Οταν ο αμερικανός υπουργός Τζον Κέρι ρώτησε τον έλληνα ομόλογό του Βαγγέλη Βενιζέλο «γιατί δίνετε άδεια σε τρομοκράτες;», ο δικός μας του απάντησε «ήταν η κακή εφαρμογή ενός κακού νόμου». Ετσι τουλάχιστον δημοσιοποιήθηκε το περιστατικό («ΤΑ ΝΕΑ», 18-1-14). Και προκαλεί κάτι μεταξύ απορίας και αμηχανίας για το είδος της εξωτερικής πολιτικής που ασκείται αυτήν την περίοδο.
Πριν από όλα «δεν δίνουμε άδεια σε τρομοκράτες». Απλώς εφαρμόζεται η ελληνική νομοθεσία για τη χορήγηση αδειών σε ποινικούς κρατουμένους. Οι άνθρωποι της 17Ν δεν βρίσκονται στη φυλακή επειδή είναι τρομοκράτες. Βρίσκονται διότι διέπραξαν συγκεκριμένα εγκλήματα του ποινικού νόμου - δολοφονίες και βομβιστικές επιθέσεις. Διαφορετικά είναι σαν να υιοθετείται η λογική τους περί πολιτικής δράσης.
Αν δεν τα εξηγούμε καθαρά αυτά στον Κέρι και όποιον άλλον είναι σαν να του δίνουμε το δικαίωμα να πάει παρακάτω και να ρωτήσει «γιατί αφήσατε ελεύθερους κάποιους τρομοκράτες;» - εννοώντας εκείνους από τη 17Ν που καταδικάστηκαν, εξέτισαν την ποινή τους και βγήκαν.
Δεύτερον: τι ακριβώς σημαίνει η απάντηση σε έναν ξένο «κακή εφαρμογή ενός κακού νόμου»; Αν είναι κακός ένας νόμος της ελληνικής Πολιτείας δεν είναι και το πρώτο που θα πρέπει να συζητήσει ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τον ομόλογό του μιας άλλης χώρας, ακόμη και αν αυτή είναι η Αμερική.
Σε ό,τι αφορά την ουσία, ο Βενιζέλος είναι αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος που μετέχει στον πλειοψηφικό σχηματισμό, είναι βουλευτής ο ίδιος και μπορεί κάλλιστα να φέρει άλλον νόμο για να αλλάξει τον «κακό» - για να μην μας σχολιάζουν και οι ξένοι. Και για την ενδεχόμενη «κακή εφαρμογή», είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και μπορεί άνετα να ζητήσει την απόδοση ευθυνών.
Θα πει κανείς, μια πολιτική συζήτηση ανάμεσα σε υπουργούς δύο συμμαχικών χωρών ήταν. Πιστεύει κανείς ότι αυτό πράγματι ήταν; Σαν επιτίμηση από τη μια πλευρά και κατευνασμός από την άλλη ακούγεται. Και σε τελευταία ανάλυση, αυτός ο διάλογος αποκτά προβοκατόρικο χαρακτήρα. Διότι καθιστά δύσκολη την αλλαγή του νόμου, αν πράγματι είναι «κακός». Η κυβέρνηση που θα επιχειρήσει να τον αλλάξει θα θεωρηθεί ότι το κάνει καθ' υπόδειξη ή κατ' εντολή των Αμερικανών. Και αυτό καμία κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της δεν το θέλει. Εκτός αν υιοθετήσει αυτό που έλεγε ο Αντενάουερ: «Ενας σίγουρος τρόπος για να κατευνάσεις μια τίγρη είναι να αφήσεις να σε καταβροχθίσει».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από