Το Ιδρυμα που φέρει το όνομα του ιστορικού ηγετικού στελέχους του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας Φρίντριχ Εμπερτ έχει πυκνή δραστηριότητα στην Ελλάδα. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια εκτείνεται πέραν της συνεργασίας του με συνδικαλιστικές οργανώσεις όπως έκανε παλαιότερα. Μέχρι και μια συνάντηση στην Πτολεμαΐδα για τη μετα-λιγνιτική εποχή έχει διοργανώσει.

Η τελευταία παρέμβαση του Ιδρύματος όμως παρ’ ολίγον να εξελιχθεί σε… βαλκανική κρίση. Ιδού τι συνέβη. Το παράρτημά του στην Αλβανία έστειλε προ ημερών σε όλες τις οργανώσεις Νεολαίας των σοσιαλιστικών κομμάτων της Νότιας Ευρώπης πρόσκληση για ένα συνέδριο που θα γίνει το φθινόπωρο στην Κορυτσά. Πλην όμως στην πρόσκληση υπήρχε ένα ατόπημα: το κράτος των Σκοπίων αναφερόταν φαρδιά πλατιά ως «Μακεδονία».

Ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης (φωτογραφία), αφού βεβαιώθηκε ότι δεν επρόκειτο για τυπογραφικό λάθος, επικοινώνησε με τον Χρήστο Κατσιούλη, διευθυντή του Ιδρύματος στην Ελλάδα και του εξήγησε ότι δεν πρόκειται να παραστεί. Ο άνθρωπος συμφώνησε απολύτως μαζί του, επέκρινε μάλιστα τους δικούς του στην Αλβανία που χειρίστηκαν τόσο χονδροειδώς το θέμα. Επικοινώνησε με τα κεντρικά του Ιδρύματος στη Γερμανία και η πρόσκληση εστάλη εκ νέου με την ονομασία FΥΡΟΜ για το γειτονικό κράτος. Ετσι η κρίση απετράπη και καμιά εξηνταριά νεολαίοι θα συζητήσουν στο συνέδριο της Κορυτσάς χωρίς το συγκεκριμένο αγκάθι.