Είναι επίσημο. Η τρόικα μάς βαρέθηκε. Τουλάχιστον αυτό ισχύει για τα υψηλά κλιμάκια των Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, αν κρίνω από τον τρόπο με τον οποίο εκφράστηκαν χθες στην Ιπποκράτους…

ΤΟ ΛΕΩ επειδή πληροφορούμαι ότι στη συνάντησή τους με τον Βαγγέλη Βενιζέλο οι τροϊκανοί κινήθηκαν λίγο σε στυλ «παιδιά, βοηθήστε μας, να σας βοηθήσουμε κι εμείς να κλείσετε τα θέματα και να γυρίσουμε στα σπίτια μας». Η συνάντηση κράτησε μιάμιση ώρα και ήταν παρόντες, εκτός από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, οι Φίλιππος Σαχινίδης (φωτογραφία) και Γιάννης Μανιάτης και η διευθύντρια του γραφείου του Βενιζέλου Χριστίνα Μανωλοπούλου.

ΚΑΤΑ ΤΑ ΛΟΙΠΑ, όσοι ήταν παρόντες αντελήφθησαν ότι το blame-game (το παιχνίδι των ευθυνών) για το ναυάγιο της συγχώνευσης Εθνικής – Eurobank δεν το παίζει μόνο το Μέγαρο Μαξίμου. To παίζουν και οι δανειστές, καθώς οι τροϊκανοί άφησαν αιχμές για τις διοικήσεις των τραπεζών. Μου λένε ότι ήταν στο κλίμα «καιγόσασταν να πάρετε τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση και όταν τα πήρατε δεν κάνατε τίποτα. Τώρα που σας λέμε να προχωρήσετε με τις ανακεφαλαιοποιήσεις αντιδράτε». Μακάρι το θέμα να ήταν τόσο απλό.

Υπερβολές προεδρικών

Οτι ο Ρούντι Ρινάλντι στην προηγούμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ είπε κάτι σε στυλ «πρέπει να προσέξουμε, γιατί τρώμε από τα έτοιμα του 27%» είναι γνωστό. Αυτό που δεν είναι γνωστό και που μου μεταφέρει το βαθύ λαρύγγι μου στην Κουμουνδούρου είναι το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας, ο οποίος στηρίζει ένθερμα τον Αλέξη Τσίπρα όλο το τελευταίο διάστημα, στην ίδια συνεδρίαση είπε τα εξής: «Είχαμε δύο καλά νέα, τη συνάντηση με τον Πάνο Καμμένο και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να δοθούν από την Ελλάδα 2 δισ. βοήθεια προς την Κύπρο». Δυστυχώς για τους παρευρισκομένους –και όχι μόνο –δεν αστειευόταν. Εξού και πολλοί σχολίασαν ότι ο Ρούντι έχει γίνει πιο Τσίπρας και από τον ίδιο τον Τσίπρα…

Skype και προτζέκτορες

Αν έχεις καεί με τον χυλό φυσάς και το γιαούρτι. Παρομοίως, αν έχεις να κάνεις με τον Γιώργο Παπανδρέου και την εμμονή του στα «γκάτζετ» τελευταίας τεχνολογίας τα περιμένεις όλα. Ακόμη και να καταθέσει στην Προανακριτική για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ μέσω skype, αντί να αποστείλει υπόμνημα. Εξού και δεν μου κάνει εντύπωση που μαθαίνω ότι χθες επικράτησε σύγχυση έξω από την αίθουσα όπου συνεδριάζει η Επιτροπή. Αυτό επειδή υπάλληλοι της Βουλής μετέφεραν πολύπριζα, λάπτοπ και προτζέκτορες, που δημιούργησαν βάσιμες υποψίες. Εντέλει τα συμπαρομαρτούντα δεν προορίζονταν για καμία χάι τεκ κατάθεση, αλλά για διασταύρωση στοιχείων στα επίμαχα CD.

