Απέναντι σε ανθρώπους οργισμένους για κοινωνικά προβλήματα μεγάλα, όπως μείωση μισθών, ανεργία, φόβος για το μέλλον, ο καθένας που κραυγάζει για το δίκιο συναντά ανταπόκριση ότι «καλά τα λέει», ενώ το τι ακριβώς λέει μοιάζει ψιλά γράμματα. Αυτό συμβαίνει με τη Χρυσή Αυγή, που κραυγάζει συνθήματα: δίκιο, αλήθεια, τιμή κ.ά. Αυτά όμως που λέει και δεν τα προσέχουν όσοι νομίζουν ότι «καλά τα λέει» είναι πάρα πολύ επικίνδυνα για τον κάθε πολίτη και τα παιδιά του.

Ανάμεσα στα σοβαρότερα είναι η βία, που στα κείμενα της ΧΑ παρουσιάζεται σαν «νόμος της φύσης». Την ονομάζουν «φυσικό νόμο της πάλης», που λαθεμένα «οι άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μπορεί να μειωθεί ή και να εξαλειφθεί». Είναι «φυσική» η «σύγκρουση όπου επικρατεί ο ισχυρότερος» διότι «το αδύναμο δεν έχει θέση στη φύση». Αρκεί να αποδεχτούμε την «ακατάπαυστη πάλη για επικράτηση» του ισχυρότερου, για να «αναπτυχθούμε προς το καλύτερο».

– Η εξίσωση του ανθρώπου με τα ζώα καταλήγει στον πόλεμο: «ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει». Ο πόλεμος οδηγεί στην «εξέλιξη», διότι «ο σημερινός ειρηνικός άνθρωπος… είναι εχθρός της φύσης, της αλλαγής και της εξέλιξης». Ετοιμος λοιπόν για την «εξέλιξη» με πόλεμο, ο χρυσαυγίτης είναι «καλογυμνασμένος και αυστηρός στρατιώτης», με «σφριγηλό αντρίκειο σώμα… εφόδιο πολέμου». Το πιο ανατριχιαστικό είναι πως οι άλλοι νέοι, εκτός από τους χρυσαυγίτες, «οι νέοι της εποχής και της κοινωνίας μας» ονομάζονται αδύναμοι «σωματικά και πνευματικά», δηλαδή «με μια λέξη: ετοιμοθάνατοι».

– Οσοι νέοι νομίζουν ότι η Χρυσή Αυγή «καλά τα λέει», ας συλλογιστούν το «σφριγηλό σώμα» τους «εφόδιο πολέμου». Οι υπόλοιποι ας συλλογιστούν ότι η ειρήνη «είναι εχθρός της φύσης και της εξέλιξης» και ότι οι χρυσαυγίτες ετοιμάζουν πόλεμο ενάντια στους «ετοιμοθάνατους»! Οσοι δεν είναι πια νέοι, ας συλλογιστούν τους γιους τους είτε οπαδούς της ΧΑ και άρα «εφόδια πολέμου», είτε αντιπάλους της και άρα «ετοιμοθάνατους». Ας φανταστούν όλοι μια κοινωνία όπου «επικρατεί» με τη βία ο «ισχυρότερος», διότι «το αδύναμο δεν έχει θέση».