Ως γνωστόν, η Αραβική Ανοιξη έφερε τα πάνω κάτω στην περιοχή. Τα πάνω κάτω σε ό,τι αφορά την Ελλάδα έφερε, πάντως, η αλλαγή κυβέρνησης στην Αίγυπτο και η αντικατάσταση της κυβέρνησης Μόρσι από την παρούσα μεταβατική κυβέρνηση. Αυτό δεν είναι ανεξάρτητο από το γεγονός ότι η Αθήνα θεωρούσε πάντα το Κάιρο ανάχωμα στην επέλαση της Αγκυρας προς τις αραβικές χώρες, καθώς και από το ότι η Τουρκία κέρδισε πόντους επί των ημερών του Μοχάμεντ Μόρσι στην εξουσία. Δεν είναι τυχαίο ότι η ελληνική πλευρά έχει επανειλημμένως δηλώσει επισήμως και ανεπισήμως ότι θεωρεί την παρούσα αιγυπτιακή κυβέρνηση αξιόπιστο συνομιλητή. Το ίδιο πιστεύει και το Ισραήλ, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία…

Τα λέω όλα αυτά επειδή σήμερα φθάνει στην Αθήνα προσκεκλημένος του Κάρολου Παπούλια ο αιγύπτιος πρόεδρος Αντλι Μανσούρ. Ενδεικτικό της σημασίας της επίσκεψης είναι ότι η Αθήνα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που επισκέπτεται ο Μανσούρ. Το γεγονός δεν είναι ανεξάρτητο από το ότι η Ελλάδα είναι αυτή την εποχή προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εξού και δεν μου κάνει εντύπωση που μαθαίνω ότι ο Μανσούρ δεν θα έχει κατ’ ιδίαν συνομιλία μόνο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και με τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος θα παρακαθήσει και στο γεύμα που θα παραθέσει ο Κ. Παπούλιας στον Αιγύπτιο. Θυμίζω ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο Βαγγέλης Βενιζέλος επισκέφθηκε το Κάιρο, η αιγυπτιακή πλευρά συμφώνησε στην επανέναρξη των συνομιλιών με την Ελλάδα για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Οι πρώτες κρούσεις έχουν ήδη γίνει και μένει να καθοριστεί ημερομηνία για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων που διακόπηκαν το 2008. Για να δούμε τι θα δούμε.

Συσκέψεις με νεύρα

Μπορεί την Παρασκευή το Μέγαρο Μαξίμου να πλημμύρισε από δώρα, θερμά λόγια και ευχές λόγω της ονομαστικής γιορτής του Αντώνη Σαμαρά. Ομως ένα 24ωρο μετά το κλίμα στο πρωθυπουργικό γραφείο ήταν εντελώς διαφορετικό. Αναφέρομαι στις απανωτές συσκέψεις που είχε ο Αντώνης Σαμαράς αρχικά με τον Αδωνη Γεωργιάδη και τον Γιάννη Βρούτση και στη συνέχεια με τον Γιάννη Στουρνάρα, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Κωστή Χατζηδάκη. Μαθαίνω ότι αμφότερες οι συναντήσεις εκτυλίχθηκαν σε κλίμα έντασης και νεύρων. Λογικό. Αργά ή γρήγορα η τρόικα θα έρθει. Το να βρει κανείς ισοδύναμα στα μέτρα που ζητάνε οι τροϊκανοί, όμως, δεν είναι τόσο απλό.

Ιταλοί στοχαστές υπέρ του Τσίπρα

Υπέρ της υποψηφιότητας του Αλέξη Τσίπρα για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν ξεσπαθώνουν ιταλοί αριστεροί διανοούμενοι και καλλιτέχνες. Η σχετική έκκληση, η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ρεπούμπλικα» υπογράφεται μεταξύ άλλων από τον συγγραφέα Αντρέα Καμιλέρι, τη δημοσιογράφο Μπάρμπαρα Σπινέλι, τον φιλόσοφο Πάολο Φλόρες ντ’ Αρκάις, τον ιστορικό και κοινωνιολόγο Μάρκο Ρεβέλι και τον συγγραφέα Λουτσιάνο Γκαλίνο. Οι υπογράφοντες αποκηρύσσουν την «κοινοβουλευτική συμμαχία» που ετοιμάζουν οι ευρωπαίοι Σοσιαλιστές με τους Χριστιανοδημοκράτες και ζητούν μια εναλλακτική προγραμματική πρόταση. Εξού και τάσσονται υπέρ της δημιουργίας ενός διακρατικού ψηφοδελτίου που θα στηρίζει την υποψηφιότητα Τσίπρα και θα απαρτίζεται από μέλη της κοινωνίας των πολιτών. Προχωρούν μάλιστα ένα βήμα παραπάνω, καθώς υποστηρίζουν ότι στο εν λόγω ψηφοδέλτιο θα μπορούν να συμπεριληφθούν άτομα που ανήκουν και σε συγκεκριμένα κόμματα και δεν έχουν εκλεγεί σε σημαντικά αξιώματα την τελευταία δεκαετία. Εμένα πάλι το όλο εγχείρημα μού φαίνεται από δύσκολο έως αδύνατο.

Θυμίζω, ωστόσο, ότι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται εδώ και καιρό σε απευθείας επαφές με στελέχη της ιταλικής Αριστεράς. Αυτό προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να είναι ο Τσίπρας υποψήφιος στις ευρωεκλογές σε κοινό ψηφοδέλτιο της ιταλικής Αριστεράς. Οχι ότι αυτό είναι απλό ως εγχείρημα, καθώς οι συριζαίοι δεν θα το δεχθούν ποτέ αν στο εν λόγω ψηφοδέλτιο δεν μετέχει και η Κομμουνιστική Επανίδρυση.

Ψεκασμένες… συνωμοσίες

Το μεταφέρω με καθυστέρηση, επειδή το θεωρώ ενδεικτικό των θεωριών συνωμοσίας γύρω από τους Γερμανούς που οργιάζουν. Εξηγούμαι: τις προάλλες ο Δημήτρης Κούρκουλας εμφανίστηκε στη Βουλή για να απαντήσει σε ερώτηση του Νότη Μαριά που αφορούσε τις γερμανικές αποζημιώσεις. Ο υφυπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η υπόθεση βρίσκεται στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει ζητήσει εγγράφως οι σχετικές ενέργειες να προχωρήσουν γρήγορα. Ο Μαριάς, όμως, δεν συγκινήθηκε. Αντιθέτως επικαλέστηκε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα «οργώνει» την επαρχία και προσφέρει… γερμανικά προϊόντα προκειμένου οι έλληνες αγρότες να παραιτηθούν των αξιώσεών τους. Δηλαδή ο πρεσβευτής γυρίζει και χαρίζει αποχυμωτές και αυτοκίνητα;

Δυσφορία για τα φάρμακα

Στα… κεραμίδια βρίσκονται οι πασόκοι από χθες το βράδυ. Αφορμή οι προερχόμενες από το υπουργείο Ανάπτυξης διαρροές περί διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα σουπερμάρκετ ολόκληρης της χώρας. Αυτό επειδή οι πασόκοι υποστηρίζουν ότι στη συνάντηση που είχαν τις προάλλες με τον Κωστή Χατζηδάκη εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για το θέμα και ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα το εξετάσει.