Ενας ποδοσφαιριστής της εθνικής ομάδας του Καμερούν είχε πει ότι του αρέσει το ποδόσφαιρο επειδή είναι το μοναδικό πεδίο όπου οι μικρές χώρες μπορούν να κερδίσουν τις μεγάλες. Δεν ξέρω αν αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας είναι ποδοσφαιρόφιλος. Αυτό που ξέρω είναι ότι είναι φανατικός οπαδός της Μπαρτσελόνα. Για του λόγου το αληθές, πληροφορούμαι ότι η πρώτη φωτογραφία που δεσπόζει στο κινητό του τηλέφωνο είναι των δύο υιών του. Η δεύτερη, όμως, είναι μια φωτογραφία των παικτών της Μπαρτσελόνα από την έδρα της ομάδας, το γήπεδο Καμπ Νου.

Το φωτογραφικό τεκμήριο, εξάλλου, το έδειξε ο ίδιος σε συνομιλητές του. Με αφορμή τα ποδοσφαιρικά, σημειώνω ότι ο Τσίπρας όποτε βρεθεί στο εξωτερικό περνάει και από το γήπεδο της εκάστοτε πόλης, αν υπάρχει σημαντικός αγώνας. Μου λένε, για παράδειγμα, ότι κατά το πρόσφατο ταξίδι του στο Λονδίνο είχε πάει στο γήπεδο για να δει τον Γιώργο Καραγκούνη, ο οποίος παίζει στη Φούλαμ. Μάλιστα, ο διεθνής ποδοσφαιριστής τον έβαλε να καθήσει στην εξέδρα των επισήμων μαζί με τον πρόεδρο της ομάδας.

Επιστρέφω στη φωτογραφία της Μπάρτσα, την οποία είδε χθες κατάσκοπός μου στο κινητό τού Τσίπρα. Αυτά σε κλειστή συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με ανταποκριτές του ξένου Τύπου στην Αθήνα. Το ραντεβού δόθηκε στο εστιατόριο Αγροτέρα, κοντά στο Ζάππειο και ήταν σε χαλαρό στυλ, με μπουφέ και όχι κανονικό μενού. Σημειώνω το γεγονός ότι η συνάντηση δεν ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Εμαθα ότι ο Τσίπρας εμφανίστηκε αρκετά χαλαρός και επανέλαβε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν βγαίνει, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι είτε τον Μάιο θα έχουμε τριπλές εκλογές είτε οι εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Απρίλιο. Ερωτηθείς, πάντως, για μετεκλογικές συνεργασίες σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί πρώτο κόμμα, είπε κάτι του τύπου «το πρόγραμμά μας είναι γνωστό και όποιος συμφωνεί με αυτό μπορεί να έρθει». Κατά τα λοιπά, παραδέχτηκε ότι οι διαδηλώσεις δεν έχουν ρεύμα. Το απέδωσε μάλιστα στην κατάθλιψη των πολιτών, εξού και εξέφρασε την εκτίμηση ότι όλοι θα εκτονωθούν στις κάλπες. Πάντως, δεν απάντησε πού θα βρει τα χρήματα για να κάνει όσα υπόσχεται. Λογικό.

Ευρωεξεταστές στην Αθήνα

Μία ημέρα μετά τα Θεοφάνια φθάνουν στην Αθήνα τα μέλη της «εξεταστικής» επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που ερευνά τα ατοπήματα της τρόικας στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία. Πληροφορούμαι ότι οι ευρωβουλευτές, οι οποίοι θα οργανώσουν αντίστοιχες αποστολές στη Λισαβώνα και στη Λευκωσία, θα μείνουν στην Αθήνα δύο ημέρες και θα δουν τους πάντες: στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον Γιάννη Στουρνάρα, μέλη των Επιτροπών Οικονομικών, Κοινωνικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, εκπροσώπους του ΣΕΒ, της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και μη κυβερνητικών οργανώσεων. Πριν να φύγουν μαθαίνω ότι θα δώσουν και συνέντευξη Τύπου. Πάντως, δεν νομίζω να μας πουν κάτι που δεν ξέρουμε ήδη.

