Οι παλιοί στρατιώτες ποτέ δεν πεθαίνουν, απλώς ξεθωριάζουν στη μνήμη… Αν πρόκειται για πετυχημένους διπλωμάτες πολυετούς καριέρας οι οποίοι αφυπηρέτησαν πρόσφατα, πάντως, δεν έχουν ξεθωριάσει ούτε στη μνήμη. Για του λόγου το αληθές, δύο – τρεις πρώην πρωθυπουργοί τίμησαν με την παρουσία τους τον Γιάννη Ζέπο στη χθεσινή παρουσίαση του αυτοβιογραφικού βιβλίου του. Ο ένας ήταν υπηρεσιακός (Παναγιώτης Πικραμμένος), ο δεύτερος ήταν ο Κώστας Σημίτης (φωτογραφία) και ο τρίτος ο Γιώργος Παπανδρέου. Την παρουσία του Παπανδρέου στο Αμφιθέατρο Γιάννος Κρανιδιώτης του ΥΠΕΞ τη σημειώνω. Αυτό επειδή είναι η πρώτη δημόσια εμφάνισή του στην Αθήνα μετά το Συμπόσιο του ΠαΣοΚ για την 3η του Σεπτέμβρη. Πάντως, δεν μου κάνει εντύπωση, αφού ο έμπειρος πρέσβης ήταν διευθυντής του διπλωματικού του γραφείου στην πρώτη του θητεία στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ διατέλεσε και γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ επί των ημερών της διακυβέρνησης του πρώην πρωθυπουργού και όχι μόνο (2009-2012).

Σημειώνω ότι Σημίτης και Παπανδρέου κάθησαν δίπλα ο ένας στον άλλο, αλλά δεν αντάλλαξαν ούτε βλέμμα. Ο πρώτος έφυγε αμέσως μετά την παρουσίαση, ενώ ο δεύτερος έμεινε και χαιρέτησε τους πάντες, συμπεριλαμβανομένων συνεργατών του που ήταν παρόντες, όπως η Πωλίνα Λάμψα. Εκεί ήταν πολλοί πρέσβεις καθώς και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας.

Για το βιβλίο, το οποίο ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης χαρακτήρισε «την καλύτερη διαφήμιση για τη διπλωματική καριέρα» μίλησαν ακόμη ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Παναγιώτης Χηνοφώτης, ο καθηγητής Χρήστος Ροζάκης, ο δημοσιογράφος Γιάννης Καρτάλης και ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Ιωάννης Μάνος.