Πρώτα να σας πω μια καθυστερημένη ιστορία από τα παρασκήνια του σχηματισμού της σημερινής κυβέρνησης, ώστε να γίνει κατανοητή η σημασία των πληροφοριών που θα ακολουθήσουν. Λίγο προτού ανακοινωθεί, λοιπόν, το σημερινό κυβερνητικό σχήμα, στο ΠΑΣΟΚ ήταν σίγουροι ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα ανατεθεί σε δικό τους στέλεχος –με υφυπουργό από τη ΝΔ –και είχαν ήδη αρχίσει να προπονούν τον πλέον κατάλληλο για αυτή τη δουλειά: τον Πάρη Κουκουλόπουλο (φωτογραφία).

Ωστόσο, λίγες ώρες πριν από την οριστική διαμόρφωση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου άρχισαν να διατυπώνονται αντιρρήσεις από την πλευρά της ΝΔ, που πρότεινε να θεσπιστεί θέση αναπληρωτή υπουργού την οποία θα καταλάβει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αλλά ο υπουργός να προέρχεται από τις δικές της τάξεις. Στο ΠΑΣΟΚ αντελήφθησαν ότι ο λόγος της νεοδημοκρατικής επιμονής να αλλάξει η αρχική συμφωνία γι’ αυτό το υπουργείο ήταν οι προσεχείς δημοτικές εκλογές: ήθελαν να έχει το πάνω χέρι δικός τους άνθρωπος. Για να μην υπάρξουν αναταράξεις ο Βαγγέλης Βενιζέλος υποχώρησε, αλλά ο Κουκουλόπουλος, ως παλιά καραβάνα, προτίμησε μείνει εκτός. Το αποτέλεσμα το ξέρετε.

Από αυτή την άποψη, είναι προφανές ότι οι νεοδημοκράτες σκέφθηκαν περισσότερο «στρατηγικά» στο συγκεκριμένο θέμα. Εχουν το υπουργείο Εσωτερικών υπό τον έλεγχό τους, αφού το ΠΑΣΟΚ πήρε τη θέση του αναπληρωτή υπουργού με τον Λεωνίδα Γρηγοράκο, αλλά τις αρμοδιότητες που αφορούν τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τις έχει αποκλειστικά ο Γιάννης Μιχελάκης. Ωστόσο, σχεδόν δύο μήνες από εκείνες τις διεργασίες, άρχισε να διαφαίνεται ότι μικρή σημασία έχει ποιος θα ελέγχει τα πράγματα στο υπουργείο –και θα καταλάβετε στη συνέχεια γιατί.

Παρά τη γενική χαλάρωση των ημερών, το θέμα των δημοτικών εκλογών άρχισε να συζητείται στο εσωτερικό των δύο κομμάτων που στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση –για ευνόητους λόγους. Ομως τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ αρχίζουν να διαφαίνονται οι δυσκολίες που τους αναμένουν όταν θα στηθούν οι κάλπες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις 18 και 25 Μαΐου (ο δεύτερος γύρος θα συμπέσει με τις ευρωεκλογές).

Από τις πρώτες συζητήσεις –σκόρπια και χωρίς να τεθεί το θέμα σε κάποια συνεδρίαση –προκύπτει ότι και τα δύο κόμματα έχουν λόγους να ανησυχούν. Πρόσωπα που μετέχουν στα κομματικά επιτελεία εκατέρωθεν φοβούνται ότι οι εκλογές στην πρωτεύουσα μπορεί να εξελιχθούν σε Βατερλώ στην πιο κρίσιμη στιγμή της κυβέρνησης. Και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι αντιμετωπίζουν ο καθένας τα δικά του εσωκομματικά προβλήματα σε ό,τι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και ειδικά τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας.

Για παράδειγμα, η ΝΔ βρίσκεται ήδη μπροστά στον γόρδιο δεσμό που δημιουργεί μεθοδικά και επίμονα στον Πρωθυπουργό ο παλιός του φίλος Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα είναι υποψήφιος και αν θέλει η ΝΔ τον στηρίζει –αλλιώς μπορεί και χωρίς αυτήν. Αρα εκεί θα υπάρξει ενδοπαραταξιακό ρήγμα με χαρακτηριστικά διάσπασης. Ρήγμα όμως θα υπάρξει και από την άλλη πλευρά της ΝΔ, καθώς η Χρυσή Αυγή –που ψαρεύει διαρκώς ψηφοφόρους στην εκλογική βάση της –ετοιμάζει κάποιον από τους… «εγέρθητους» και πιθανόν τον Κασιδιάρη για τη δημαρχία. Είναι φανερό ότι θα προσπαθήσει να επαναλάβει την έκπληξη των προηγούμενων εκλογών, όταν από το πουθενά εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων ο Μιχαλολιάκος και, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, από εκεί άρχισε η πορεία του προς τη Βουλή.

Μπροστά σε αυτό δίλημμα ο Αντώνης Σαμαράς ή θα πρέπει να… παρακαλέσει τον Νικήτα να είναι επίσημος υποψήφιος της ΝΔ ή να βρει μια άλλη λύση. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, υπάρχει η σκέψη να ποντάρουν στον τρίτο της παρέας που απέσπασαν από τον ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη: μετά την ανάθεση ρόλου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου στον Μάκη Βορίδη και υπουργικού χαρτοφυλακίου στον Αδωνη Γεωργιάδη, να ρίξουν στην αρένα και τον Θανάση Πλεύρη, ως υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων.

Ενώ αυτά διακινούνται στη Συγγρού, στη Χαριλάου Τρικούπη τα πράγματα είναι εξίσου μετέωρα. Επώνυμο στέλεχος με το οποίο θα μπορούσαν να διεκδικήσουν ως κόμμα ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα στον δήμο μέχρι στιγμής δεν βρίσκεται. Μια εκδοχή θα ήταν να μείνουν στην υποστήριξη του Γιώργου Καμίνη (φωτογραφία) και να αφήσουν τα πράγματα στην τύχη τους. Αλλά οι πιο έμπειροι διακρίνουν ότι έτσι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να κερδίσει κάτι ιδιαίτερο. Αλλωστε θα χρειαστούν και άλλες δυνάμεις για να έχει την τύχη επανεκλογής ο σημερινός δήμαρχος. Με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον κεντροαριστερό χώρο τα σύννεφα είναι πολλά. Επιπλέον, είναι αρκετοί στο περιβάλλον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ που βλέπουν ότι η ιδέα για εκλογική συνεργασία με τη ΝΔ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κάθε άλλο παρά απωθητική είναι.

Με αυτές τις σκέψεις άρχισε να διακινείται τις τελευταίες ημέρες από πρόσωπα που κινούνται στον χώρο του ΠΑΣΟΚ μία πρόταση που παραπέμπει σε υποψηφιότητα η οποία θυμίζει κάπως την περίπτωση του Αντώνη Τρίτση. Προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, το αριστερό τμήμα του μάλιστα, εξασφάλισε την υποστήριξης της ΝΔ και κατάφερε το απίστευτο: να νικήσει την ίδια τη Μελίνα.