Πόσες φορές έχουμε δει έναν ολόκληρο δήμο να πάλλεται στον ρυθμό της μουσικής (κάθε είδους), να είναι ολόφωτος και γεμάτος κόσμο που διασκεδάζει και ψωνίζει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες; Ο Δήμος Ιλίου το έβαλε αυτό το στοίχημα και το κέρδισε χάρη στην εκδήλωση με τον μάλλον παράξενο τίτλο «Ιλιον, Φιλόξενη Πόλη, Φωτεινή Νύχτα».
Και αυτό, υιοθετώντας έναν θεσμό ευρωπαϊκό –και διεθνή πλέον –για πρώτη φορά στην Ελλάδα: εκείνον της «Λευκής νύχτας», που «γεννήθηκε» στην Αγία Πετρούπολη στο γύρισμα του αιώνα ως γιορτή του τέλους της σχολικής χρονιάς στην πόλη με σειρά ολονύκτιων εκδηλώσεων (εκεί όπου ο ήλιος δύει για λίγο) και το 2001 πέρασε ως «Nuit Blanche» στο Παρίσι και από εκεί στη Φινλανδία, στο Τελ Αβίβ, σε ιταλικές και βρετανικές πόλεις, στη Μελβούρνη, το Μόντρεαλ και αλλού.
Το εγχείρημα αποδείχθηκε πολύ επιτυχημένο και χρυσοφόρο εμπορικά σε δύσκολες εποχές, όπως έδειξε τόσο η προσέλευση του κοινού –όχι μόνο δημότες –όσο και ο τζίρος στα καταστήματα που έμειναν ανοικτά και η συμμετοχή στα τουρνουά σκακιού, στην έκθεση βιβλίου και στα εργαστήρια (χαρακτικής, γκραφίτι, καραγκιόζη κ.ά.) της κατά Ιλιον «Λευκής νύχτας» των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Κάποια στιγμή δε ήταν σχεδόν αδιαπέραστοι οι τέσσερις πέντε κεντρικοί δρόμοι και πεζόδρομοι, τόσο που οι ξυλοπόδαροι και ζογκλέρ, οι οποίοι είχαν επιστρατευθεί, δεν μπορούσαν να κινηθούν. Συνολικά εκτιμάται πως πάνω από 15.000 παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις.
Στις τέσσερις σκηνές που είχαν στηθεί σε κεντρικά σημεία του δήμου, έδωσαν το «παρών» από τις 7 το απόγευμα του Σαββάτου και μέχρι πρωίας καλλιτέχνες από όλο το φάσμα της μουσικής. Η κεντρική συναυλία στην Πλατεία Γεννηματά είχε τον τίτλο «Ο ήχος της Ελλάδας – μουσική του Κόσμου» και τις φωνές των Δημήτρη Μπάση, Ελένης Πέτα, Ζωής Παπαδοπούλου, τουΛαυρέντη Μαχαιρίτσα και της δραστήριας ορχήστρας Εμμετρον, υπό τη διεύθυνση του Μανώλη Γεωργοστάθη. Και μεγάλη επιτυχία. Σχεδόν… ασφυκτική, λόγω του κόσμου που κατέκλυσε τους γύρω δρόμους, όπου τα καταστήματα ήταν ανοικτά, προσέφεραν μεγάλες εκπτώσεις και μετά τα μεσάνυχτα ακόμη και ποτά και σνακ.
Στον κεντρικό πεζόδρομοτη σκυτάληπήραν οιActive Member, στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείουο Πετρολούκας Χαλκιάς και η μουσική παράδοση με τραγούδια καιχορούς από συλλόγους της πόλης, ενώ ακάματο έδινε το στίγμα του όλη τη νύχτα το Μουσικό Στέκι Ιλίου και τοπικά συγκροτήματα έδιναν τον τόνο στην Πλατεία Αλσους.

Πρώτη φορά στην Ελλάδα

Η ιδέα της υιοθέτησης του θεσμού για πρώτη φορά στην Ελλάδα ανήκε στον δήμαρχο Νίκο Ζενέτο με στόχο, όπως λέει, «να δοθεί ένα μήνυμα αισιοδοξίας». «Συγκεντρώθηκε τόσος κόσμος που μας ξάφνιασε ευχάριστα», πρόσθεσε, ενώ δεν έκρυψε την πρόθεσή του η «Λευκή νύχτα» να καθιερωθεί ως θεσμός.

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.