Προσωπικώς, το είχα προβλέψει. Χωρίς τη δημοσιότητα του άμβωνα της ΕΤ3, μόνο με τις αναρτήσεις των κυριακάτικων κηρυγμάτων του YouTube, ο αγαπημένος μου παππούλης, Παναγιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, θα πάθαινε σύνδρομο στέρησης. Ε, έπαθε. Και χθες ξεχύθηκε στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα, να τα πει όλα μαζεμένα. Εκλήθη να τα πει, προφανώς ως ειδικός στις τηλεθεάσεις, καθόσον υπήρχε σε έξαρση το αγαπημένο θέμα στους απανταχού ελλαδέμπορους: το κλέος και η δόξα της αθάνατης Ελλαδάρας είχαν αμφισβητηθεί ακόμα μια φορά από την αιρετική Μαρία Ρεπούση, που τόλμησε να αποκαλέσει νεκρή γλώσσα τα Αρχαία μας και να ζητήσει αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας τους στο σχολείο.
Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Βήμα 99,5, ο Ανθιμος, αναφερόμενος στη Μαρία Ρεπούση, σημείωσε: «Είπε, πρώτον, για τα Θρησκευτικά, δεύτερον για τα Αρχαία Ελληνικά, τρίτον για τον «συνωστισμό». Λέει ακόμη να επανέλθει το μάθημα της Βιολογίας στο λύκειο. Ξέρετε γιατί; Διότι την ενδιαφέρει η δαρβίνειος θεωρία. Ε, θα συγκρουστούμε».
Είναι σπουδαίο πράγμα τα παραμύθια και είναι πολύ καλό να υπάρχουν παππούληδες με γυαλιά και άσπρα γένια να τα διηγούνται. Να λένε για την κακιά μάγισσα, αυτή που κατάγεται από τον πίθηκο, η οποία αντί να πιστεύει ότι ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο από πηλό, ασχολείται με δαρβινισμούς, γονίδια, χρωμοσώματα, με τη θεωρία της εξέλιξης και της φυσικής επιλογής, με τη μεταλλαγή, την αναπαραγωγή, την επιλογή και όλα αυτά τα βλαβερά πράγματα της επιστήμης που, αφού κατέκτησαν τα πανεπιστήμια μέχρι και στην Ακαδημία Αθηνών έχουν βάλει πόδι, με προσωπικότητες όπως ο καθηγητής Κώστας Κριμπάς.
Και δεν είναι μόνο οπαδός του Δαρβίνου αυτή η κακιά μάγισσα. Σε λίγο, να το δείτε, θα μάθουμε ότι είναι και δαιμονισμένη, ότι έχει μπει ο Κοπέρνικος μέσα της. Και θα αρχίσει να ισχυρίζεται ότι το κέντρο του Σύμπαντός μας είναι ο Ηλιος και όχι η Γη. Ομοια με τον πολωνό αστρονόμο του 15ου-16ου αιώνα, που συνέβαλε στην Αναγέννηση και στο καταραμένο «ετά λαΐκ», το λαϊκό κράτος, που αποστρεφόταν και ο άλλος παππούλης, ο Χριστόδουλος. Ασε που μπορεί να έχει παραμπεί ο Κοπέρνικος μέσα της και να την έχει στείλει ακόμα πιο πίσω στον χρόνο –και να θέλει να μας κάνει να πιστέψουμε ό,τι ισχυριζόταν κι εκείνος ο αιρετικός ο Γαλιλαίος, ότι η Γη είναι στρογγυλή. Κάτω τα χέρια παλιομάγισσα από τις αθάνατες δοξασίες μας.

Ευτυχώς, στο τέλος, η κακιά μάγισσα πάλεψε στο προαύλιο ενός σχολείου την ώρα του αγιασμού και κατανικήθηκε από το σημείο του Σταυρού. Στο πυρ το εξώτερον!