Τρεις μέρες τώρα όλος ο κόσμος ασχολείται με τη λίστα Λαγκάρντ, που δημοσίευσε στο περιοδικό του ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης. Και ο κόσμος ασχολείται όχι για κανέναν άλλο λόγο, εκτός από τούτον: για να χαρεί από τη διαπόμπευση του φίλου, του γνωστού, του συναδέλφου, του πολιτικού, που «έβγαλε τα λεφτά του έξω». Και δη στην Ελβετία. Γιατί οι Ελληνες ενθουσιάζονται όταν καταγγέλλεται ή και διασύρεται κάποιος συμπατριώτης τους που «έχει όνομα». Το λέει και η ιστορία με τον ακαμάτη χωριάτη, που ζήτησε από τον Θεό όχι να του χαρίσει έναν γάιδαρο για να κάνει τη δουλειά του, αλλά να στείλει μια βαριά αρρώστια στο χωράφι τού νοικοκύρη γείτονά του για να ψοφήσει το ζώο του!

Αυτοί είμαστε. Ανέκαθεν. Και γίναμε χειρότεροι τα χρόνια τούτα, των Μνημονίων και της δυστυχίας. Ο φθόνος καίει τα σωθικά μας! Την απόκτηση πλούτου από έναν εργατικό και τίμιο άνθρωπο τη θεωρούμε, περίπου, σαν ποινικό αδίκημα! Και ευχόμαστε την καταστροφή του κάθε προκομμένου! Αντί να στρωθούμε κι εμείς στη δουλειά, για να αυξήσουμε τα εισοδήματά μας και να καλυτερέψουμε τη ζωή μας. Και βέβαια, με το λέγε λέγε, αρχίσαμε να πιστεύουμε ότι έχει διαπράξει έγκλημα εσχάτης προδοσίας, σε εποχή ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων, όποιος συναλλάσσεται με ξένες τράπεζες!

Και πάμε πιο πέρα: ενώ δεν έχουμε μαντίλι να κλάψουμε, τα παρατήσαμε όλα στην άκρη. Και βαλθήκαμε να ψάχνουμε, σαστισμένοι, την περιλάλητη λίστα Λαγκάρντ, που ο Παπακωνσταντίνου δεν ξέρει πού βρίσκεται, ο Βενιζέλος την έδωσε στον Διώτη, ο Διώτης δεν ασχολήθηκε διόλου με τα ονόματα που περιλαμβάνει, όπως έκανε και ο προκάτοχός του Γιάννης Καπελέρης –και οι δύο αρμόδιοι και υπεύθυνοι για το κυνήγι των φοροφυγάδων και με τους Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο προϊσταμένους τους υπουργούς των Οικονομικών!

Και οι παρενέργειες: Λίστα εδώ, λίστα εκεί, λίστα παραπέρα! Ωσπου ένας δημοσιογράφος τη «βρίσκει» και τη δημοσιεύει. Αλλά η λίστα αυτή έχει πολύ περισσότερα ονόματα απ’ όσα μας είχαν διαβεβαιώσει πως υπάρχουν οι κατεξοχήν αρμόδιοι. Οπότε πολλά μπορεί να συμβαίνουν: Η λίστα να μην είναι πραγματική. Να έχουν προστεθεί ή αφαιρεθεί ονόματα. Να είναι πλήρως ή μερικώς κατασκευασμένη από διάφορους κύκλους, που έχουν γεμίσει με διάφορες λίστες το Διαδίκτυο. Και ακόμη κάτι: όσοι αναφέρονται στους καταλόγους μπορεί να έχουν καταθέσει τα χρήματά τους στο εξωτερικό με νόμιμες διαδικασίες. Εχοντας πληρώσει δηλαδή τους φόρους τους στην Ελλάδα!