Το γνωστό «ως κατ’ έτος ούτω και εφέτος» τέρμα στο ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή η 39η επέτειος από την ιδρυτική Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη θα τιμηθεί με εντελώς πρωτότυπο τρόπο. Καμιά σχέση με τις παραδοσιακές συγκεντρώσεις στις οποίες ο εκάστοτε πρόεδρος του Κινήματος εκφωνούσε μια πανηγυρική ομιλία κηρύσσοντας την… επανίδρυση, το ακροατήριο χειροκροτούσε και η σεμνή τελετή λάμβανε τέλος για να επαναληφθεί τον επόμενο χρόνο.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος –στον οποίο οι παλαιοί πασόκοι καταλογίζουν ότι ήταν απών από την ιδρυτική πράξη του Κινήματος –πέρυσι οργάνωσε κάτι σαν μνημόσυνο, καλώντας όλους τους ιδρυτικούς παράγοντες του ΠΑΣΟΚ. Πλην όμως, ήταν και αυτή μια τυπική εκδήλωση που δεν άφησε τίποτε πίσω της.

Γι’ αυτόν τον λόγο φέτος θα τιμήσει την ίδρυση του κόμματος με διαφορετικό τρόπο, τον οποίο θεωρεί περισσότερο ουσιαστικό. Αντί για μια τυπική κομματική συγκέντρωση θα οργανώσει ένα διήμερο επιστημονικό συνέδριο στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου. Εκεί θα αναλυθεί σε βάθος η συγκυρία της Μεταπολίτευσης σε σχέση με την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Η ανασκόπηση θα φθάσει ώς τις ημέρες μας με σκοπό να αναδειχθεί και να γίνει κατανοητός ο καταλυτικός ρόλος του κινήματος σε αυτές τις τέσσερις δεκαετίες, σε συνδυασμό με την ηγετική μορφή του Ανδρέα Παπανδρέου.

Τα οργανωτικά θέματα κλείνουν αυτές τις ημέρες με πιθανότερο χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στην οδό Πειραιώς. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν και οι υπόλοιπες λεπτομέρειες για την ακριβή θεματολογία του συνεδρίου και τη σύνθεσή του. Η αρχική ιδέα πάντως να κληθούν παράγοντες από τον διεθνή χώρο αποκλείεται για λόγους που αφορούν και την αδυναμία του κόμματος να καλύψει την οικονομική δαπάνη που θα απαιτούνταν σε αυτήν την περίπτωση. Θα αποκλεισθούν επίσης πρόσωπα που μπορεί να είχαν ρόλο στην αφετηρία του ΠΑΣΟΚ αλλά σήμερα βρίσκονται σε άλλα κόμματα ή σε διένεξη με τη σημερινή ηγεσία. Πιο απλά θα προσκληθούν πρόσωπα που συνεχίζουν «να τιμούν τη σχέση τους με το Κίνημα», ανεξάρτητα από την ενδεχόμενη αδρανοποίησή τους.

Αλλωστε το κύριο βάρος του συνεδρίου θα δοθεί στην επιστημονική επεξεργασία και την παρουσίαση των δεδομένων της Μεταπολίτευσης και της διαδρομής του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό θα κληθούν επιστήμονες όχι μόνο εκείνης της γενιάς αλλά και νεότεροι για να στοιχειοθετήσουν τους λόγους που επέτρεψαν σε ένα κίνημα διαμαρτυρίας να μετεξελιχθεί σε κόμμα εξουσίας και να σφραγίσει την πολιτική ζωή της χώρας, είτε με το κυβερνητικά έργο του είτε με την εν γένει παρουσία του. Για να ενισχυθεί η επιστημονική αξία του συνεδρίου, το ΠΑΣΟΚ άρχισε τη συλλογή ιστορικού και αρχειακού υλικού, το οποίο θα διατεθεί στους επιστήμονες που θα πάρουν μέρος και θα εκτεθεί στο κοινό.

Το θέμα της επιστημονικής αποτίμησης για τη μέχρι σήμερα διαδρομή του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να κεντρίζει ιδιαίτερα και τον Κώστα Σημίτη, και αυτό ζέστανε το κλίμα στο τηλεφώνημα που του έκανε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει τις δικές του απόψεις για την εποχή εκείνη στην οποία ο ίδιος διαδραμάτισε ενεργό ρόλο. Αλλωστε, όλοι θυμούνται ότι το 1995 συγκρούσθηκε με τον Ανδρέα Παπανδρέου, όταν από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη στο Περιστέρι του διεμήνυσε ότι «είναι συνιδρυτής του ΠΑΣΟΚ».

Πάντως, αν η συνεννόηση του Βενιζέλου με τον έναν πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργό ήταν εύκολη, οι συνεργάτες του δεν περιμένουν το ίδιο και με τον άλλο. Σε κάθε περίπτωση ο ίδιος θα επικοινωνήσει με τον Γιώργο Παπανδρέου τις επόμενες ημέρες και θα τον ενημερώσει για όσα σχεδιάζει η Χαρίλαου Τρικούπη.

Συνεργασίες

Με πολύ καλή διάθεση υποδέχθηκε χθες ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος το κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ που τον επισκέφθηκε στο γραφείο του υπουργείου. Εχοντας δίπλα του τον εκ του ΠΑΣΟΚ προερχόμενο υφυπουργό Συμεών Κεδίκογλου συνεννοήθηκε, ως φαίνεται, περίφημα με τους Χρήστο Πρωτόπαπα, Δημήτρη Καρύδη, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και τον αρμόδιο τομεάρχη του κόμματος Νικηφόρο Δημήτρη. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα προσχέδια Νόμου για το Γενικό και το Τεχνικό Λύκειο και η προετοιμασία για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.