Μοναξιά μου όλα

Τα εταιρικά χρέη προς το Δημόσιο εσχάτως καίνε πολύ κόσμο. Πληροφορούμαι, όμως, ότι προκαλούν μέχρι και αλλαγές στην επικοινωνιακή ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου. Αναφέρομαι στον Γρηγόρη Τσιμογιάννη, ειδικό σύμβουλο στη γενική γραμματεία του Πρωθυπουργού, ο οποίος αποχώρησε ειρηνικά πριν από λίγες ημέρες. Σημειώνω ότι ο προαναφερθείς ήταν διευθύνων σύμβουλος διαφημιστικής εταιρείας, ο πρόεδρος της οποίας συνελήφθη για μη καταβληθείσες εισφορές προς το ΙΚΑ. Ο Τσιμογιάννης παραιτήθηκε προκειμένου να μη λειτουργήσει ως άλλοθι για επιθέσεις στον Αντώνη Σαμαρά. Φαντάζομαι ότι ύστερα και από αυτό ο Γιώργος Μουρούτης θα νιώθει απέραντη μοναξιά στο ισόγειο του Μαξίμου.

Κοπάνες τέλος

Στο παρά πέντε τους πρόλαβαν προτού εισβάλουν στο γραφείο του υπουργού Παιδείας. Δεν ήταν διαμαρτυρόμενοι πρυτάνεις ούτε οργισμένοι εκπαιδευτικοί. Ηταν τρεις άνθρωποι που κρατούσαν… απουσιολόγιο και σημειώσεις με ονόματα, διευθύνσεις και λοιπά στοιχεία. Πληροφορούμαι ότι πρόκειται για ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, τους οποίους σταμάτησαν χθες στο παρά πέντε, δηλαδή στον προθάλαμο του γραφείου του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου (φωτογραφία), οι άνδρες της ασφάλειάς του. Νωρίτερα οι τρεις υπάλληλοι είχαν σαρώσει ολόκληρο το υπουργείο αναζητώντας κοπανατζήδες, υποαπασχολούμενους και… τουρίστες. Μου λένε ότι κατέγραψαν τα πάντα και ότι σύντομα θα βγάλουν έκθεση με τα αποτελέσματα του ελέγχου. Με τη φόρα που έχουν πάρει, τους βλέπω να επιβάλλουν κυρώσεις και στον υπουργό αν την επόμενη φορά του βάλουν απουσία.

Λίγο απ’ όλα

Tour d’horizon με τον Αντώνη Σαμαρά είχε χθες ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στο Μέγαρο Μαξίμου. Εννοώ ότι μίλησαν για όλα τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του θέματος των γερμανικών αποζημιώσεων, καθώς το απόρρητο πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, το οποίο είχε αποσταλεί στο υπουργείο Εξωτερικών, βρίσκεται ήδη από χθες στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Αυτό προκειμένου να υπάρξει η απαιτούμενη νομική γνωμοδότηση για τα όποια επόμενα βήματα, εφόσον αυτά στοιχειοθετούνται. Και κυρίως για το τι μπορεί να γίνει και τι όχι.

Ηταν όλοι εκεί

Ολες οι γενιές της Αριστεράς και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου τίμησαν τις προάλλες τον Πάνο Τριγάζη (φωτογραφία) στην παρουσίαση του βιβλίου του «Ο Λαμπράκης και το Κίνημα Ειρήνης» (εκδ. Ταξιδευτής). Δεν το λέω επειδή στο πάνελ των ομιλητών για το βιβλίο του παλαιού στελέχους της Κουμουνδούρου φιγουράρισε ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον Οδυσσέα Βουδούρη. Αλλά επειδή, όπως πληροφορούμαι, στο ακροατήριο εθεάθησαν ο Γεράσιμος Αρσένης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, καθώς και η Αννα Νταλάρα. Το «παρών» έδωσε και ένας από τους τρεις γιους του Λαμπράκη, ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ο οποίος είναι ενταγμένος στον ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνω ότι ο Θοδωρής Λαμπράκης είναι ενταγμένος στη ΝΔ ενώ ο Γιώργος Λαμπράκης στο ΚΚΕ. Πολυμορφική οικογένεια…