Εξω πάμε καλά. Τουλάχιστον μάθαμε να μην ξεκατινιαζόμαστε μεταξύ μας μπροστά στους ξένους. Η χθεσινή ατμόσφαιρα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στη διάρκεια της τρίωρης εμφάνισης του Αντώνη Σαμαρά, ήταν άκρως πολιτισμένη. Το υπογραμμίζω επειδή αυτό δεν είναι καθόλου αυτονόητο όταν Ελληνες από διαφορετικά πολιτικά κόμματα συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο. Ακόμη και ο Νίκος Χουντής που μίλησε δεν έκανε «ανφέρ» αντιπολίτευση στον Πρωθυπουργό ενώπιον των ξένων.

Δεν ξέρω αν πρέπει να το εκλάβω ως προσωπική επιλογή του Χουντή ή αν πρέπει να το ερμηνεύσω ως σημάδι πολιτικής ωρίμασης του ΣΥΡΙΖΑ. Το υπογραμμίζω, όμως, επειδή η στάση του συριζαίου ευρωβουλευτή σχολιάστηκε θετικά ακόμη και από τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Σημειώνω επίσης ότι ο Σαμαράς μίλησε 35 ολόκληρα λεπτά, καθώς και ότι εκφώνησε τη δευτερολογία του στα αγγλικά. Από ελληνικής πλευράς μίλησαν ακόμη η Μαριέττα Γιαννάκου –δύο φορές, παρακαλώ, όχι μία –η Συλβάνα Ράπτη, η Μαριλένα Κοππά, η Νίκη Τζαβέλλα, ο Νίκος Χρυσόγελος και ο Γιώργος Τούσσας.

Το κλου είναι το σχόλιο που έκανε ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Χάνες Σβόμποντα απευθυνόμενος στον Σαμαρά: «Σας στηρίζουμε. Δεν είστε στη δική μας πολιτική οικογένεια, αλλά κανείς δεν είναι τέλειος». Κατά τα λοιπά, μόνη παραφωνία, εκτός από τους βρετανούς ευρωσκεπτικιστές, ήταν οι Πράσινοι. Αλλά ακόμη και αυτοί εξαπέλυσαν τα βέλη τους στην τρόικα και όχι στην κυβέρνηση. Πάντως ο Σαμαράς κρατούσε σημειώσεις για τα πάντα.

Ακόμη και στο γεύμα που παρέθεσε αργότερα ο Μάρτιν Σουλτς προς τιμήν της ελληνικής αποστολής, μέλη του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE) κάθονταν με μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και πάει λέγοντας. Προσκεκλημένοι ήταν ακόμη οι επικεφαλής όλων των μεγάλων πολιτικών και κοινοβουλευτικών ομάδων, καθώς και γενικοί γραμματείς των ευρωπαϊκών κομμάτων. Μαθαίνω ότι το γεύμα έλαβε χώρα σε αίθουσα που βρίσκεται ακριβώς πάνω από εκείνην της Ολομέλειας. Ο Σαμαράς, πάντως, εκμυστηρεύθηκε στους συνομιλητές του ότι, μόλο που θήτευσε ως ευρωβουλευτής, χθες ήταν η πρώτη φορά που μπήκε στον συγκεκριμένο χώρο.

Το μενού ήταν λιτό και είχε ψάρι, φρούτα και για επιδόρπιο σορμπέ λεμόνι. Κάποιοι από τους Ελληνες το παραβρήκαν λιτό. Πάντως θα έχουν την ευκαιρία να φάνε καλά στο γεύμα που μαθαίνω ότι θα παραθέσει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε έλληνες ευρωβουλευτές την ερχόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο διημερίδας για την οικονομική διακυβέρνηση που οργανώνει η Βουλή. Επιτέλους, ας αποκτήσει η μπριζόλα τη χαμένη τιμή της…

Μένος για την τρόικα

Δεν αποτελεί μυστικό ότι το Ευρωκοινοβούλιο έχει μετατραπεί σε γιάφκα αντιτροϊκανής ρητορικής. Εξάλλου η Εξεταστική Επιτροπή για την τρόικα, τα μέλη της οποίας θα επισκεφθούν και την Αθήνα στο τέλος του μήνα, από επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου δημιουργήθηκε. Εξού και δεν ήθελε πολύ χθες για να διασταυρωθούν στο Στρασβούργο οι έλληνες υπουργοί που συνόδευσαν τον Πρωθυπουργό με τους ευρωβουλευτές που απαρτίζουν την επίμαχη Εξεταστική. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι σε κάποιον από τους διαδρόμους ο πρόεδρος της Επιτροπής Οτμαρ Κάρας έπεσε πάνω στον Γιάννη Στουρνάρα. Μαθαίνω μάλιστα ότι είπε στον υπουργό Οικονομικών ότι έρχεται στην Αθήνα «με άγριες διαθέσεις για την τρόικα». Πάντως δεν είναι ο μόνος με τέτοιες διαθέσεις απέναντι στους τροϊκανούς. Για του λόγου το αληθές, ακόμη δεν είναι σαφές πότε θα έρθουν στην Αθήνα οι Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς. Αυτή τη στιγμή το επικρατέστερο σενάριο τους θέλει να έρχονται στο τέλος του μήνα. Ποτέ δεν είναι αργά…

Αγγλικό εγκώμιο στη Δαμανάκη

Ως γνωστόν, η Μαρία Δαμανάκη έχει δημιουργήσει καλό όνομα ως ευρωπαία επίτροπος. Ειδικά στις χώρες που επηρεάζονται άμεσα από το χαρτοφυλάκιό της, πίνουν νερό στο όνομά της. Οπως, για παράδειγμα στη Βρετανία, την οποία αφορά ιδιαίτερα η κατεύθυνση της αλιευτικής πολιτικής. Εξού και δεν μου κάνει εντύπωση που μαθαίνω ότι ο χθες ο Τζορτζ Οσμπορν έπλεξε εγκώμιο για το έργο της επιτρόπου Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας. Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι για τη χώρα του η μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής αλιείας αποτελεί «υπόδειγμα μεταρρύθμισης» και ότι αντιπροσωπεύει την άποψή τους για το πώς πρέπει να κινηθεί η Ευρώπη ευρύτερα στον μεταρρυθμιστικό δρόμο. Αυτά στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για τη Μεταρρύθμιση της Ευρώπης (Paneuropean Conference for EU Reform) που οργάνωσε στο Λονδίνο το ευρωπαϊκό θινκ τανκ «Open Europe» με κεντρική ομιλήτρια τη Δαμανάκη.