Η απίστευτη αυτή ιστορία με τις «ματωμένες φράουλες» της Μανωλάδας δείχνει ανάγλυφα γιατί η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι κράτος της πλάκας –σε τεράστια απόσταση απ’ όλα τα άλλα ευρωπαϊκά. Αλλά και την απίθανη υποκρισία της Πολιτείας μπροστά σε ένα υπαρκτό χρόνιο πρόβλημα.

Εξηγούμαι: η μαύρη εργασία περίπου 4.000 παράνομων μεταναστών στη Μανωλάδα Ηλείας δεν είναι νέο φαινόμενο. Κάθε χρόνο οι υπεύθυνοι των γεωργικών επιχειρήσεων της περιοχής συγκεντρώνουν εκεί γύρω στα Χριστούγεννα και για έξι μήνες χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες για να μαζέψουν από φραουλοχώραφα 11.500 στρεμμάτων καρπό αξίας περίπου 95 εκατομμυρίων ευρώ –εξάγεται κυρίως στη Ρωσία και τις σκανδιναβικές χώρες.

Για την επίπονη αυτή εργασία οι παραγωγοί πληρώνουν αστεία μεροκάματα (20 ευρώ) ενώ δεν έχουν φροντίσει όλα αυτά τα χρόνια να δημιουργήσουν ούτε τη στοιχειώδη υποδομή για τη φιλοξενία των εργατών, οι οποίοι κοιμούνται μέσα στα χωράφια με πρωτόγονες συνθήκες υγιεινής.

Ολα αυτά είναι πασίγνωστα τόσο στις Αρχές όσο και στους κατοίκους της περιοχής –που όλα αυτά τα χρόνια κάνουν τα στραβά μάτια στην πρωτοφανή αυτή εκμετάλλευση.

Ωσπου κάποιοι ανεγκέφαλοι επιστάτες έστρεψαν τα όπλα τους κατά των διαμαρτυρόμενων για τα δεδουλευμένα τους εργατών. Η υπόθεση έφθασε στα ελληνικά και τα διεθνή ΜΜΕ, το πανελλήνιο «έπεσε από τα σύννεφα», οι Ρώσοι και οι Σκανδιναβοί ακύρωσαν τις παραγγελίες τους.

Ως διά μαγείας το ΣΔΟΕ, η ΕΛ.ΑΣ., οι ελεγκτές εργασίας και όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες του κράτους ενδιαφέρθηκαν ξαφνικά για τη Μανωλάδα. Οχι, όμως, για να λύσουν το πρόβλημα αλλά για να τιμωρήσουν τους ντόπιους παραγωγούς που έβγαλαν στην επιφάνεια την ανικανότητα του κράτους να βάλει μια τάξη ακόμη και στα στοιχειώδη.

Την ίδια στιγμή, οι φράουλες της Μανωλάδας που είχαν προωθηθεί σε όλη τη χώρα πωλούνται μετονομαζόμενες σε Κομοτηνής, Πέλλας ή Αχαΐας ενώ κανένας δεν τολμά να μαζέψει τους καρπούς που σαπίζουν στα χωράφια με τόσες υπηρεσίες-κέρβερους στα πόδια του.

Οταν όμως οι κάμερες και οι μανδαρίνοι φύγουν από τη Μανωλάδα, οι λαθρομετανάστες με τα μεροκάματα της πείνας θα ξαναγυρίσουν. Διότι κανένας Ελληνας δεν πάει να δουλέψει στα χωράφια για 20 ευρώ και καμιά υπηρεσία δεν είναι διατεθειμένη να επιβάλει καλύτερες συνθήκες εργασίας σε μια χώρα που είναι ξέφραγο… φραουλοχώραφο.