιμο κίνδυνο, δεν μπορώ να πω τίποτα, δεν είναι σωστό να πω κάτι. Είναι ένα ζήτημα που εμένα προσωπικά με έχει πικράνει. Δεν μπορώ να πω τους λόγους και τις αιτίες ούτε να κρίνω κάποιον». Οπως πρόσθεσε, ο ίδιος πλέον αποκηρύσσει την ένοπλη δράση και είναι απλώς κρατούμενος. Επιβεβαιώνοντας τον εμφύλιο που ακολούθησε την εξάρθρωση της 17Ν, είπε: «Στη διάρκεια του δικαστηρίου φάνηκε μια διαλυμένη ομάδα, ο καθένας πήρε μια απόφαση. Εγώ, παρότι δεν ήμουν από τα αρχαιότερα στελέχη, αναγκάστηκα να σηκώσω περισσότερο βάρος απ’ ό,τι μου αναλογούσε».

Στο επίπεδο των ερευνών για τον εντοπισμό του Χρ. Ξηρού, πάντως, συνεχίσθηκαν και χθες οι έφοδοι της Αντιτρομοκρατικής σε σπίτια συγγενών του δραπέτη αλλά και προσώπων του αναρχικού αντιεξουσιαστικού χώρου, τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη.

ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ

Κατήγγειλε τις έρευνες σε συγγενικά πρόσωπα

Στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη προσέφυγε ο δικηγόρος του Χριστόδουλου Ξηρού, ο οποίος με αναφορά του καταγγέλλει ως παράνομες τις έρευνες που γίνονται σε σπίτια των στενών συγγενών του καταζητούμενου. Ο κ. Ραγκούσης περιγράφει τις κατ’ οίκον έρευνες, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζονται θεμελιώδεις αρχές και δικαιώματα των πολιτών.