Να κλείσει οριστικά το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου επιχείρησε χτες ο κ. Σόιμπλε. Ο γερμανός υπουργός που ρωτήθηκε επανειλημμένα από έλληνες και γερμανούς δημοσιογράφους υποστήριξε πως το θέμα των επανορθώσεων ρυθμίστηκε με τη Συνθήκη του Λονδίνου, αλλά και όταν η Γερμανία επανενώθηκε μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, ο κ. Σόιμπλε ήταν κατηγορηματικός: «Τα ζητήματα των οικονομικών απαιτήσεων από τον Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν ρυθμιστεί τελειωτικά», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως όλα τα νομικά ζητήματα έχουν κλείσει και ότι αυτό το γνώριζαν και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Ανέφερε πάντως ότι «επωμιζόμαστε τις ευθύνες μας για το παρελθόν μας και αν δε το έχουμε κάνει στον βαθμό που θα έπρεπε με την Ελλάδα το κάνουμε σήμερα και θα το κάνουμε και στο μέλλον».

Την ώρα που ο κ. Σόιμπλε συναντιόταν με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρ. Παπούλιας υποδεχόταν στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα και τον βουλευτή του κόμματος και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Μαν. Γλέζο για να συζητήσουν το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Κληθείς από γερμανό δημοσιογράφο να σχολιάσει τη συνάντηση στο Προεδρικό, ο κ. Σόιμπλε δεν θέλησε να σχολιάσει το ζήτημα, αν και εμφανίστηκε ενήμερος ότι «κάποιος» από την αντιπολίτευση έγινε δεκτός από τον έλληνα Πρόεδρο και μίλησαν για τις επανορθώσεις στην Ελλάδα.