– Φαίνεται ότι η Χρυσή Αυγή, εκτός από τα ποσοστά στις εκλογές, επηρεάζει ιδίως νέες ηλικίες. Είναι φανερό ότι μέσα στην οικονομική κρίση και την πολιτική απουσία εμπιστοσύνης, αντιδρούν θυμικά οι νέοι και παραβλέπουν τους πολιτικούς της στόχους. Επειδή όμως οι πολιτικοί στόχοι της ΧΑ είναι αυτοί που είναι, έχει μεγάλη κοινωνική σημασία να τους ξέρουν όλοι, ώστε να αποδέχονται αυτή την οργάνωση μονάχα όσοι συμφωνούν με αυτούς τους στόχους και κανένας άλλος.

– Η βασική πολιτική θέση της ΧΑ (από «ιδεολογικά κείμενα» στην ιστοσελίδα της), το θεμέλιο των στόχων της είναι η κοινοβουλευτική δημοκρατία. Αυτή είναι ο εχθρός της. Γράφουν ότι η «δημοκρατία» ήταν πάντα «ένα ψευδώνυμο πολίτευμα, με στόχο να παραπλανήσει τις ευκολόπιστες λαϊκές μάζες, ώστε να τις κυβερνήσουν οι επιτήδειοι…». Τη δημοκρατία γράφουν ξεκάθαρα ότι θα τη «συντρίψουν», συντριβή που ονομάζουν «το χρέος μας προς τη φυλή».

– Παραθέτουν και τα πρότυπά τους «εναντίον της δημοκρατίας». Επικαλούνται τους πολλούς «αρχαιοέλληνες φιλοσόφους» που «ήταν αντιδημοκράτες», τον Ιωάννη Μεταξά που έγραψε πολλά «σωστά» εναντίον της δημοκρατίας, τον δικτάτορα της Πορτογαλίας Σαλαζάρ το ίδιο, αλλά και τον ελληνικό «λαό» που νοσταλγεί, λέει, τη δικτατορία των συνταγματαρχών: «όλο και πιο συχνά ακούγεται, «πού είσαι Παπαδόπουλε»».

– Την πρόθεση επιβολής δικτατορίας την προβάλλουν με αρχαίο περιτύλιγμα. Θα «χτίσουν» μια «νέα σπαρτιατική πολιτεία», όπου θα κυριαρχεί η «αξιοκρατία», δηλαδή θα κυβερνούν οι «άξιοι», επειδή «είναι» άξιοι και όχι επειδή τους εκλέγουν οι «παραπλανημένες και ευκολόπιστες λαϊκές μάζες». Η αρχαία Σπάρτη «δεν ήταν» καθεστώς «τυραννικό και στρατιωτικό» αλλά «πρότυπο πολιτείας», γι’ αυτό οι «άξιοι» χρυσαυγίτες θα το επαναφέρουν.

– Αφού είναι «εναντίον της δημοκρατίας», γιατί βρίσκονται στο Κοινοβούλιο; Την προλαβαίνουν την ερώτηση και έχουν δημοσιεύσει την απάντηση: εκμεταλλευόμενοι τις αρχές και ελευθερίες της δημοκρατίας, απλούστατα θα νικήσουν γρηγορότερα για να τις καταργήσουν ευκολότερα. Να γιατί συμμετείχαν στις εκλογές: «γιατί στόχος μας ήταν να μεταφέρουμε τη μάχη εντός του στρατοπέδου του αντιπάλου… Πλέον παίζουμε με τους ίδιους όρους. Η νίκη θα είναι δική μας».