Χοντρή καζούρα κάνανε στον Γιώργο Παπανδρέου, προ ημερών στο Βερολίνο, καμιά δεκαριά έλληνες φοιτητές. Του ρίξανε και μερικά «ψιλομπινελίκια»: «ξεφτιλισμένε» κ.λπ. Και βγήκε την Τετάρτη ο φίλος και συνάδελφός μου Γιώργος Λακόπουλος στα «ΝΕΑ» και έγραψε, μεταξύ άλλων: «Οι έλληνες πολίτες μπορούν να καταγγείλουν για πολλά έναν πολιτικό, για περισσότερα έναν πρώην πρωθυπουργό και για ακόμη περισσότερα τον Παπανδρέου. Αλλά είναι άλλο η πολιτική καταγγελία και άλλο η κουλτούρα εξέδρας ποδοσφαιρικού γηπέδου. Δεν είναι μαγκιά να βρίζεις κάποιον που τρώει με την παρέα του. Είναι απρέπεια…»

Συμφωνώ απολύτως. Και συμφωνώ και με αυτό που λέει πιο κάτω: «Τους πολιτικούς τους καταψηφίζουμε. Δεν τους λιντσάρουμε. Τουλάχιστον στην Ευρώπη». Αλλά νομίζω ότι χρειάζεται να δούμε την ιστορία και από την άλλη πλευρά: Οι άνθρωποι που καταστράφηκαν –δεκάδες χιλιάδες οικογένειες –από την ηλίθια πολιτική ενός πρώην πρωθυπουργού, που για να καταλάβει την εξουσία είπε φοβερά ψέματα, όπως το «λεφτά υπάρχουν», δεν έχουν το δικαίωμα στην καζούρα; Δεν πρέπει να φάει «γιούχα» ο Καραμανλής, που έσκαψε τον λάκκο της χώρας μας; Δεν πρέπει να φάνε κράξιμο ο Αλογοσκούφης και ο Παπακωνσταντίνου;

Οι άνθρωποι αυτοί, και πρωτίστως ο Παπανδρέου και ο Καραμανλής, δεν πρόκειται να πληρώσουν για τα λάθη και τις αμαρτίες τους. Δεν πρόκειται να πάνε φυλακή. Οι ίδιοι, με τους νόμους που ψήφισαν, φρόντισαν για την αυτοπροστασία τους. Είναι –και θα είναι –στο απυρόβλητο. Το ίδιο και οι υπουργοί τους, που ήταν «παιδιά της παρέας τους». Αναφέρομαι κυρίως στην παρέα του Παπανδρέου: Γερουλάνος, Παμπούκης, Μπιρμπίλη, Δρούτσας, Πανάρετος κ.λπ. Οι «απρεπείς», όμως, φοιτητές και οι γονείς τους πλήρωσαν πολύ βαριά τη θεομηνία Παπανδρέου και Καραμανλή. Και θα την πληρώνουν.

Δεν έχουν, λοιπόν, το δικαίωμα του «κραξίματος»; Ο Παπανδρέου, κόβει βόλτες στην Ευρώπη και στην Αμερική και πουλάει μούρη με λεφτά του ΠΑΣΟΚ, που δεν έχει λεφτά να πληρώσει το νοίκι των γραφείων του! Ο Καραμανλής έχει πάρει σβάρνα τις χασαποταβέρνες και καταβροχθίζει –όπως γράφει ο Παπαχρήστος –σπληνάντερα, χωρίς να δίνει δεκάρα για το τι τραβάει η Ελλάδα. Η Μπιρμπίλη και ο Δρούτσας βρίσκονται στο εξωτερικό, σε «θεσάρες», και περνάνε μπέικα. Και τον ταλαίπωρο λαουτζίκο πρέπει να τον κατηγορούμε επειδή τους προγκάρει;

Οχι στο ξύλο, όχι στα γιαούρτια, όχι στα επεισόδια. Αλλά την κ. Λαγκάρντ, που προχτές, στο Βέλγιο, ομάδα φοιτητών της φώναζε ότι είναι «δολοφόνος», θα πρέπει να τη χειροκροτούμε και να τη βραβεύουμε; (Εγινε κι αυτό). Και στο κάτω-κάτω, τι είναι οι πολιτικοί; Εγώ ξέρω δεκάδες που είναι για πέταμα. Και τους ξέρει και ολόκληρος ο ελληνικός λαός. Που, δυστυχώς, τους ψήφιζε.