Στα χέρια της μαφίας των σκουπιδιών παραδίδεται καθημερινά, από το μεσημέρι και μετά, η χωματερή της Φυλής. Αθίγγανοι και λαθρομετανάστες εισβάλλουν καθημερινά στις εγκαταστάσεις της αναζητώντας σίδερο, χαλκό, αλουμίνιο και ρουχισμό, υλικά που στη συνέχεια πωλούν. Οι εργαζόμενοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά αφού, αν αντιδράσουν, απειλούνται ενώ η Αστυνομία τις περισσότερες φορές περιορίζεται σε ρόλο παρατηρητή.
Ο μεγαλύτερος ΧΥΤΑ της Ευρώπης –όπου καθημερινά καταλήγουν 5.000 έως 6.000 τόνοι απορριμμάτων –χορεύει κάθε απόγευμα στον ρυθμό που επιβάλλουν τα μέλη των συμμοριών που λυμαίνονται τη χωματερή. Με την είσοδο των πρώτων στον ΧΥΤΑ οι χειριστές των μηχανημάτων διαχείρισης των σκουπιδιών σταματούν κάθε εργασία αφού υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί –όπως και έγινε στο παρελθόν –δυστύχημα.
Την ίδια ώρα, όσα απορριμματοφόρα φθάνουν στην κεντρική είσοδο του ΧΥΤΑ Φυλής οδηγούνται συνοδεία περιπολικού της Αστυνομίας στον χώρο απόθεσης των σκουπιδιών. Σε αυτήν την περίπτωση, τα σκουπίδια δεν συμπιέζονται, ούτε θάβονται, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι Αθίγγανοι και οι παράνομοι μετανάστες υποδεικνύουν στους οδηγούς πού να ρίξουν τα απορρίμματα για να έχουν καλύτερη πρόσβαση και να διευκολύνονται στο ψάξιμο!
«Τον Μάρτιο του 2011 ένας ρακοσυλλέκτης έχασε τη ζωή του όταν παρασύρθηκε από μηχάνημα συμπίεσης απορριμμάτων. Αμέσως μετά εκατοντάδες Αθίγγανοι εισέβαλαν στον ΧΥΤΑ, έβαλαν φωτιά και έκαψαν μηχανήματα αξίας πάνω από 300.000 ευρώ» λέει στα «ΝΕΑ» ο Κυριάκος Οικονομάκος, μηχανικός διαχείρισης στη Φυλή. «Ετσι και εμείς σταματάμε κάθε εργασία μόλις εμφανιστούν αφού δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ούτε τη σωματική ακεραιότητα αυτών που ψάχνουν στα σκουπίδια ούτε των χειριστών των μηχανημάτων».
Η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου. Και όπως επισημαίνουν πηγές από την Περιφέρεια Αττικής, «αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περνούν ακόμη και λαθραία φορτία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία ενώ κάποιοι άλλοι πλουτίζουν αφού αποφεύγουν να πληρώνουν για την απόρριψη των απορριμμάτων».
Την ίδια ώρα, όπως προκύπτει από αυτοψία των «ΝΕΩΝ» στον ΧΥΤΑ της Φυλής, ο χώρος γύρω από τις εγκαταστάσεις της χωματερής μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο. Παντού υπάρχουν εστίες φωτιάς και ίχνη από φωτιές που έχουν σβήσει. «Εδώ καίνε τα σκουπίδια –από καλώδια που τα απογυμνώνουν μέχρι στρώματα για να βγάλουν το σίδερο και τον χαλκό» επισημαίνει ο μηχανικός διαχείρισης Γιώργος Σακάς. «Μιλάμε για καλά οργανωμένο κύκλωμα αφού το σίδερο και ο χαλκός δεν θα μπορούσαν να πωληθούν αν κάποιοι μαντράδες δεν ήταν διαθέσιμοι να πληρώσουν…».
