Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μάλλον είναι ο πιο στοχοποιημένος πολιτικός των τελευταίων ετών –από την εποχή που ήταν εν ενεργεία ακόμη. Συνεπώς, το γεγονός ότι στη Σάμο όπου παρεπιδημεί αυτές τις ημέρες πήγε έξω από το ξενοδοχείο του μια παρέα για να αξιώσει την «αποχώρησή» του (!) από το νησί μάλλον δεν τον εντυπωσίασε. Πώς λέμε συνηθισμένα τα βουνά…

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πάντως, η παρέα εκτός από πολύ μικρή είχε και ταυτότητα: σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες, πρόκειται για οπαδούς του Πάνου Καμμένου στη Σάμο. Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, που εξέδωσε ανακοίνωση για να καταδικάσει –το ιδιαιτέρως κακόγουστο είναι η αλήθεια –«σόου» μιλάει για «προσπάθεια τοπικού πολιτευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων» του οποίου το όνομα θυμίζει άνθος –όνομα και πράγμα, δηλαδή.

Ο Παπανδρέου, βέβαια, δεν τους έκανε το χατίρι να φύγει και θα έλεγα ότι με αφορμή το ασήμαντο κατά τα λοιπά περιστατικό σημειώθηκε μια εξέλιξη όχι και πολύ συνηθισμένη στο ΠΑΣΟΚ εσχάτως σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητές του. Πρώτα με την ανακοίνωση από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Σάμου του ΠΑΣΟΚ που ανέφερε: «Χαιρετίζουμε την επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στη Σάμο, η οποία τιμά και προβάλλει το νησί». Και στη συνέχεια με την κινητοποίηση του κεντρικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ για να δείξει ότι γύρω από αυτό το θέμα έγινε πολύς θόρυβος –στο Διαδίκτυο κυρίως –για το τίποτε. Δηλαδή, να αναδείξει ότι δεν επρόκειτο για «συγκέντρωση» ούτε ακριβώς για «κατοίκους». Να τον προστατεύσει, με άλλα λόγια.

Τυχαίο; Δεν νομίζω. Εξ όσων μπορώ να θυμηθώ σε άλλες περιπτώσεις –και υπήρξαν κάμποσες -, όταν κάποιοι ανεγκέφαλοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν επεισόδια με τον πρώην πρωθυπουργό, δεν υπήρξε ανάλογο ενδιαφέρον από το επίσημο ΠΑΣΟΚ. Οπότε μπορώ να υποθέσω ότι πρόκειται για εσωκομματική προθέρμανση ενόψει της παρουσίας του στις επετειακές εκδηλώσεις του κόμματος στις 3-4 Σεπτεμβρίου.

Παρεμπιπτόντως, σήμερα θα οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα της επετείου. Εξ όσων πάντως έχουν ήδη αποφασιστεί, προβλέπεται ότι ο Κώστας Σημίτης και ο Γιώργος Παπανδρέου θα εμφανισθούν τη δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων στη μεγάλη αίθουσα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και θα απευθύνουν σύντομους χαιρετισμούς –ως «σαπόρτερ», κατά κάποιον τρόπο, στην κεντρική ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ που θα ακολουθήσει.

Γι’ αυτή την εκδήλωση στην οποία δεν εκλήθησαν όσοι δεν ανήκουν πλέον στο ΠΑΣΟΚ –ούτε λόγος φυσικά για πρόσωπα, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος που είναι επικεφαλής κόμματος ή ο Γιάννης Ραγκούσης που δεν μετείχε στην ιδρυτική πράξη –θα μιλήσουν πρόσωπα που κινούνται στον περίγυρο του Κινήματος αλλά με την επιστημονική τους ιδιότητα.

Με ενδιαφέρον αναμένω τα ονόματα όσων θα αναλάβουν να μιλήσουν για τις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με την Ευρώπη διότι επί του θέματος υπήρξε ένα μικροθρίλερ στο παρασκήνιο σε ό,τι αφορά την Αννα Διαμαντόπουλου. Την κυρία προσέγγισε προ καιρού ο Χρήστος Δερβένης από το ΙΣΤΑΜΕ αλλά δεν την έπεισε για το πλαίσιο της εκδήλωσης. Εν συνεχεία εκείνη τον ειδοποίησε και με SΜS ότι δεν ενδιαφέρεται. Στη Χαρ. Τρικούπη το πήραν στραβά. Αλλά η Διαμαντόπουλου είναι αρκετά παλιά για να αντιληφθεί ότι η παρουσία της θα ήταν από μόνη της είδηση για το ΠΑΣΟΚ και θα πυροδοτούσε σενάρια επιστροφής της, τα οποία προφανώς ήθελε να αποφύγει.

Πάντως, η μορφή που έδωσε στις επετειακές εκδηλώσεις ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν τις απαλλάσσει από κάποιους συμβολισμούς που αναμένονται με ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά τους προκατόχους του. Για παράδειγμα, στο περιβάλλον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν αισθάνονται ευτυχείς με τη σκέψη να επαναληφθεί το χειροκρότημα που εισέπραξε ο Παπανδρέου στο τελευταίο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Με τον Κώστα Σημίτη είναι διαφορετικά τα πράγματα. Για πρώτη φορά στην ιστορία του κόμματος θα έχει την ευκαιρία να κατοχυρώσει αυτό που είχε πει ευθέως στον Ανδρέα Παπανδρέου τον Ιούλιο του 1995: «Είμαι συνιδρυτής του ΠΑΣΟΚ».