Η Αμάλ Φάρα γεννήθηκε στη Σομαλία από μουσουλμάνους γονείς. Μεγάλωσε στην Υεμένη, εγκαταστάθηκε στη Βρετανία μόλις ενηλικιώθηκε. Κάποια στιγμή, άρχισε να αμφισβητεί την πίστη της. Ανοίχτηκε στη μητέρα της, εκείνη άρχισε να κλαίει. Κι όταν συνειδητοποίησε πως η κόρη της μιλούσε σοβαρά και είχε αρνηθεί τον Θεό, διέκοψε κάθε επικοινωνία μαζί της και απαγόρευσε κάθε επαφή με τα αδέλφια της για να μην τους «δηλητηριάσει το μυαλό». Η Φάρα δέχθηκε ακόμα και απειλές κατά της ζωής της. Είναι 32 ετών σήμερα, έχει να δει οκτώ χρόνια τους δικούς της, δεν έχουν γνωρίσει ποτέ τον (εβραίο) σύζυγο ή την κόρη της.

Ο Σαγίντ γεννήθηκε στο Πακιστάν, έλαβε αυστηρή μουσουλμανική διαπαιδαγώγηση. Μέχρι που, όπως λέει, «μια μέρα συνειδητοποίησα πως δεν υπάρχει Θεός». Εφυγε από το σπίτι του στα 23 του, σήμερα είναι 51, πάνε δεκαετίες που ζει στην Αγγλία. Στους δικούς του, όμως, στη μητέρα και την αδελφή του, ομολόγησε πως είναι άθεος μόλις πρόπερσι –και αυτό, με γράμμα. Αδυνατούν να τον καταλάβουν. Ακόμα και σήμερα, όποτε τους λέει ότι νιώθει πιεσμένος ή κάπως μελαγχολικός, του λένε πως φταίει –«που δεν προσεύχομαι ή δεν διαβάζω αρκετά το Κοράνι».

Ο Ζαχίρ Ραγιασάτ γεννήθηκε στο Λονδίνο, η οικογένειά του ήταν από το Πακιστάν, θεοσεβούμενοι μουσουλμάνοι. Ηδη από τα 15 του αποφάσισε πως δεν πιστεύει στον Θεό. Εντεκα χρόνια αργότερα, όμως, εξακολουθεί να μην το έχει πει στους γονείς του. Φοβάται το τι θα γίνει όταν το ανακαλύψουν. Μπορεί, όπως λέει, να νιώσουν ότι απέτυχαν ως γονείς –ή να το δουν ως προδοσία. Ελπίζει όμως πως στο τέλος, θα τον συγχωρήσουν.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας Αφγανός έγινε ο πρώτος, όπως πιστεύεται, άθεος που λαμβάνει άσυλο στη Βρετανία για θρησκευτικούς λόγους. Μεγάλωσε ως μουσουλμάνος αλλά έγινε άθεος και, όπως επιχειρηματολόγησαν οι δικηγόροι του, αν επέστρεφε στο Αφγανιστάν θα κινδύνευε η ζωή του. Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Ουμανιστικής και Ηθικής Ενωσης, η αθεΐα τιμωρείται με θάνατο σε 13 μουσουλμανικές χώρες.

Ευτυχώς που εδώ είναι Ελλάδα δεν υπάρχει «επίσημη» αλλά μια σεμνή και ταπεινή «επικρατούσα θρησκεία» που ποτέ δεν βγαίνει από τα χωράφια της, και τα θρησκευτικά πιστεύω ή μη του καθενός, από τον ανώνυμο πολίτη μέχρι τον Αλέξη Τσίπρα (τυχαίο το όνομα), δεν γίνονται ποτέ, μα ποτέ (θα ήταν απίστευτη ντροπή) αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης.