Ξεπερνάει τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ η συνολική αξία των μεταλλευμάτων στις Σκουριές Χαλκιδικής, εκτιμά σε έκθεσή του το –δημόσιο –Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ). Και όμως, ακόμη και αν η αξία των κοιτασμάτων του ξεπερνούν το 7 % του δημόσιου χρέους –ενώ οι άμεσες θέσεις εργασίας του λατομείου φτάνουν τις 1.200 -, οι αντιδράσεις κάποιων κατοίκων αλλά και μεταφερόμενων ακτιβιστών είναι τέτοιες που τόσο η εταιρεία TVX Gold τη δεκαετία του ’90 όσο και η εταιρεία Eldorado Gold σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια στη λειτουργία της επιχείρησης. Το αποκορύφωμα ήταν οι τρομοκρατικές επιθέσεις της προηγούμενης εβδομάδας.
Και δεν είναι μόνον ο χρυσός. Η Ελλάδα θα αρχίσει την επόμενη δεκαετία –αν όλα πάνε καλά –την εξόρυξη πετρελαίου και την άντληση φυσικού αερίου από τους ελληνικούς βυθούς. Μία γιγάντια επιχείρηση που θα αποφέρει σε βάθος χρόνου εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ στον χρεοκοπημένο κρατικό κορβανά. Συγχρόνως θα δώσει δουλειά σε πολλές χιλιάδες Ελληνες αλλά θα ‘χει και αυτή σημαντικό περιβαλλοντικό κόστος, ιδιαίτερα σε περίπτωση ατυχήματος. Απλώς θυμηθείτε τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού πριν από μερικά χρόνια.
Αν οι Ελληνες θέλουμε να παραμείνουμε στο «κλαμπ των πλουσίων» του κόσμου θα πρέπει να αναλάβουμε και το κόστος που φέρνει αυτή η επιλογή. Δεν μπορείς να είσαι στις 40 πλουσιότερες χώρες του πλανήτη –ακόμη και εν μέσω κρίσης –και να περιμένεις να ζήσεις από την… Αστρολογία.
Παρ’ όλα αυτά, μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας φαίνεται να μην έχει αντιληφθεί ότι η ανάπτυξη, εάν δεν βασίζεται σε πόρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά σε πραγματική βιομηχανική παραγωγή, έχει και κόστος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα εκατομμύρια τόνοι σκουπιδιών που παράγουμε κάθε χρόνο και τα θάβουμε στο υπέδαφός μας.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων (εξακολουθούμε να έχουμε 78 παράνομες χωματερές και να μολύνουμε με τοξικά τον υδροφόρο ορίζοντα) επειδή αρνείται να κατασκευάσει εργοστάσια για να βγάζει χρήματα από τα σκουπίδια της!
Είτε διότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε πού θα εγκατασταθούν αυτά τα εργοστάσια είτε επειδή αρνούμαστε ότι ένα εργοστάσιο θα πρέπει να φέρνει και κέρδη σε κάποιον ιδιώτη ο οποίος θα επενδύσει τα χρήματά του για να το κατασκευάσει.

Είναι καιρός να προσγειωθούμε. Οι άνεργοι έχουν δικαίωμα στη δουλειά, οι επιχειρηματίες έχουν δικαίωμα στην επένδυση. Τα χρόνια της δανεικής ευημερίας τελείωσαν. Ας μην κοιμηθούμε όπως στρώσαμε!