«Σας στηρίζουμε. Σας εμπιστευόμαστε. Η Γερμανία πιστεύει σε σας». Δεν πίστευαν στα αυτιά τους όσοι βρέθηκαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Και όχι τυχαία, αφού οι περισσότεροι τον έχουν πάρει από φόβο.

Ανάμεσα σε αυτούς και ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος, παρά την καλή χημεία που έχει με τον γερμανό ομόλογό του, είναι αυτός που καλείται να εξηγήσει τα ανεξήγητα στο Eurogroup κάθε φορά που η ελληνική πλευρά είναι πίσω στα προαπαιτούμενα για τις δόσεις. Κάπως έτσι, φαίνεται ότι στο πρόσφατο Eurogroup επιχειρώντας να απαντήσει στις επικρίσεις για το ότι δεν έχει γίνει πρόοδος στο θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, ο Στουρνάρας ενημέρωσε τους εταίρους του ότι τώρα η κυβέρνηση έχει έναν νέο και φέρελπι υπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα προχωρήσει τα πράγματα.

Τίποτα, όμως, δεν μένει κρυφό. Κάπως έτσι, η διαφήμιση που έκανε ο Στουρνάρας στον Μητσοτάκη αποκαλύφθηκε χθες. Αυτό επειδή όταν ο Σόιμπλε μπήκε στη διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου (παρουσία σύσσωμου του οικονομικού επιτελείου και των Βαγγέλη Βενιζέλου, Κωστή Χατζηδάκη και Κυριάκου Μητσοτάκη) και αντίκρισε τον Κυριάκο, του είπε κάτι σε στυλ «ώστε εσύ είσαι ο νέος υπουργός;». Ομολογώ ότι δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του.

Τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας που έκαναν την Αθήνα να μοιάζει με απέραντο νεκροταφείο χθες τα προσπερνώ. Αυτό μόνο για να υπεισέλθω στις τελευταίες πινελιές που έβαλαν οι άνδρες ασφαλείας του Γερμανού στο κτίριο της οδού Νίκης, λίγο πριν αφιχθεί εκεί ο Σόιμπλε. Μου λένε ότι τα ειδικά σκυλιά χτένισαν πολλές φορές τους χώρους απ’ όπου θα περνούσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, συμπεριλαμβανομένης της αίθουσας Τύπου στον έκτο όροφο. Μου λένε μάλιστα ότι για πρώτη φορά στα χρονικά του υπουργείου είχε στηθεί αστυνομικός κλοιός ακόμη και γύρω από τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους που βρίσκονταν εντός του υπουργείου.

Στον έκτο όροφο τον Σόιμπλε περίμενε ο Γιάννης Στουρνάρας. Πρώτος εμφανίστηκε, όμως, ο Γιόαχιμ Φούχτελ, σκιά του γερμανού υπουργού Οικονομικών στη χθεσινή ολιγόωρη επίσκεψή του στην Αθήνα. Εκείνος τουλάχιστον, όπως μαθαίνω, πλησίασε αμέσως τους δημοσιογράφους και τους χαιρέτισε προσωπικά έναν έναν. Λέτε να θέλει να εκλεγεί στην Αθήνα;

Αυτόπτης μάρτυς

Δεν ξέρω αν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης έχει μέσα του το μικρόβιο του ρεπόρτερ. Αυτό που ξέρω είναι ότι όταν έφθασε στη Βουλή για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου το βράδυ της Τετάρτης, κατέβηκε μέχρι τον Αγνωστο Στρατιώτη για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασιν σε τι φάση βρίσκονταν οι διαδηλωτές.

Πήγε για μαλλί….

Αρνητική, όπως περίμενα, ήταν η απάντηση του Αντώνη Σαμαρά στην πρόταση του Νίκολα Γκρούεφσκι (φωτογραφία) να στηθεί μια παράλληλη με τη διαδικασία υπό τον ΟΗΕ διαπραγμάτευση για το ζήτημα της ονομασίας, στην οποία θα περιλαμβάνονταν και συναντήσεις των δύο πρωθυπουργών. Η σχετική πρόταση του σκοπιανού Πρωθυπουργού είχε διατυπωθεί σε επιστολή του προς τον έλληνα ομόλογό του πριν από τρεις εβδομάδες. Λες και το πρόβλημα είναι πόσες ομάδες διαπραγμάτευσης υπάρχουν και όχι η ουσία του ζητήματος. Οπως και να ‘χει, ο Σαμαράς τού απάντησε τις προάλλες και μάλιστα με αναλυτικό τρόπο. Στην τρισέλιδη επιστολή του ο Πρωθυπουργός ειρωνεύεται τον σκοπιανό ομόλογό του ότι δεν οφείλεται σε «καπρίτσιο» το γεγονός ότι το ζήτημα της ονομασίας παραμένει ανεπίλυτο εδώ και 18 χρόνια. Και επί της ουσίας δείχνει την πόρτα στη σκοπιανή πρόταση σημειώνοντας ότι «οποιεσδήποτε μεταξύ μας συναντήσεις σε πολιτικό επίπεδο αν δεν συνοδεύονται από χειροπιαστά στοιχεία πολιτικής βούλησης και ειλικρινούς δέσμευσης θα δημιουργήσουν εσφαλμένες εντυπώσεις και θα είναι, φοβούμαι, ασκήσεις δημοσίων σχέσεων και τίποτε περισσότερο».

Ο Σαμαράς καταλήγει ζητώντας από τον Γκρούεφσκι να μην κατηγορεί την Ελλάδα για όλα τα δεινά που αντιμετωπίζει η χώρα του.

Σουρεαλισμός και αντιγερμανισμός

Από τυχόν έκτροπα που θα συνδέονταν με την επίσκεψη Σόιμπλε περίμενα να μάθω σουρεαλιστικά σκηνικά, από αλλού μου ήρθε το ρεσιτάλ σουρεαλισμού. Αναφέρομαι στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής, όπου ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Ελληνες έδωσαν ρέστα. Η συζήτηση αφορούσε την επικύρωση διεθνούς συμφωνίας για την υπηρεσία ανεύρεσης εξαφανισθέντων στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το σημειώνω επειδή μου λένε ότι η Μαρία Τριανταφύλλου του ΣΥΡΙΖΑ είχε ένα ξέσπασμα του τύπου «να μην επικυρώσουμε τη συμφωνία, για να τιμωρήσουμε τους Γερμανούς που δεν μας πληρώνουν τις πολεμικές αποζημιώσεις». Είχε προηγηθεί συνάδελφός της, ο οποίος μίλησε για… προνομιακή πρόσβαση του εβραϊκού λόμπι στα αρχεία των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Με αυτά και μ’ εκείνα, ο Δημήτρης Κούρκουλας χρειάστηκε να υπενθυμίσει ότι ο λόγος για τον οποίο η πλειονότητα των προσφευγόντων στην εν λόγω υπηρεσία είναι Εβραίοι είναι επειδή εκείνοι ήταν οι περισσότεροι που μεταφέρθηκαν και δολοφονήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το περιστατικό δεν σταμάτησε εδώ, καθώς τη σουρεαλιστική σκυτάλη πήρε βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Ο εν λόγω μίλησε για πρόγονο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που ήταν ναζιστής, εξού και ο Κούρκουλας τον εγκάλεσε για «πρωτόγονο αντιγερμανισμό». Και λίγα είπε.