Ο Αλάρικ Χαντ είναι 44 χρονών. Την τελευταία φορά που κυκλοφόρησε ελεύθερος ήταν 19. Καταδικάστηκε το 1988 σε ισόβια για ανθρωποκτονία, εμπρησμό και ληστεία. Ο αδελφός του χρειαζόταν χρήματα. Αποφάσισαν να ληστέψουν ένα κοσμηματοπωλείο στο Κλίμσον της Νότιας Καρολίνας. Σκέφτηκαν να βάλουν φωτιά σε δυο σημεία εκεί κοντά για να κάνουν τη δουλειά τους απερίσπαστοι. Τελικά, τα δαχτυλίδια που έκλεψαν δεν ξεπερνούσαν σε αξία τα 200 δολάρια. Και από τη μία πυρκαγιά κατέληξε να χαθεί μια 23χρονη φοιτήτρια.

Στη φυλακή υψίστης ασφαλείας όπου κρατείται, ο Χαντ ανακάλυψε το διάβασμα. Αρχισε να διαβάζει ό,τι έπεφτε στα χέρια του, από αρχαίους έλληνες και ρωμαίους φιλοσόφους μέχρι σύγχρονα βιβλία επιστημονικής φαντασίας. Ο Χέμινγουεϊ έγινε ο αγαπημένος του συγγραφέας. Στον χρόνο που του άφηνε η απασχόλησή του στη βιβλιοθήκη των φυλακών, ο Χαντ άρχισε να γράφει διηγήματα. Κάποια από αυτά τα έστειλε σε εκδοτικούς οίκους, το 2001 σταμάτησε γιατί δεν είχε χρήματα για γραμματόσημα. Συνέχισε όμως να γράφει. Εγραψε ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται στη Νέα Υόρκη. Ποτέ δεν είχε πατήσει το πόδι του στην πόλη αυτή, έπλασε όμως εικόνες της μέσα από βιβλία που είχε διαβάσει, τηλεοπτικές σειρές που έβλεπε και έναν παλιό χάρτη που είχε πέσει στα χέρια του. Αφηγήθηκε την ιστορία ενός βετεράνου του Αφγανιστάν που κατηγορείται άδικα για τη δολοφονία της φίλης του. Ενα αταίριαστο ζευγάρι ιδιωτικών ντετέκτιβ –εκείνος ώριμος, εκείνη ακόμα έφηβη, κόρη πορτορικανών μεταναστών –αναλαμβάνει να αποδείξει την αθωότητά του.

Ο Χαντ διάβασε για έναν διαγωνισμό που διοργανώνουν από κοινού ο εκδοτικός οίκος Minotaur Books και η ένωση συγγραφέων Private Eye Writers of America για το καλύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα. Εστειλε ως υποψήφιο το χειρόγραφό του, χωρίς πολλές ελπίδες. Οι κριτές γοητεύτηκαν από τον τρόπο γραφής, τους χαρακτήρες και τους διαλόγους. Δεν είχαν ιδέα πως ο συγγραφέας ήταν ισοβίτης, καταδικασμένος για φόνο. Η ανακάλυψη ήταν ένα κάποιο σοκ, αλλά το βραβείο, που συνοδεύεται από 10.000 δολάρια, δεν ανακλήθηκε. Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός σε όλους και ο Αλάρικ Χαντ δεν είχε γράψει κάποια ιστορία σχετική με το παρελθόν του, δεν προσπαθούσε να βγάλει χρήματα από τα εγκλήματά του. Το βιβλίο του κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Minotaur Books τον περασμένο Μάιο.