Είκοσι τρία τραγούδια , μεγάλες τους επιτυχίες, σπέσιαλ γκεστ (πάνω και κάτω από την σκηνή) αλλά και η συγκινητική επιστροφή των πρώην Stones, Μικ Τέιλορ και Μπιλ Γουάιμαν ,έκαναν για όσους ήταν εκεί, ένα λάιβ που δεν θα ξεχάσουν ποτέ.

«50 χρόνια και δεν έχει τελειώσει»- λέγεται η περιοδεία, και από ό,τι φάνηκε ισχύει. Μια δεύτερη συναυλία έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη στην ίδια αρένα και τρεις στη Νέα Υόρκη, το Νιούαρκ και το Νιου Τζέρσεϋ τον Δεκέμβριο.

Το ρολόι του ροκ σήμανε Rolling Stones χθες βράδυ. Δυνατά και καθαρά. Σε ένα ραντεβού ολικής επαναφοράς, το μεγαλύτερο συγκρότημα του ροκ συνάντησε την Ιστορία με την πρώτη από τις συναυλίες της επιστροφής του στη σκηνή, στο Λονδίνο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι εμφανίσεις, σήμανε και πανικός. Για τους φαν που αναζητούσαν να είναι μέρος της Ιστορίας και για όλους εκείνους που «κάηκαν» από τις τσουχτερές τιμές των εισιτηρίων. Ετσι γιορτάζονται τα 50 χρόνια; Με 120 ευρώ το φτηνό εισιτήριο (το ακριβό; 1.170 ευρώ);

Οι Rolling Stones απάντησαν με ένα σόου που θα μείνει αξέχαστο σε όσους βρέθηκαν στην O2 Αρένα του Λονδίνου χθες βράδυ. Η λίστα των τραγουδιών ήταν το όνειρο κάθε φαν του συγκροτήματος. Σε μια σκηνή-γλώσσα (σαν το λογότυπό τους) βγήκαν στις 22.30 ώρα Ελλάδας με καθυστέρηση μισής ώρας και με το «I wanna be your man» πρώτο τραγούδι. Συνέχισαν με καταιγισμό επιτυχιών από το ένδοξο παρελθόν («Get off my cloud», «Paint it black», «Gimme shelter»), έκαναν ένα μικρό διάλειμμα με τα δύο νέα τραγούδια τους («One last shot» και «Doom and gloom») και ολοκλήρωσαν με άλλο ένα σερί κλασικών επιτυχιών και διάσημους καλεσμένους να τους συνοδεύουν.

Μεγάλες στιγμές. Το να δεις τον Μπιλ Γουάιμαν, που ήταν μαζί τους από το 1962 ώς το 1993, και τον Μικ Τέιλορ, από το 1969 ώς το 1974, και πάλι σαν Rolling Stones μαζί, είναι εμπειρία.

Ο Τζάγκερ και η παρέα του τινάζουν την μπάνκα του ροκ στον αέρα, μαζεύουν 20 εκατομμύρια λίρες για τις πέντε βραδιές (σύμφωνα με εκτιμήσεις των «Τάιμς» του Λονδίνου) και συνεχίζουν. No satisfaction, κυρίες και κύριοι. Η όρεξη άλλωστε τρώγοντας έρχεται. Και τα πρώτα 50 χρόνια δεν τους έχουν διαψεύσει. Η περιοδεία «A Bigger Bang!» από το 2005 ώς το 2007 έφερε στο ταμείο περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια. Ο Μικ που, όπως ξέρουμε, είναι ο δυνατός στα οικονομικά, μελετάει τις κινήσεις. Σε λίγο θα είναι κοντά μας και με την αυτοβιογραφία του.

Ετσι έχουν τα πράγματα, λοιπόν. Και χτες το βράδυ στο Λονδίνο τα φλας μπακ έδωσαν και πήραν. Τι άλλο δηλαδή;

Τα εισιτήρια –αλίμονο! –εξαντλήθηκαν αμέσως. Πώς είπατε; Ακριβά; 120 ευρώ τα φτηνά –λίγα -, τα περισσότερα 300άρια και 500άρια. Και μετά, ψάξε βρες. Τόσο κολακευτική υποδοχή. Στιγμιαίο λίφτινγκ για τους απανταχού δεινόσαυρους ρόκερ. Οσοι μέχρι τώρα είχαν δεύτερες σκέψεις επανασύνδεσης, τις διαλύουν αμέσως και αρχίζουν πρόβες εντατικές.

Πρόβες έκαναν και οι Stones για να είναι έτοιμοι. Γιατί, όπως και να το κάνεις, σκουριάζουν οι μηχανές. Οι μηχανές Κιθ Ρίτσαρντς πέφτουν από δέντρα (το ατύχημα που τους είχε αναγκάσει να ματαιώσουν περιοδεία). Περασμένα ξεχασμένα. Ο Κιθ όχι μόνο επέστρεψε, αλλά σε πείσμα της οικουμένης έβγαλε βιβλίο τη ζωή του. Το «Life». Τρελό μπεστ σέλερ, συνεπώς πώς δεν θα πουλήσουν εισιτήρια για ένα λάιβ πέντε δεκαετιών!

Για ένα σοβαρό διάστημα η επανεμφάνισή τους ήταν στο ράφι με τις καθόλου πιθανές εξελίξεις. Ο Ρόνι Γουντ είχε τα θέματά του με το αλκοόλ, ο Κιθ και ο Μικ είχαν λίγο ψυχρανθεί μετά το βιβλίο, όπου ο Κιθ τον περιέγραψε πάνω-κάτω σαν υστερική πριμαντόνα. Μεγάλα παιδιά είναι όμως, ξέρουν να γεφυρώνουν διαφορές, ειδικά όταν είναι για το κοινό –δικό τους –καλό.

«Δεν μπορούμε να πάρουμε διαζύγιο εμείς. Το κάνουμε για τα παιδιά», είπε ο Ρίτσαρντς χαριτωμένα. Εξοχα!

The Rolling Stones – I Wanna Be Your Man – The O2 Arena – Live in London – November 25 2012

The Rolling Stones – Sympathy for the Devil – O2 Arena 25/11/12

The Rolling Stones – Brown Sugar – O2 Arena 25/11/12

The Rolling Stones & Jeff Beck – Going Down – The O2 Arena – Live in London – November 25 2012

The Rolling Stones – Doom and Gloom | O2 Arena 25/11/2012

The Rolling Stones & Bill Wyman – Honky Tonk Women – The O2 Arena – Live in London – Nov 25 2012