ΦΡΑΧΤΗΣ ΜΕ ΚΟΝΤΕΪΝΕΡ. Είναι λίγο μετά τις τρεις το απόγευμα όταν κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση ομάδες Αθιγγάνων. Πρόκειται κυρίως για γυναίκες και ανηλίκους που ενημερώνουν μέσω κινητών τηλεφώνων τους υπολοίπους της ομάδας για το αν υπάρχουν πολλά σκουπίδια. Μέσα από το αυτοκίνητο, οι υπεύθυνοι της διαχείρισης του ΧΥΤΑ προσπαθούν να τους αποτρέψουν. «Φοβόμαστε αφού δεν είναι λίγες οι φορές που μας απειλούν» συμπληρώνει ο Κυριάκος Οικονομάκος.
Στη θέα του αυτοκινήτου με τους εργαζομένους στον ΧΥΤΑ, η ομάδα των γυναικών μοιάζει αρχικά να υποχωρεί και οι υπεύθυνοι του ΧΥΤΑ κατευθύνονται σε άλλο σημείο ελέγχου. Ωστόσο, δεν περνούν μερικά λεπτά και ξαφνικά αρχίζουν να εμφανίζονται από το πουθενά δεκάδες άλλοι, ντυμένοι όλοι με σκούρα ρούχα, που κρατούν μεγάλους σάκους.
Ο χώρος του ΧΥΤΑ μοιάζει διάτρητος. Από τα περίπου 300-400 μέτρα της περίφραξης, τα 250 έχουν κοπεί και οι εργαζόμενοι έχουν αναγκαστεί να βάλουν στα κομμένα συρματόσχοινα ακόμη και παροπλισμένα κοντέινερ. Οι σάκοι γεμίζουν με τη λεία της ημέρας και τοποθετούνται γύρω από το «ενεργό ταμπάνι» (τον χώρο απόρριψης των απορριμμάτων).
Πώς μεταφέρονται; Με τρίκυκλα που σέρνουν αυτοσχέδια έλκηθρα πάνω στα οποία βάζουν τους σάκους και με ιδιοκατασκευές. Οι τελευταίες κοστίζουν από 350 έως 500 ευρώ. Και είναι μηχανάκια –«παπιά» κομμένα που ενώνονται μεταξύ τους με μια μεταλλική πλατφόρμα.
Στη συνέχεια, έξω από τον χώρο της χωματερής βάζουν φωτιές για να τους μείνει το σίδερο και ο χαλκός. «Τις ημέρες που έχουμε εκρήξεις γίνεται πραγματικός πόλεμος. Προσπαθούμε να τους κρατήσουμε έξω από τη χωματερή για να μην έχουμε θύματα, και τα πράγματα ζορίζουν πολύ για εμάς» συμπληρώνει ο Γιώργος Σακάς. «Υπάρχει ωστόσο και μία άλλη πτυχή. Κατά καιρούς ο ΕΦΕΤ στέλνει στη χωματερή διάφορα ληγμένα τρόφιμα. Γίνεται και σε αυτά επιδρομή. Και ποιος μπορεί να μας εγγυηθεί ότι κάποιοι δεν τα πωλούν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία;».
ΜΠΑΛΑΚΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ. Την ίδια ώρα, από την Αστυνομία ρίχνουν το μπαλάκι στον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Αττικής που έχει πλέον την ευθύνη λειτουργίας του ΧΥΤΑ. «Για τον χώρο του ΧΥΤΑ απαιτείται η μεγαλύτερη δραστηριοποίηση του προσωπικού του Ενιαίου Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου που ασχολείται με την ασφάλειά του» επισημαίνεται μεταξύ άλλων σε επιστολή που εστάλη τον περασμένο Σεπτέμβριο από την Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Αττικής στον περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό.
«Η έννομη τάξη καταλύεται σε τακτική βάση από δεκάδες άτομα, κατά κύριο λόγο Αθιγγάνους και λαθρομετανάστες, άνδρες και γυναίκες, ακόμη και παιδιά, που εισέρχονται παράνομα προκειμένου να συλλέξουν υλικά από τα σκουπίδια» λέει στα «ΝΕΑ» ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός. «Απειλούν όποιον επιχειρεί να τους εμποδίσει, προκαλούν καταστροφές χιλιάδων ευρώ και ζημιώνουν το ελληνικό Δημόσιο. Τα περιστατικά είναι συνεχή».
Σχόλια







