Αυτό κι αν είναι το μαρτύριο της σταγόνας! Δεν βασανίζεται ένας άνθρωπος, μια ομάδα ανθρώπων –βασανίζεται ένας ολόκληρος λαός! Για λόγους… αλληλεγγύης! Σήμερα θα πάρετε τα λεφτά, σε μια εβδομάδα, σ’ ένα μήνα. Αλλά τα λεφτά δεν έρχονται! Κάπου σκαλώνει, πάντοτε, το πράγμα και η Ελλάδα μένει πάντοτε «στην απέξω». Να παρακαλεί, μονίμως, να κάνει υποχωρήσεις, να μην υψώνει ποτέ τον τόνο, να φοβάται να διεκδικήσει όσα της ανήκουν, να «συμμορφώνεται προς τας υποδείξεις». Ελπίζοντας ότι με την καλή διαγωγή της –καλή μαθήτρια –θα κάμψει αντιδράσεις και η πολυπόθητη δόση θα φτάσει στα ταμεία της, που έχουν μείνει άδεια. Τελείως άδεια!

Η χώρα μας απέδειξε ότι είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τις. Και με το παραπάνω. Το αναγνωρίζουν και οι δανειστές της, που παριστάνουν τους «εταίρους» και τους «σωτήρες» της. Από την άλλη μεριά, όμως, συνεχή τα εμπόδια, συνεχείς οι προφάσεις εν αμαρτίαις. Μη ξεχνάμε ότι οι Γερμανοί έχουν εκλογές τον Σεπτέμβριο και η Μέρκελ πρέπει να δείχνει το καλό της προφίλ στους συμπατριώτες της. Παντού τα ίδια. Οι πολιτικοί πολιτικοί είναι, σε όλα τα μέρη του κόσμου. Τη δουλειά τους προσπαθούν να κάνουν. Να μαζεύουν ψηφαλάκια για να είναι και πάλι κουμανταδόροι. Οι Γερμανοί… Αιματοκύλησαν δύο φορές την υφήλιο και τώρα πάνε να την καταστρέψουν για τρίτη φορά. Πάντοτε άρπαγες, πάντοτε σαδιστές, πάντοτε αμείλικτοι. Και πάντοτε κλέφτες, με τις εταιρείες τους να λαδώνουν τους πάντες. Σώθηκαν με το ευρωπαϊκό χρήμα, τότε που σερνόντουσαν στο χώμα, μετά τον πόλεμο, και τώρα χασκογελούν εις βάρους του καταχρεωμένου ευρωπαϊκού Νότου. Απέναντι στην Ελλάδα, ειδικά, που της πατάνε με την μπότα τους τον λαιμό, η στάση τους είναι δολοφονική. Ούτε μάρκο για τα κατοχικά δάνεια, ούτε μάρκο για τις περιουσίες των Ελλήνων που ξεκοκάλισαν, ούτε λέξη για τα –εκατοντάδες χιλιάδες –θύματά τους.

Υπάρχουν, βέβαια, και πολλοί που ισχυρίζονται ότι για την κατάντια μας φταίμε πρωτίστως εμείς οι ίδιοι. Φταίμε κι εμείς –είναι η αλήθεια. Αλλά το άθλιο παιχνίδι των Γερμανών δεν έχει προηγούμενο. Κερδίζουν δισεκατομμύρια από εμάς τους φουκαράδες. Και βρίσκονται, συνεχώς, απέναντί μας. Εν πάση περιπτώσει. Υστερα από αναβολές, τρικλοποδιές και παντοειδείς αλχημείες ΣΗΜΕΡΑ ΚΛΗΡΩΝΕΙ. Θα την πάρουμε τη δόση ή δεν θα την πάρουμε; Εβλεπα τον Σαμαρά στην τηλεόραση, το βράδυ της Παρασκευής, τσακισμένο από την αγωνία, να μας διαβεβαιώνει ότι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα πάρουμε τα λεφτά, για μια ανάσα και πάλι. Να δούμε…