Εν αρχή ήταν ο γραμματέας. Ομως, οι αλλαγές στη ΔΗΜΑΡ δεν σταματούν στο πρόσωπο του νεοεκλεγέντος γραμματέα του κόμματος και εκλεκτού του Φώτη Κουβέλη Θανάση Θεοχαρόπουλου. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί και το όνομα του νέου εκπροσώπου του κόμματος.

Σημειώνω ότι ο σημερινός εκπρόσωπος Ανδρέας Παπαδόπουλος είχε διαφωνήσει ρητά με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, παρότι δεν το είχε εκφράσει δημοσίως. Στη συνέχεια έκανε συνειδητά την επιλογή να στηρίξει την κίνηση των 58 σε αντιδιαστολή με την επίσημη θέση του κόμματος. Με αυτά και με εκείνα, η αποχώρησή του από τη θέση του εκπροσώπου ήταν θέμα χρόνου, προκειμένου να μην έρθει σε ευθεία σύγκρουση με τον πρόεδρο. Τη θέση του μου λένε ότι θα αναλάβει ο δημοσιογράφος Χρήστος Μαχαίρας.

Στον τόπο του εγκλήματος

Για το Στρασβούργο αναχωρεί σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να παρουσιάσει τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου. Τον Πρωθυπουργό, εκτός από τους συμβούλους του Σταύρο Παπασταύρου και Χρύσανθο Λαζαρίδη, θα συνοδεύσουν ο Γιάννης Στουρνάρας, ο Νίκος Δένδιας, ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Δημήτρης Κούρκουλας. Μαθαίνω ότι ο Κωστής Χατζηδάκης έχει να επισκεφθεί το Στρασβούργο επτά ολόκληρα χρόνια, από την εποχή δηλαδή που ήταν ευρωβουλευτής. Ο υπουργός Ανάπτυξης έχει διατελέσει ευρωβουλευτής για 13 συναπτά έτη (1994-2007), εξού και δεν αποκλείω να συναντήσει πολλούς παλιούς του φίλους. Το κλου της κυβερνητικής αποστολής στο Στρασβούργο, πάντως, εκτιμώ ότι θα είναι το γεύμα που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τον Μάρτιν Σουλτς παρόντων όλων των ελλήνων ευρωβουλευτών. Περιμένω να δω τι θα πουν στον Σαμαρά οι παρόντες και ποιοι θα είναι απόντες.

Ο έρανος των 58

Ως γνωστόν, πολιτική με άδεια ταμεία δεν γίνεται, ειδικά εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Εξού και δεν μου κάνει εντύπωση που μαθαίνω ότι η κίνηση των 58 ενόψει τοπικών εκδηλώσεων, καθώς και μεγάλης συνάντησης που οργανώνει στην Αθήνα τον ερχόμενο μήνα, ζητά από τα μέλη και τους συνδρομητές της να συμβάλουν προκειμένου να καλυφθούν τα σχετικά έξοδα. Μου λένε ότι το σχετικό προσκλητήριο σε… έρανο έχει απευθυνθεί τόσο προς τους συμμετέχοντες στην αρχική ομάδα των 58, όσο και προς τους μέχρι σήμερα 3.500 εγγεγραμμένους υποστηρικτές. Το ενδιαφέρον δεν είναι ότι οι αρμόδιοι προτείνουν ελάχιστη οικονομική συμμετοχή της τάξεως των 20 ευρώ. Είναι το γεγονός ότι θέτουν ως ανώτατο όριο συμμετοχής τα 1.000 ευρώ. Αυτό προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια. Εξάλλου, οι 58 θα αναρτήσουν στο Διαδίκτυο όλες τις δαπάνες και τα έσοδά τους.

Πιστόλι στον κρόταφο

«Η τρόικα τους έβαλε το πιστόλι στον κρόταφο και έδειξε πολύ μικρή κατανόηση. Οι χώρες είχαν πολύ μικρό περιθώριο χειρισμών στη διαπραγμάτευση των όρων για τα προγράμματα στήριξης». Αν σας θυμίζει κάτι, είναι γιατί πρόκειται για μια από τις διαπιστώσεις των ευρωβουλευτών που μετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τα πεπραγμένα της τρόικας και αφορά όσα αποκόμισαν από τα ταξίδια τους στην Κύπρο και την Πορτογαλία. Τουλάχιστον, αυτό εξομολογείται στον κοινοτικό ιστότοπο euobserver o Γιούργκεν Κλούτε, γερμανός ευρωβουλευτής, ο οποίος μετείχε στις εν λόγω αποστολές. Λέει και άλλα ο Γερμανός. Οπως, για παράδειγμα, ότι «η τρόικα είχε πολύ μικρό ενδιαφέρον για μέτρα κοινωνικής φύσης και το μόνο που την ενδιέφερε ήταν να μειώσει το έλλειμμα». Ακόμη, μιλά για δημοκρατικό έλλειμμα στις αποφάσεις της τρόικας, καθώς, όπως σημειώνει, «οι μεταρρυθμίσεις επιβλήθηκαν χωρίς καμία ανάμειξη των εθνικών Κοινοβουλίων και των κοινωνικών εταίρων». Αρχισαν τα όργανα…

Ελλάς – Βρετανία, συμμαχία

Ως γνωστόν, χθες στο ΥΠΕΚΑ υπεγράφη συμφωνία για την πώληση του συνόλου της παραγωγής πετρελαίου από τα κοιτάσματα του Πρίνου στην πολυεθνική ΒΡ. Το ενδιαφέρον είναι άλλο και προκύπτει από την κατ’ ιδίαν συνάντηση που μαθαίνω ότι είχε ο Γιάννης Μανιάτης με τον βρετανό πρεσβευτή στην Αθήνα Τζον Κίτμερ. Οι Βρετανοί δεν ενδιαφέρονται μόνο για την αγορά πετρελαίου. Σκέφτονται να επενδύσουν και στην έρευνα για υδρογονάνθρακες. Για να δούμε τι θα δούμε.