Το ΠΑΣΟΚ και μαζί του ο χώρος της ελληνικής Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας, βιώνει την πιο βαθιά του κρίση. Πληρώνει το τίμημα του λαϊκισμού και του κρατισμού της δεκαετίας του ’80, αλλά και της δυσπιστίας που το διέκρινε από τη γέννησή του προς το ευρωπαϊκό μοντέλο του πολιτικού συστήματος με συχνούς αλληθωρισμούς προς Ανατολή και Νότο.

Σήμερα, ήρθε η ώρα των μεγάλων αλλαγών και υπερβάσεων. Ηρθε η ώρα για τη δημιουργία ενός ελληνικού, σύγχρονου ευρωπαϊκού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Χρειάζεται από κοινού τα στελέχη του να προχωρήσουν στις διαδικασίες εκείνες που θα οδηγήσουν σε ένα νέο ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο αρχών και πολιτικών για τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας, συνεχίζοντας αυτό που άρχισε ο Κ. Σημίτης. Ενα πλατύ συνέδριο, στο οποίο θα πρέπει να προσκληθούν όλες εκείνες οι δυνάμεις που έχουν αντίστοιχες αναφορές. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες θα αναδειχθούν οι νέοι ηγέτες. Θα είναι αυτοί που θα τολμήσουν να κάνουν τις μεγάλες αλλαγές και τις υπερβάσεις.

Στις διαδικασίες αυτές δεν χωρούν οι δυνάμεις του λαϊκισμού. Αυτές, εξάλλου, μετακόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας μαζί τους και την επέτειο της 3ης του Σεπτέμβρη.

Η ΔΗΜΑΡ είναι το κόμμα που τόλμησε να σπάσει τα δεσμά του λαϊκισμού τής παραδοσιακής Αριστεράς και να μπει σε μια κυβέρνηση, στην πιο δύσκολη στιγμή της μεταπολιτευτικής περιόδου. Και παρά τη διστακτικότητα και τα λάθη, αποδεικνύει κάθε μέρα ότι έχει το βλέμμα στραμμένο μπροστά.

Η πολιτική έκφραση του χώρου της Κεντροαριστεράς, της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας, παραμένει ακόμη ανοικτή. Και τα δύο κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, καλούνται να την καλύψουν. Τώρα είναι η ιστορική στιγμή για τη δημιουργία της ελληνικής Ελιάς.

O Μιχάλης Κυριακίδης είναι δημοσιογράφος και διευθυντής σύνταξης της ιστοσελίδας Μεταρρύθμιση