Για το τέλος κρατούσαν τις διαφωνίες τους οι συμμετέχοντες στο Προοδευτικό Φόρουμ που οργάνωσαν το Σαββατοκύριακο η Δράση, η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα και κινήσεις του ευρύτερου κεντροαριστερού και μεταρρυθμιστικού χώρου. Το λέω επειδή τα τζαρτζαρίσματα εκδηλώθηκαν τη δεύτερη ημέρα.
Το ένα ήταν η αντιπαράθεση που σημειώθηκε ανάμεσα στον Γιώργο Φλωρίδη και τον Αρίστο Δοξιάδη. Ο Φλωρίδης αποκάλεσε την κίνηση των 58 «χορό μεταμφιεσμένων», προκαλώντας την αντίδραση του Δοξιάδη, ο οποίος είναι μέλος της πρωτοβουλίας.
Αλλη διαφωνία μου λένε ότι εκδηλώθηκε ανάμεσα στον Πέτρο Σφηκάκη (Π80) και τους Θόδωρο Σκυλακάκη και Αντιγόνη Λυμπεράκη της Δράσης. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Σφηκάκης είπε στους άλλους δύο ότι δεν χωρούν στην Κεντροαριστερά επειδή είναι νεοφιλελεύθεροι. Από τα κοντραρίσματα δεν έλειψε το θέμα του Μνημονίου και της τρόικας. Τη σχετική κριτική απηύθυνε ο Γιάννης Τσαμουργκέλης (Μπροστά) προς τον Γιώργο Παγουλάτο, ο οποίος έχει υπογράψει το κείμενο των 58.
Μεταξύ ψαριού και λαχανικών
Τετ α τετ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε χθες ο αιγύπτιος Πρόεδρος Αντλι Μανσούρ. Νωρίτερα ο Αιγύπτιος συνάντησε τον Αντώνη Σαμαρά παρουσία υπουργών. Εξηγούμαι: παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Κωστής Χατζηδάκης, η Ολγα Κεφαλογιάννη, ο Σίμος Κεδίκογλου και οι πρωθυπουργικοί σύμβουλοι Σταύρος Παπασταύρου και Χρύσανθος Λαζαρίδης. Από την αιγυπτιακή πλευρά παρόντες ήταν οι υπουργοί Εξωτερικών και Τουρισμού και σύμβουλοι του Προέδρου. Οι υπουργοί μαθαίνω ότι ήταν παρόντες και στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του Μανσούρ στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κάρολος Παπούλιας. Το μενού ήταν λιτό και είχε ψάρι με λαχανικά. Δεν συνοδεύτηκε, όμως, από αλκοόλ, αλλά από σκέτα αναψυκτικά. Συζητήθηκαν όλα τα θέματα της περιοχής, με έμφαση την κατάσταση στη Λιβύη και στη Συρία, καθώς και οι δυνατότητες συνεργασίας στον αμυντικό και τον τουριστικό τομέα. Ο Μανσούρ πριν φύγει συνάντησε κατ' ιδίαν και τον Αβραμόπουλο. Και όχι τυχαία, καθώς μαθαίνω ότι επίκειται επίσκεψη του υπουργού Αμυνας στο Κάιρο και υπογραφή νέας αμυντικής συμφωνίας με την Αίγυπτο (η προηγούμενη έληξε το 2007).
Αποχαιρετισμός στα όπλα
Δεν έχουν μόνο κυνισμό τα διπλωματικά παρασκήνια. Ενίοτε έχουν και ιδιαίτερα προσωπικές, ανθρώπινες στιγμές. Και η αναχώρηση του γερμανού πρεσβευτή από την Αθήνα, προκειμένου να αναλάβει διευθυντική θέση στο γερμανικό υπουργείου Εξωτερικών στο Βερολίνο, είναι μία από αυτές. Το αναφέρω επειδή πληροφορούμαι ότι το αποχαιρετιστήριο δείπνο προς τιμήν του Βόλφγκανγκ Ντολτ το οργανώνει ο γάλλος πρεσβευτής στην Αθήνα Ζαν Λουπ Κουν Ντελφόρζ. Θυμίζω, εξάλλου, ότι οι δυο τους είχαν πολύ καλή συνεργασία, καθώς και ότι πριν από έναν χρόνο είχαν γιορτάσει με γαλλογερμανική δεξίωση την επέτειο 50 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων. Για να μην αναφέρω ότι το δείπνο στέλνει προς τα έξω και μήνυμα νηνεμίας στις γαλλογερμανικές σχέσεις.
Κόμμα Χατζημαρκάκη
Είδε και απόειδε ο Γιώργος Χατζημαρκάκης από τις συνομιλίες του με παράγοντες του ελληνικού πολιτικού προσωπικού και αποφάσισε να φτιάξει το δικό του κόμμα. Το λέω επειδή ο ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής των γερμανών Φιλελευθέρων έχει κατά καιρούς συνομιλήσει για την πιθανότητα συνεργασίας όχι μόνο με τη Δεξιά αλλά και με την Αριστερά. Εν τέλει οι προσπάθειές του δεν ευοδώθηκαν. Εξού και πληροφορούμαι ότι μεθαύριο ανακοινώνει νέο κόμμα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, το οποίο μάλιστα θα κατέβει στις ευρωεκλογές. Ιδωμεν.
Αλλος έχει το όνομα κι άλλος τη χάρη
«Μην πυροβολείτε τον αγγελιαφόρο» είναι το μήνυμα που απευθύνει προς φορολογούμενους αναξιοπαθούντες ο Χάρης Θεοχάρης. Αυτό δεν είναι ανεξάρτητο από το γεγονός ότι ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων ακούει τον εξάψαλμο για τα πρόστιμα που προβλέπονται στον νέο κώδικα φορολογίας. Εξού και μιλώντας χθες (στον Βήμα fm) παραδέχτηκε εμμέσως ότι τα πρόστιμα είναι υπερβολικά, ωστόσο υποστήριξε ότι δεν είναι αυτός που αποφασίζει τη φορολογική πολιτική αλλά ο άνθρωπος που αποφασίζει για την εφαρμογή της. Αυτό, βέβαια, δεν τον γλίτωσε από τις σχετικές αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Δεν καταλαβαίνετε πως δεν βάζω τα πρόστιμα; Η δουλειά μου είναι να τα επιβάλω σε όλους και όχι μόνο στους μισούς», ήταν το σχετικό σχόλιο του Θεοχάρη.
Η άδεια της Μπιρμπίλη
Σε περίπτωση που είχατε αγωνία για το αν η μετακόμιση της Τίνας Μπιρμπίλη από τον ΟΟΣΑ στον ΟΗΕ και συγκεκριμένα στη θέση της Εκτελεστικής Γραμματέως στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Οργανισμού για τη Σύμβαση της Βιέννης και το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ σημαίνει ότι χάνει τη θέση της στο υπουργείο Εξωτερικών, η απάντηση είναι όχι. Η πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ και στενή συνεργάτις του Γιώργου Παπανδρέου έχει λάβει διετή άδεια άνευ αποδοχών από το υπουργείο. Αυτό ορίζει διάταξη του Υπαλληλικού Κώδικα, σύμφωνα με την οποία «στον υπάλληλο που αποδέχεται θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή σε διεθνή οργανισμό στον οποίο μετέχει η Ελλάδα χορηγείται μετά από γνώμη τού Υπηρεσιακού Συμβουλίου άδεια χωρίς αποδοχές μέχρι πέντε έτη». Το σχετικό έγγραφο διαβίβασε στη Βουλή ο Βαγγέλης Βενιζέλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του χρυσαυγίτη Ηλία Παναγιώταρου.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από