Οτι στην κυβέρνηση ψάχνουν χρήματα από παντού για να καλύψουν τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού είναι γνωστό. Φαίνεται όμως ότι οι ίδιοι οι κυβερνητικοί δεν είναι εξίσου πρόθυμοι με άλλα «θύματα» να προσφέρουν τον οβολό τους και να εφαρμόσουν τις ίδιες τους τις πολιτικές.

ΕΞΗΓΟΥΜΑΙ: Η κυβέρνηση ζητεί νέες αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές από τους πολιτικούς μηχανικούς, σε μια εποχή που ο κλάδος τους μαστίζεται από ανεργία. Αυτό για να μειωθεί η υστέρηση στα έσοδα του κοινωνικού προϋπολογισμού και η απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους, την οποία παραδέχεται και ο Γιάννης Βρούτσης σε επιστολή που πληροφορούμαι ότι έστειλε στις 26 Μαρτίου στον πρόεδρο του ΕΤΑΑ (σ.σ.: το νέο Ταμείο μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων).

ΜΕ ΑΥΤΑ και με εκείνα, οι του ΤΕΕ δεν θεωρούν τυχαίο το γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ζητεί να τον διαγράψουν από το Ταμείο των μηχανικών. Οπως γράφει ο Χρήστος Σταϊκούρας (φωτογραφία) στην επιστολή που απηύθυνε προς το Επιμελητήριο, στις 13 Φεβρουαρίου (την έχω στα χέρια μου), «δεν άσκησα και δεν ασκώ το επάγγελμα του μηχανολόγου-μηχανικού διότι είμαι επίκουρος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου». Στο ΤΕΕ επισημαίνουν ότι στο Ταμείο ασφαλίζεται η ιδιότητα και όχι η εργασία. Είναι δικαίωμα του Σταϊκούρα να κάνει ό,τι θέλει, λέω εγώ. Δεν είμαι σίγουρος, όμως, ότι διάλεξε την καλύτερη στιγμή.

Ορθόδοξος Ταλιμπάν

Νόμιζα ότι είχε πέσει σε χειμερία νάρκη αλλά, δυστυχώς, φαίνεται ότι ξύπνησε. Αναφέρομαι στον Φαήλο Κρανιδιώτη, πολιτικό φίλο του Πρωθυπουργού και πολιτευτή της ΝΔ, ο οποίος έπειτα από μακρά περίοδο σιωπής ξαναχτύπησε. Δεν μου κάνει εντύπωση, αφού φαίνεται ότι το θέμα της ανέγερσης μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα, το οποίο μπαίνει στην τελική ευθεία, ξεσήκωσε μέσα του τον χριστιανό ορθόδοξο Ταλιμπάν. Ο Φαήλος ξεσπάθωσε χθες στον ιστότοπο φιλοσαμαρικών στοιχείων (antinews) για τις εκκλησίες από την Ιωνία έως την Κύπρο που ατιμάστηκαν, χαρακτήρισε το Ισλάμ «επιθετική και ρατσιστική θρησκεία», θυμήθηκε την Επανάσταση του 1821 και απεφάνθη ότι στα χριστιανικά χώματα της Αθήνας δεν πρέπει ποτέ να χτιστεί τζαμί. Το ότι είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που στα μάτια κάθε Δυτικού μοιάζει με χριστιανική Τεχεράνη δεν τον απασχολεί. Για να μην αναφερθώ στους Αραβες, τους οποίους παρακαλάμε για επενδύσεις…

Τουίτ 59 δευτερολέπτων

Την έκτακτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για να συζητηθεί η στάση της Χρυσής Αυγής στην Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ζητεί το ΠΑΣΟΚ. Το σχετικό αίτημα προς τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη υπέβαλαν χθες οι Απόστολος Κακλαμάνης, Γιάννης Μανιάτης και Λεωνίδας Γρηγοράκος.