Αυγάτισε τα ακίνητα

Δεν ξέρω αν τελικά είναι ίδιον των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνουν… διπλά περιουσιακά στοιχεία στο πόθεν έσχες. Χθες σας έλεγα ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε κατά λάθος τις διπλάσιες καταθέσεις από αυτές που έχει. Και δεν είναι ο μόνος. Μαθαίνω ότι και ο Δημήτρης Στρατούλης δήλωσε 19 ακίνητα, ενώ διαθέτει… πέντε. Σημειώνω ότι ο Στρατούλης εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2012, εξού και αυτή είναι η πρώτη φορά που συμπληρώνει πόθεν έσχες. Θα τον συμβούλευα την επόμενη χρονιά να προσλάβει έναν καλό λογιστή.

Αγιον Ορος αντί Νεολαίας

Σνόμπαρε ο Αλέξης Τσίπρας τη χθεσινοβραδινή έναρξη της πρώτης Ιδρυτικής Συνδιάσκεψης της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζω ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από τη Νεολαία του ΣΥΝ. Ομως δεν άνοιξε ο ίδιος τις εργασίες της Συνδιάσκεψης, από την οποία θα προκύψει η πρώτη «επίσημη» οργάνωση της Νεολαίας. Προτίμησε να δει εκπροσώπους της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Ορους. Αντί του Τσίπρα, στους νεολαίους μίλησε ο γραμματέας Δημήτρης Βίτσας. Τι να υποθέσω;

Ψυχοσωματικά

Στα λόγια του ΣΥΡΙΖΑ ότι εξαιτίας του Μνημονίου η Ελλάδα βιώνει ανθρωπιστική κρίση μου φαίνεται ότι έρχεται η κυβέρνηση. Το αναφέρω επειδή το οικονομικό επιτελείο τη βιώνει με στρες που εκτονώνεται πάνω στο σώμα. Αναφέρομαι στον Γιώργο Μαυραγάνη, ο οποίος πληροφορούμαι ότι έχει χρόνιο πρόβλημα με κολικούς του νεφρού. Χθες, τον έπιασε κρίση την ώρα που βρισκόταν στη Βουλή για να στηρίξει τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Εξού και δεν θεωρώ την κρίση ανεξάρτητη από την αγωνία του. Ο Μαυραγάνης έφυγε άρον άρον και εισήχθη για λίγο στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί τού συνέστησαν ξεκούραση. Πληροφορούμαι, όμως, ότι σήμερα θα δώσει το «παρών» στην ψήφιση του ΕΝΦΙΑ και ας πονάει. Περαστικά.

Λόγια γηπέδου

Σας μεταφέρω με καθυστέρηση λεπτομέρεια από την προχθεσινή συζήτηση για τα υποβρύχια στη Βουλή. Αυτό επειδή μαθαίνω ότι προς το τέλος της διαδικασίας ο Γεράσιμος Γιακουμάτος βιαζόταν και φώναζε από τα έδρανα κάτι του τύπου «τελειώνετε, έχουμε και δουλειές». Οι δουλειές που είχε ο βουλευτής της ΝΔ, ο οποίος είναι και φανατικός οπαδός του Ολυμπιακού, είναι ότι ήθελε να παρακολουθήσει τον αγώνα του Ολυμπιακού με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Εξού και λίγο πριν αρχίσει η ψηφοφορία και ενώ στο βήμα βρισκόταν ο Πάνος Καμμένος, φώναζε στον πρόεδρο να κλείσει τη διαδικασία. «Οχι, θα καθόμαστε να ακούμε αυτά που λέτε. Τελείωνε να φύγουμε, έχουμε να πάμε και γήπεδο!», μαθαίνω ότι είπε απευθυνόμενος στον Καμμένο. «Αυτό είναι το επίπεδό σας, λυπάμαι! Ψηφίζετε υπέρ του Βενιζέλου και πηγαίνετε στο γήπεδο. Γήπεδο την κάνατε τη Νέα Δημοκρατία!», του απάντησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα…