Η Αραβική Ανοιξη μετεξελίσσεται σε ένα βρώμικο και, κυρίως, ματωμένο καλοκαίρι. Την ίδια ώρα όμως εαρινό αεράκι πνέει αναπάντεχα στο Βατικανό. Μετά τη συντηρητική αποστέωση που εξέφρασε η βλοσυρή φυσιογνωμία του Πάπα Βενέδικτου, η υφήλιος καλείται να αντιμετωπίσει την αφοπλιστική απλότητα του Πάπα Φραγκίσκου.
Ο Αργεντινός Ποντίφικας έρχεται να επιβεβαιώσει μια αλήθεια: ότι τα πιο φωτισμένα μυαλά της διεθνούς ελίτ έχουν πλέον καταλάβει ότι τίποτε δεν είναι πια το ίδιο μετά την κρίση. Φάνηκε στο πρόσφατο ταξίδι του Φραγκίσκου στη Βραζιλία. Οπως πάντα το timing, ο συγχρονισμός, βοηθάει τους ανοιχτομάτηδες. Χαμένη στη δίνη μιας αναπάντεχης κοινωνικής αναταραχής, η Βραζιλία δείχνει ότι ακόμη και οι αναδυόμενοι του G20 δεν είναι ανεπηρέαστοι από όσα συμβαίνουν. Ακόμη και εκεί που υπάρχει ανάπτυξη και συσσωρεύεται πλούτος, η κατανομή του δεν γίνεται χωρίς δραματικές ανισότητες.
Ο Φραγκίσκος ήταν λοιπόν ο κατάλληλος αρχιερέας στην κατάλληλη στιγμή. Η θέα ενός ανθρώπου του Θεού που κάνει επικοινωνία - όπως στη Βραζιλία που χρησιμοποίησε ορολογία ποδοσφαίρου - είναι πάντα ερεθιστική για τη σκέψη. Είναι αυτό που οι Γάλλοι αποκαλούν «mélange des genres», δηλαδή ανάμειξη των ειδών. Η αλήθεια είναι ότι και στη Ρώμη ο Ποντίφικας οικοδομεί σιγά σιγά την εικόνα του, κυκλοφορώντας με ένα απλό αυτοκίνητο ή μην κάνοντας διακοπές. Ελαφρά αίσθηση προκάλεσε και η επιλογή του, επιστρέφοντας από Βραζιλία, να κάνει μια βόλτα στα πίσω καθίσματα του αεροπλάνου και να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
ΩΣΤΟΣΟ, όσο μεγάλη σημασία έχει η σκηνοθεσία, άλλη τόση έχει και η ουσία. Και το να επιλέγει ο Πάπας Φραγκίσκος την ταπεινοσύνη του χριστιανισμού για να πει «ποιος είμαι εγώ που θα κρίνω τους ομοφυλόφιλους;» είναι διαφορετικό πράγμα. Ο καθολικισμός είναι μπετόν στα δογματικά ζητήματα - φάνηκε και από τη στατικότητα του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' που, ενώ κινήθηκε άνετα στον πολιτικό καμβά του Ψυχρού Πολέμου, δεν επέδειξε καμία διάθεση να μετακινήσει τις παραδοσιακές κόκκινες γραμμές της Εκκλησίας σε θέματα όπως η αντισύλληψη.
ΑΥΤΟ είναι και το πιο ενδιαφέρον ερώτημα στην περίπτωση του Φραγκίσκου. Θα αποτελέσει η άνεση στην επικοινωνία, το απλό στυλ εκφοράς, το εργαλείο για ένα δογματικό χαλάρωμα του καθολικισμού; Εκεί είναι το κλειδί. Γιατί - τηρουμένων των αναλογιών - και ο μακαριστός Χριστόδουλος έλεγε ανέκδοτα και ήταν χαλαρός στα επικοινωνιακά, όμως στα αμιγώς εκκλησιαστικά, ακόμη και στα πολιτικά, ήταν συντηρητικός στα όρια του αντιδραστισμού. Εξού και παγιδεύθηκε.
ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, ο Πάπας Φραγκίσκος αναζητά ελεύθερο χώρο - σαν παίκτης ποδοσφαίρου που επιχειρεί να ξεμαρκαριστεί στο κέντρο για να μοιράσει παιχνίδι. Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα, το άτυπο Mundial των Εκκλησιών γνωρίζει σκληρούς ανταγωνισμούς ανάμεσα στους διαφορετικούς παίκτες που προσπαθούν να ακολουθήσουν τις αλλαγές των καιρών. Ως γνωστόν, η Αργεντινή, χώρα καταγωγής του Φραγκίσκου, έχει κερδίσει αρκετά παγκόσμια πρωταθλήματα.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από