Είναι ο πρώτος που δίδαξε σε ελληνικό πανεπιστήμιο την ευαίσθητη ιστορία της αιματηρής δεκαετίας του ’40,… και ήρθε από τη Γερμανία! Ο Χάγκεν Φλάισερ που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 1978, έκανε οικογένεια και πήρε και την ελληνική υπηκοότητα, παραμένει σήμερα για την κοινότητα των ιστορικών αλλά και για τους πάμπολλους μαθητές του ο πρύτανης των ιστορικών σπουδών για αυτή την περίοδο στην Ελλάδα – μια περίοδο κατά την οποία πολύ δύσκολα ξεχωρίζει κανείς την αλήθεια από το ψέμα και τον μύθο, μια περίοδο την οποία εκείνος πρώτος «ιστορικοποίησε» με αναγνωρισμένη εντιμότητα.

Προς τιμήν του και με αφορμή τη συνταξιοδότησή του και την αναγόρευσή του σε ομότιμο καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι συνάδελφοί του του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας, πραγματοποιούν από σήμερα έως και το Σάββατο ένα από τα σπουδαιότερα και πλέον ενδιαφέροντα συνέδρια των τελευταίων χρόνων.

Ενα συνέδριο με 32 ομιλητές από την Ελλάδα, τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που θα βάλει στο επιστημονικό μικροσκόπιο τη δεκαετία του 1940-50 ως μια περίοδο καίρια για τη διαμόρφωση ταυτοτήτων και στάσεων απέναντι στο παρόν της χώρας (απόδειξη λ.χ. η άνοδος της Χρυσής Αυγής που αμφισβητεί τη μεταπολεμική τάξη πραγμάτων).

Παράλληλα, θα επιχειρήσει και τον απολογισμό των σχετικών μελετών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, αναδεικνύοντας την ουσιαστική συμβολή του Καποδιστριακού στην έρευνα και τον στοχασμό. Τίτλος του, η «Δεκαετία του 1940 και η μακρά σκιά της – Πόλεμος, Κατοχή, Αντίσταση, Εμφύλιος».

Θα συμμετάσχει η αφρόκρεμα των καταξιωμένων ιστορικών και των νέων ερευνητών όλων των σοβαρών τάσεων στην επιστημονική μελέτη. Μεταξύ τους οι Χρήστος Χατζηιωσήφ, Γιώργος Μαργαρίτης, Ηλίας Νικολακόπουλος, Ρίκα Μπενβενίστε, Πολυμέρης Βόγλης, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Νίκος Μαραντζίδης, Ιωάννα Παπαθανασίου, Δημήτρης Κουσουρής, Ιάσονας Χανδρινός, Μίλτος Πεχλιβάνος, Αγγέλα Καστρινάκη, Christian Reihe, Christoph Schminck-Gustavus, Eberhard Rondholz κ.ά., ενώ θα συντονίζουν ο Richard Clogg, o Θάνος Βερέμης, ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο Γιάννης Γιαννουλόπουλος, η Οντέτ Βαρών-Βασάρ, ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης κ.ά.

Ο ίδιος ο Χάγκεν Φλάισερ θα κάνει την εισαγωγή στην κεντρική συζήτηση του συνεδρίου (απόψε στις 19.00), για τις «Ελληνογερμανικές σχέσεις σήμερα – υπό τη διπλή σκιά της ιστορίας και της κρίσης», με Ελληνες και Γερμανούς στο πάνελ. Ενδεικτικά θα συζητηθούν οι νέες προσεγγίσεις στη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα, η συνεργασία και ο δωσιλογισμός, οι σύμμαχοι, οι ενδοελληνικές συγκρούσεις, η διαμόρφωση της θεσμικής και πολιτισμικής μνήμης μεταπολεμικά και οι πόλεμοι της μνήμης στο παρελθόν και τη συγχρονία.