Ενα από τα ρεπορτάζ που έκανα πριν από πολλά χρόνια ήταν για τις διαμαρτυρίες των εμπόρων –δεν θυμάμαι αν ήταν της οδού Ερμού, της Βουκουρεστίου ή της Κοραή –επειδή οι αρμόδιοι είχαν αποφασίσει να πεζοδρομήσουν τους δρόμους όπου είχαν τα μαγαζιά τους. Η πεζοδρόμηση παρά τις διαμαρτυρίες πέρασε και τα μαγαζιά έγιναν μέσα σε λίγα χρόνια χρυσωρυχεία.

Η κυβέρνηση σήμερα από κακό προγραμματισμό και από αδυναμία να χειρισθεί την αδράνεια Μανιτάκη αναγκάστηκε να καταργήσει τη Δημοτική Αστυνομία και να την εντάξει στην ΕΛ.ΑΣ. Κατά τη γνώμη μου, μπορεί να αποδειχθεί από τις σωστότερες επιλογές της –αν κι έγινε εξ ανάγκης: να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας απέναντι στην τρόικα.

Η μεταφορά 3.500 δημοτικών αστυνομικών στην Αστυνομία είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσει την ασφάλεια των πόλεων –θα βγάλει περισσότερους αστυνομικούς στους δρόμους -, ενώ θα βάλει τέρμα στα ρουσφέτια κάποιων δημάρχων: η Αθήνα είχε 800 δημοτικούς αστυνομικούς, ο Πειραιάς καμιά πεντακοσαριά ενώ το Περιστέρι με περίπου 700.000 δημότες μόλις 20!

Η ΕΡΤ έκλεισε με απαράδεκτο τρόπο, ωστόσο, είναι φανερό ότι εάν αναδιοργανωθεί σε νέες αξιοκρατικές βάσεις με λιγότερο προσωπικό και στηθεί πιο κοντά στις ανάγκες της κοινωνίας θα γίνει πιο αποτελεσματική, πιο ποιοτική και λιγότερο σπάταλη. Δεν είναι δυνατόν για ένα εξωτερικό γύρισμα που στα ιδιωτικά κανάλια γίνεται με 2-3 άτομα στην ΕΡΤ να χρειάζονται 10 άτομα. Ούτε εκπομπές της δημόσιας τηλεόρασης να έχουν πολλαπλάσιο κόστος από ανάλογες εκπομπές των ιδιωτικών καναλιών. Σε μια περίοδο που κόβονται συντάξεις δεν νοείται να υπάρχουν εργαζόμενοι της δημόσιας τηλεόρασης που να εμφανίζονται μόνο 1η και 15 του μηνός για να πληρωθούν!

Οι δύσκολοι οικονομικά καιροί που ζούμε μάς υποχρεώνουν να είμαστε περισσότερο υποψιασμένοι και νηφάλιοι –να μην επιτρέπουμε σ’ αυτούς που έτσι κι αλλιώς είναι εναντίον κάθε αλλαγής να χειρίζονται τις υποθέσεις μας. Συχνά το κάνουν για να υπερασπιστούν τα δικά τους συμφέροντα που δεν συμπίπτουν απαραίτητα με τα συμφέροντα της κοινωνίας.

ΥΣ: 1 Αντίθετα από την ΕΡΤ και τη Δημοτική Αστυνομία πάντως, η κατάργηση των σχολικών φυλάκων δεν είναι θετική εξέλιξη και θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για να μη μείνουν αφύλακτα τα σχολεία –οι καταστροφές που θα προκληθούν και οι κίνδυνοι που παραμονεύουν για τα παιδιά μας το επιβάλλουν.

ΥΣ: 2 Το αντίθετο ακριβώς αποτέλεσμα από τους εμπόρους του κέντρου είχαν οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της Αγίας Παρασκευής κατά της κατασκευής σταθμού μετρό στην κεντρική πλατεία επί της Μεσογείων –ο σταθμός πήγε τελικά στο Χαλάνδρι και εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής λένε καθημερινά «στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα».