Η στιχομυθία έγινε στην Προκαταρκτική της Βουλής για την υπόθεση Παπακωνσταντίνου μεταξύ ενός βουλευτή και ενός εκπροσώπου του ΣΔΟΕ. Και δείχνει ανάγλυφα πώς… δεν δουλεύει το κράτος και γιατί έχουμε πιάσει πάτο.

–Εχετε δει καθόλου τις φορολογικές δηλώσεις των συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου για να μας πείτε κατά πόσο οι καταθέσεις τους στην Ελβετία, που φαίνονται στη λίστα Λαγκάρντ, μπορούν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στην Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια;

–Οχι, δεν έχουμε κάνει κάτι τέτοιο. Περιμένουμε να μας δώσουν οι τράπεζες τα στοιχεία των λογαριασμών των εμπλεκομένων και μετά θα κάνουμε τον έλεγχο.

–Ναι, αλλά επειδή το θέμα επείγει και οι τράπεζες μπορεί να αργήσουν να σας δώσουν τα στοιχεία, μήπως μπορείτε να κάνετε αυτή την πρόσθεση και να μας δώσετε μια ιδέα;

–Δεν το είχαμε σκεφτεί κάτι τέτοιο. Θα το κάνουμε και τις επόμενες ημέρες θα σας δώσουμε μια πρώτη απάντηση…

Με άλλα λόγια: η Βουλή κάνει ολόκληρη έρευνα για να διαπιστωθούν οι ευθύνες του κ. Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση η οποία έχει διαλύσει την πολιτική ζωή της χώρας εδώ και μήνες. Αν από την ανάκριση προκύψει ότι οι συγγενείς τού πρώην υπουργού έχουν πληρώσει τη νόμιμη εφορία τους και μπορούν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους στην Ελβετία με τα εισοδήματά τους, είναι φανερό ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου μπορεί να κατηγορηθεί μόνο για παράβαση καθήκοντος και να διωχθεί για ένα απλό πλημμέλημα.

Εάν όμως από την έρευνα προκύψει ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου αλλοίωσε τη λίστα για να καλύψει τους συγγενείς του επειδή δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους στην Ελβετία και δεν έχουν φορολογηθεί, τότε μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες που επιφέρουν πολυετή φυλάκιση.

Κι όμως, το ΣΔΟΕ όχι μόνο δεν έχει ερευνήσει τη λίστα Λαγκάρντ –μόλις το τελευταίο δεκαπενθήμερο εστάλησαν σημειώματα στους εμπλεκομένους -, αλλά δεν έχει κάνει ούτε το στοιχειώδες: μια απλή πρόσθεση των φορολογικών δηλώσεων των συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου!

Κι αναρωτιούνται το ΔΝΤ και η Κομισιόν πώς είναι δυνατόν τα φορολογικά έσοδα να έχουν βαλτώσει, γιατί δεν έχουν προχωρήσει οι έλεγχοι σε χιλιάδες δηλωμένους φοροφυγάδες που έχουν σπίτια σε οφσόρ ή έχουν βγάλει εκατομμύρια που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν στο εξωτερικό: δεν ρωτούν τον εκπρόσωπο του ΣΔΟΕ;