Προς παράταση του προγράμματος διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες που λήγει στις 15 Ιανουαρίου προσανατολίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Στις σκέψεις της ηγεσίας του υπουργείου είναι να δοθεί παράταση για ακόμα ένα εξάμηνο ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν όσο περισσότερα νοικοκυριά, τα οποία παρά το γεγονός ότι έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση συνεχίζουν κανονικά και εξυπηρετούν τις δανειακές υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η παράταση του προγράμματος δεν αποκλείεται να συνοδεύεται από μικρές βελτιώσεις στα κριτήρια υπαγωγής. Την απόφαση αυτή θα κληθεί να λάβει το νεοσύστατο Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Τα σενάρια που βρίσκονται υπό συζήτηση είναι δύο. Σύμφωνα με το πρώτο, εξετάζεται να δοθεί εξάμηνη παράταση με κάποιες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα, ενώ το δεύτερο σενάριο είναι η παράταση αυτή να είναι μικρότερη (2 ή 3 μήνες) χωρίς καμία αλλαγή στα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα.

Πάντως το βέβαιο είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι το μόνο κριτήριο που δεν συζητείται να αλλάξει είναι αυτό που αφορά την ημερομηνία σύναψης των δανειακών συμβάσεων οι οποίες επιτρέπεται να υπαχθούν στο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα ο νόμος προβλέπει ότι στο πρόγραμμα διευκόλυνσης μπορούν να ενταχθούν δάνεια τα οποία δεν έχουν καταγγελθεί και έχουν συναφθεί έως και την 30ή Ιουνίου 2010.

Γενικά το πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες αφορά όσους έχουν ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ (ετήσιο καθαρό ατομικό εισόδημα έως 15.000 ευρώ) και εφόσον αυτό έχει μειωθεί κατά 20% πλέον σε σύγκριση με το 2009. Στο πρόγραμμα υπάγονται οφειλές που δεν έχουν καταγγελθεί και για τις οποίες έχει εγγραφεί προσημείωση ή υποθήκη στην κύρια κατοικία του οφειλέτη, η αντικειμενική αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τα 180.000 ευρώ (200.000 ευρώ για τρίτεκνους και πολύτεκνους).

Δικαίωμα υπαγωγής στο πρόγραμμα έχουν υπό προϋποθέσεις μισθωτοί και συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, φυσικά πρόσωπα με εισόδημα από ατομική επιχείρηση ή ελεύθερο επάγγελμα που παρέχουν τις υπηρεσίες τους κατά κύριο λόγο σε έναν εργοδότη, άνεργοι, πολύτεκνοι και πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή και μόνιμη αναπηρία 67% και άνω.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους Ενώσεις Καταναλωτών, σε όλη τη χώρα η ανταπόκριση των δανειοληπτών δεν ήταν η αναμενόμενη καθώς τα κριτήρια είναι, όπως υποστηρίζουν, ιδιαίτερα χαμηλά αποκλείοντας μεγάλο αριθμό νοικοκυριών που θα ήθελαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, αλλά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.