ΜΕΝΩ στην Προανακριτική και στη χθεσινή θυελλώδη συνεδρίαση, όπου ο Βαγγέλης Βενιζέλος, μεταξύ άλλων, παρουσίασε ένα σχόλιο που είχε αναρτήσει στον λογαριασμό του στο twitter ο Αλέξης Τσίπρας πριν από τρεις μήνες. Για την ακρίβεια, πρόκειται για σχόλιο που είχε διάρκεια ζωής μόλις 59 δευτερολέπτων, αφού μετά την παρέλευση των εν λόγω δευτερολέπτων οι συνεργάτες του Τσίπρα το εξαφάνισαν. Το σχόλιο έλεγε τα εξής: «Η δημοσίευση της λίστας έγινε χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ». Εξού και ο Βενιζέλος αναρωτήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση πώς και γιατί σβήστηκε το επίμαχο σχόλιο.

Σχέδιο Β

Τον πολιτικό του φορέα «Σχέδιο Β’» παρουσίασε χθες ο Αλέκος Αλαβάνος, μαζί με τις δέκα βασικές πολιτικές του θέσεις που συνίστανται στην εξής μία: την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ο Αλαβάνος επιμένει ότι η επιστροφή στη δραχμή είναι μεγάλη τομή, ενώ χρησιμοποιεί το παράδειγμα της Κύπρου για να στηρίξει το επιχείρημά του ότι με το ευρώ δεν θα δούμε καλό. Δεν παραλείπει, βεβαίως, να πετάξει καρφιά εναντίον των πρώην συντρόφων του στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι έχουν συμβάλει, όπως λέει, στη θέση ότι η αποχώρηση θα ισοδυναμούσε με εθνική καταστροφή.

Τόπο στα νιάτα

Μπορεί το χαράτσι ακινήτων, ή, αν προτιμάτε, ο «ενιαίος φόρος ακινήτων», που θα εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ να μονοπωλεί τον δημόσιο διάλογο αυτές τις ημέρες, στην περιφέρεια όμως υπάρχουν δήμαρχοι που προχωρούν σε φοροαπαλλαγές. Αναφέρομαι στον Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος πληροφορούμαι ότι απαλλάσσει τις νεοσύστατες ή τις υπό σύσταση επιχειρήσεις από τα δημοτικά τέλη για τρία χρόνια, εφόσον πρόκειται για ιδιωτικές επιχειρήσεις με φυσικά πρόσωπα κάτω των 40 ετών. Ο δήμαρχος Καρπενησίου, επιχειρώντας να ενισχύσει την ανάπτυξη στην περιοχή, ίδρυσε και κέντρο υποδοχής και ενημέρωσης επενδυτών. Προχωρημένα πράγματα.

Μεγάλη ζήτηση

Περιζήτητος έχει γίνει ο ευρωπαίος επίτροπος για την Περιφερειακή Ανάπτυξη Γιοχάνες Χαν (φωτογραφία). Δεν μου κάνει εντύπωση, καθώς είναι αρμόδιος για το ΕΣΠΑ και ο πιο πολυταξιδεμένος από τους ευρωπαίους επιτρόπους ανά την Ελλάδα. Εξού και μαθαίνω ότι χθες, στο Συνέδριο για την Ανάπτυξη που άνοιξε στο Μέγαρο Μουσικής παρουσία του Πρωθυπουργού, διάφοροι περιφερειάρχες τον ξεμονάχιαζαν για να τον καλέσουν στα μέρη τους, καθώς όπου πηγαίνει αφήνει καλά μηνύματα. Εξάλλου, κονδύλια είναι αυτά, όχι στραγάλια…

ΜΕΝΩ στον Χαν, ο οποίος είχε αρμένικη συνάντηση με τον Κωστή Χατζηδάκη. Στο ραντεβού, που κράτησε πάνω από μιάμιση ώρα, μου λένε ότι συζητήθηκε το θέμα των αυτοκινητοδρόμων. Ο αυστριακός επίτροπος εμφανίστηκε μάλιστα αισιόδοξος ότι οι μπουλντόζες μπορούν να αναλάβουν έργο εντός του Απριλίου. Μακάρι. Περιττό να προσθέσω ότι μιλάμε για χιλιάδες θέσεις εργασίας.