«Ο κεντρικός άξονας του προγράμματος έχει να κάνει με τα σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, τα παιδιά, οι οικογένειες και τα οποία έχει μεγεθύνει η κρίση» λέει στα «ΝΕΑ» η σκηνοθέτις, ηθοποιός και ιδρύτρια του Τρένου στο Ρουφ Τατιάνα Λύγαρη (φωτογραφία δεξιά), η οποία ώς την έναρξη της θεατρικής σεζόν συνεχίζει τις εκδηλώσεις στην αποβάθρα.

Στο Θεατρικό Βαγόνι θα ανέβει ένα σύγχρονο έργο «Το καβούκι του ελέφαντα» του Εtienne Lepage από τον Καναδά. Μια μονομαχία δύο ανδρών (Μάνος Βακούσης, Αρης Τσαμπαλίκας) θα φέρει στην επιφάνεια τις κοινωνικές ανισότητες, τον φόβο του άλλου, την ύπνωση της κοινωνίας.

«Πολλές φορές νιώθουμε ανασφαλείς απέναντι σε οτιδήποτε ξένο μάς πλησιάζει ακριβώς επειδή δεν γνωρίζουμε τον εαυτό μας, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας. Δεν νιώθουμε σίγουροι για εμάς» σχολιάζει η Τατιάνα Λύγαρη που σκηνοθετεί την παράσταση του έργου (σε μετάφραση Μαρίας Ευσταθιάδη και κοστούμια Ντόρας Λελούδα).

«Οι άνθρωποι βομβαρδίζονται από ειδήσεις, πληροφορίες και κλείνονται στον εαυτό τους, απομονώνονται. Ετσι γίνονται πιο ευάλωτοι. Η μόνη άμυνα είναι η συνειδητότητα» προσθέτει.

Η χοροθεατρική ομάδα Πινέζα, από την άλλη, καταφέρνει τελικά να χωρέσει στα ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα της σκηνής του Θεατρικού Βαγονιού μια παράσταση χορού με τίτλο «Show B…» (σε σύλληψη και χορογραφία της Πέπης Ζαχαροπούλου). Για να σατιρίσουν την άλλη πλευρά της αστραφτερής ζωής της σόουμπιζ και να αποκαλύψουν τα όρια του φαίνεσθαι και του είναι.

Δύο ηθοποιοί σερβίρουν τέσσερις ιστορίες περί επιθυμίας, συνοδευόμενες από τέσσερα είδη σοκολάτας, ένα για κάθε ημέρα παράστασης: πικάντικη την Πέμπτη, γάλακτος την Παρασκευή, μπίτερ το Σάββατο και λευκή την Κυριακή. Στο πλαίσιο μιας πρωτότυπης περφόρμανς στο Μουσικό Βαγόνι Orient Express, με τίτλο «Λίγο ακόμα σοκολάτα» (σύλληψη – σκηνοθεσία – ερμηνεία: Ειρήνη Αναγνωστοπούλου και Χριστέλα Γκιζέλη).

Στο Παιδικό Βαγόνι ανεβαίνει το έργο «Κοντορεβυθούλα, μια ιστορία του σήμερα» της γαλλίδας Κλοντίν Γκαλεά (σε σκηνοθεσία της Τατιάνας Λύγαρη) που εμπνέεται από το διάσημο παραμύθι και μέσα από μια ανάλαφρη γραφή μιλάει για τη δημιουργία, την τέχνη και τη ζωή. Μαζί με προβολές και θεατρικό παιχνίδι πριν από την παράσταση.

Το άνοιγμα του Τρένου στις νέες καλλιτεχνικές δυνάμεις θα συνεχιστεί και με το 3ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 Κουπέ» τον Μάιο του 2013. Αλλωστε η Τατιάνα Λύγαρη αναζητά διαρκώς νέους συνεργάτες που έχουν να προτείνουν διαφορετικές ιδέες – και τρόπους αξιοποίησης των βαγονιών.